fbpx
Selecteer een pagina

Verenigingscongres 22 oktober 2022

Op 22 oktober 2022 organiseren we op de zaterdag van het NK Tafeltennis het NTTB Verenigingscongres, een inspirerende dag voor de bestuurders en kaderleden van onze verenigingen.

Na twee jaar met coronamaatregelen komen onze sport en onze verenigingen weer op gang. Een fase waarin (ver)binden voor veel verenigingen en voor ons als NTTB centraal staat. In de korte tijd dat het mogelijk was in 2021, bleken veel verenigingen al in staat om nieuwe leden te binden.

Na een digitaal alternatief vorig jaar is het dit jaar weer mogelijk om fysiek bijeen te komen. Doe op het congres inspiratie op om jouw vereniging verder te ontwikkelen en op de kaart te zetten!

Het programma

Het gehele programma van het congres ziet er als volgt uit:

10:00 uur                     Ontvangst met koffie en thee in de Businesslounge
10:30 uur                     Opening met voorzitter NTTB Jan Simons
10:45 uur                     Terugblik en introductie thema
11:15 uur                     Korte break
11:30 uur                     Interactieve sessie met Olaf Melsen – directeur Jeu de Boules en Roel Boekel – adviseur sportparticipatie NOC*NSF
12:00 uur                     Introductie over loterij voor de club – Lotify (Nederlandse Loterij)
12:15 uur                     Lunch
13:15 uur                     Workshops en inspiratiesessies – ronde 1
14:30 uur                     Workshops en inspiratiesessies – ronde 2
15:30 uur                     Afronding en informele borrel met mogelijkheid tot kijken NK wedstrijden
16:30 uur                     Einde congres

Inschrijven

We bieden dit gratis aan voor NTTB-leden die als bestuurslid of kaderlid actief zijn binnen onze sport. Dit is inclusief een toegangskaart voor het NK. Inschrijven is mogelijk via deze link.

Er zijn een paar zaken met betrekking tot de inschrijving waar je rekening mee moet houden:

  • Het inschrijfformulier wordt per persoon ingevuld.
  • Wanneer een vereniging met meerdere deelnemers komt, wordt aangeraden om te kiezen voor verschillende workshops, zo wordt de meeste kennis op gedaan.
  • Inschrijven is mogelijk tot en met woensdag 12 oktober
  • Er is plek voor maximaal 120 personen. Daarom geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Thema

Op 22 oktober organiseren we tijdens het NK in Zwolle ons jaarlijkse verenigingscongres. Na twee jaar met coronamaatregelen komen onze sport en onze verenigingen weer op gang. Een fase waarin (ver)binden voor veel verenigingen en voor ons als NTTB centraal staat. In de korte tijd dat het mogelijk was in 2021, bleken veel verenigingen al in staat om nieuwe leden te binden.

Na een digitaal alternatief vorig jaar is het dit jaar weer mogelijk om fysiek bijeen te komen. Doe op het congres inspiratie op om jouw vereniging verder te ontwikkelen en op de kaart te zetten! Met als thema DE KRACHT VAN (VER)BINDEN geven we deze dag invulling.

Aan de orde komen veel (ver)bindingen:
– Hoe bind je als vereniging leden en vrijwilligers?
– Hoe is de verbinding tussen de verschillende (doel)groepen binnen je vereniging?
– Hoe leg je de verbinding tussen je vereniging en andere tafeltennisverenigingen?
– Hoe is de verbinding tussen verenigingen en NTTB, maar ook tussen verenigingen en lokaal/regionaal netwerk én tussen NTTB en lokaal/regionaal netwerk? Hoe is hier de relatie met het Sportakkoord?
– Hoe kan aandacht voor binding en verbinding je vereniging helpen een sterke fundering te bouwen waarmee je vereniging naar de toekomst kan kijken?
– Wat betekent de huidige organisatieontwikkeling binnen de NTTB voor de verbinding met je vereniging?

We starten de dag met een plenaire ochtendsessie en in de middag zijn er twee workshoprondes, waarbij er keuze is uit 6 workshops per ronde. We bundelen goede voorbeelden van verenigingen (deels vanuit NTTB verenigingsontwikkeling met ondersteuning vanuit het Sportakkoord) met thema-gerichte workshops waarin je niet alleen tips-en-tricks krijgt, maar waar ook aandacht is voor de langere termijn: de toekomst van je vereniging en dus ook de toekomst van onze sport. De NTTB dat zijn we samen! Natuurlijk zorgen we voor een lekkere lunch en is er volop gelegenheid voor informele gesprekken. Na afloop van de laatste workshopronde is iedereen welkom in de businesslounge voor de borrel. Hier kun je onder het genot van een hapje en een drankje nog even napraten met de andere aanwezigen. Vanuit de businesslounge kun je tevens de wedstrijden van het NK van dat moment goed volgen.

Alle workshopomschrijvingen in één document

Het belooft een erg interessante dag te worden voor zowel kleinere als grotere verenigingen, voor ervaren en minder ervaren bestuurders en voor kaderleden. We ontmoeten je graag op 22 oktober in Zwolle, in een sfeervolle NK-setting.

Na het congres

Na afloop van het congres ontvang je informatie vanuit de workshops. We sturen je ook een evaluatie waarin we zowel je feedback vragen over het congres als ook vragen wat je mee hebt genomen uit het congres, waarmee je aan de slag wilt gaan binnen je vereniging en hoe we je hierbij kunnen helpen.

Vragen?
hexspoor@tafeltennis.nl

 

 

Omschrijving Workshops

Ronde 1 – 13:15-14:15

 

Workshop 1: Meer binding en betrokkenheid van (nieuwe) leden
Workshopleider: Lutger Brenninkmeijer (uit het Back2Basics netwerk)

Op iedere club lopen zogenaamde ‘consumenten’ rond: leden die primair komen tafeltennissen en verder niet betrokken zijn bij de ontwikkeling van de club. Dit is geen gegeven, je kunt er als club heel veel aan doen! Veel draait om persoonlijk contact. Leden (en ouders) die zich gezien voelen, die goed op gang worden geholpen en die in contact worden gebracht met anderen, voelen zich veel meer thuis. Daarnaast is het belangrijk dat de organisatie van de club goed inzicht heeft in de wensen van de leden en daar goed op inspelen. Tevreden leden zeggen minder snel op en zijn veel sneller bereid om een vrijwilligerstaak op te pakken. In deze workshop gaan we dieper in op deze principes en hoe je daar als vereniging invulling aan kunt geven.

(Let op: workshop 1 en workshop 12 hebben overlap)

Workshop 2: NTTB Organisatieontwikkeling: wat verandert er en wat blijft?
Workshopleider: Achim Sialino (Directeur NTTB)

De NTTB zit momenteel in de laatste fase van organisatieontwikkeling die door de bondsraad is geïnitieerd. In deze nieuwe structuur vervalt de afdelingsbestuurslaag. In deze sessie lichten we toe wat er verandert en wat hetzelfde blijft voor leden en verenigingen en voor de functionarissen in de huidige afdelingen. Ook de functie van Afdelingsondersteuner verdwijnt. In de nieuwe organisatie komt een nieuwe functie daarvoor terug: de Accountmanager. De Accountmanager vervult een belangrijke rol en krijgt o.a. de taak om voor verenigingen het eerste aanspreekpunt te zijn.

(Let op: workshop 2 en workshop 8 hebben overlap)

Workshop 3: Sportbestuurdersplatform, kennisplatform voor en door bestuurders
Workshopleider: Corinne van de Griendt (KNBSB)

Elkaar helpen en van elkaar leren

Aan vertegenwoordigers, bestuurders en commissieleden van verenigingen lijken steeds hogere eisen te worden gesteld. Je moet de vereniging draaiende houden en inspelen op de vele behoeften van (potentiële) sporters. Hoe ga je om met de dagelijkse praktijk en hoe zorg je er ook nog voor dat je vereniging toekomstbestending is? Gelukkig hoef je het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden. Natuurlijk heeft elke vereniging zijn eigen uitdagingen, aanpak en oplossingen. Maar elkaar helpen en van elkaar leren kan natuurlijk altijd. En dat kan gemakkelijk met deze community! Je kunt vragen stellen aan elkaar. Je kunt elkaar helpen door vragen te beantwoorden, inspiratie te delen en goede voorbeelden te vinden. En natuurlijk kun je in contact komen met bestuurders van andere verenigingen. Tijdens deze workshop nemen we je mee naar het platform en inspireren we bestuurders hier actief mee aan de slag te gaan.

(Let op: gelijk aan workshop 9)

 

Workshop 4: Para-Tafeltennis: Starten met een nieuwe doelgroep; werving en binding
Workshopleider: Saskia Meijer (NTTB)

Wil je aan de slag met de doelgroep para-tafeltennis maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen? Dan is deze workshop wat voor jou! Middels een eenvoudig maar concreet stappenplan geeft Saskia Meijer de deelnemers een hoop tips, trucs en handvatten om mee aan de slag te gaan.

Daarnaast besteden we aandacht aan de binding/integratie van para-spelers binnen de club, denk hierbij aan het vanzelfsprekend maken van ‘gemengd spelen’, maar ook aan de sociale plek binnen de vereniging, bij activiteiten en ook in de organisatie. Deze workshop is ook interessant voor verenigingen met een kleine groep para-tafeltennissers die graag willen groeien.


Workshop 5: Starten met een jeugdafdeling: werving, opvang en behoud van (jonge) jeugd
Workshopleider: René de Gier (Shot Soest) & Peter Struiksma (TTV Bijmaat)
Inleider: Matthias Dul (NTTB)

Wil je aan de slag met de doelgroep jeugd, maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen? Dan is deze workshop wat voor jou! René en Peter zullen je meenemen en inspireren, met hoe zij bij hun eigen verenigingen de jeugdafdeling succesvol hebben opgebouwd. Middels een duidelijk stappenplan krijgen de deelnemers een hoop tips, trucs en handvatten om mee aan de slag te gaan bij hun eigen vereniging. Deze workshop is ook interessant voor verenigingen met een kleine jeugdafdeling die graag willen groeien én verenigingen die op zoek zijn naar inspiratie en nieuwe ideeën om de volgende stap te kunnen zetten.

Workshop 6: Jouw club klaar voor de toekomst?!
Workshopleider: Ine Klosters (NOC*NSF)

Hoe ziet jouw club er over tien jaar uit? Wat zijn de valkuilen en waar liggen de kansen? Welke ambities heb je voor jouw vereniging en hoe realiseer je deze? We dromen graag over de toekomst – maar het liefst maken we van die dromen werkelijkheid. Tijdens deze sessie wordt je in 60 minuten meegenomen in het onderwerp en geïnspireerd verder aan de slag te gaan. Het DNA van de club, de visie op de gouden driehoek ‘sportaanbod – accommodatie – kader’ en het inspelen op maatschappelijke veranderingen staan daarbij centraal.

Tijdens de inspiratiesessie:

  • Bespreken we mogelijke valkuilen en kansen van jouw vereniging;
  • Leer je hoe je continuïteit van de club kunt waarborgen en daarmee een gezonde toekomst creëert.

Ronde 2 – 14:30-15:30

Workshop 7: (Jeugd)leden activeren om zich in te zetten voor jouw club
Workshopleider: Lutger Brenninkmeijer (uit het Back2Basics netwerk)

“Voorzitter gezocht!” “We want you!” “Commissieleden gezocht!” Staan er op jullie website en in jullie nieuwsbrief ook zulke oproepen? En wat levert dat op? In deze workshop leer je dat het persoonlijker en slimmer kan. En verrassing: er zijn veel meer leden (en ouders) die iets willen doen voor de club dan je denkt. Een kwestie van de juiste benadering, toon, timing en taak. Leden activeren hoeft echt niet te voelen als trekken aan een dood paard. En vergeet niet het activeren van jeugdleden, want het zal je verbazen hoeveel ideeën en energie er (ook of misschien wel vooral) bij hen aanwezig is.

Workshop 8: NTTB Organisatieontwikkeling: de rol van de accountmanager
Workshopleider: Achim Sialino (Directeur NTTB)

De NTTB zit momenteel in de laatste fase van organisatieontwikkeling die door de bondsraad is geïnitieerd. In deze nieuwe structuur vervalt de afdelingsbestuurslaag. In deze sessie lichten we toe wat er verandert en wat hetzelfde blijft voor leden en verenigingen en voor de functionarissen in de huidige afdelingen. Ook de functie van Afdelingsondersteuner verdwijnt. In de nieuwe organisatie komt een nieuwe functie daarvoor terug: de Accountmanager. De Accountmanager vervult een belangrijke rol en krijgt o.a. de taak om voor verenigingen het eerste aanspreekpunt te zijn. Wat zijn de wensen en behoeften vanuit de verenigingen voor de rol van de aankomende accountmanager?

(Let op: workshop 2 en workshop 8 hebben overlap)

Workshop 9: Sportbestuurdersplatform, kennisplatform voor en door bestuurders
Workshopleider: Corinne van de Griendt (KNBSB)

Elkaar helpen en van elkaar leren

Aan vertegenwoordigers, bestuurders en commissieleden van verenigingen lijken steeds hogere eisen te worden gesteld. Je moet de vereniging draaiende houden en inspelen op de vele behoeften van (potentiële) sporters. Hoe ga je om met de dagelijkse praktijk en hoe zorg je er ook nog voor dat je vereniging toekomstbestending is? Gelukkig hoef je het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden. Natuurlijk heeft elke vereniging zijn eigen uitdagingen, aanpak en oplossingen. Maar elkaar helpen en van elkaar leren kan natuurlijk altijd. En dat kan gemakkelijk met deze community! Je kunt vragen stellen aan elkaar. Je kunt elkaar helpen door vragen te beantwoorden, inspiratie te delen en goede voorbeelden te vinden. En natuurlijk kun je in contact komen met bestuurders van andere verenigingen. Tijdens deze workshop nemen we je mee naar het platform en inspireren we bestuurders hier actief mee aan de slag te gaan.

(Let op: gelijk aan workshop 3)

Workshop 10: Kidspong: Schuiftafeltennis als nieuw sportaanbod voor jonge kinderen (4-7)
Workshopleider: Saskia Meijer (NTTB)

Wil je tafeltennis aanbieden voor hele jonge jeugd, dan is schuiftafeltennis de manier om de te beginselen van tafeltennis aan te leren. Enkele verenigingen zijn hier het afgelopen jaar succesvol mee van start gegaan! Kidspong is een programma met leskaarten die aansluiten op de belevingswereld van kinderen van 4 tot en met 7 jaar. De lessen zijn gebaseerd op de 10 vaardigheden van BMO: Breed Motorisch Opleiden, die tijdens deze workshop wordt toegelicht. Behalve de theorie komt ook de praktijk aan bod, dus neem sportieve kleding mee!

Workshop 11: OldStars tafeltennis
Workshopleider: Marit Martens-Scheers (NTTB) en Carlie van Teeckelenburgh (Nationaal Ouderenfonds)

OldStars zet sport in als middel om ouderen op een laagdrempelige manier te laten bewegen, samen te laten komen, mee te laten doen en betekenisvol te laten zijn binnen de club. OldStars sport heeft drie pijlers; fysiek fit, sociaal fit en strategische fit.

OldStars tafeltennis is een samenwerking tussen het Nationaal Ouderenfonds (NOF) en de NTTB. Het NOF en de NTTB vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen met tafeltennis en elkaar kan ontmoeten bij de vereniging om de hoek.

Vanuit het Ouderenfonds bieden we een begeleidingstraject. We ondersteunen verenigingen bij het opzetten van OldStars door een proactieve aanpak via vijf verschillende fasen.

Het traject start met een goede voorbereiding. In een intakegesprek is er aandacht voor de ambitie van de vereniging en worden meteen al concrete acties uitgezet. De vereniging stelt vervolgens met begeleiding van het Ouderenfonds een plan van aanpak op, dat hierna wordt uitgevoerd. Marit Martens-Scheers en Carlie van Teeckelenburgh geven jullie tijdens deze workshop een uitgebreide toelichting over de mogelijkheden en over de verschillende fasen, zodat ook jouw vereniging kan kijken of en hoe ze hiermee aan de slag willen en kunnen gaan.

Workshop 12: Vrijwilligersmanagement
Workshopleider: Ine Klosters (NOC*NSF)

Ken jij dat sprookje van die vereniging die meer dan genoeg actieve vrijwilligers heeft? Dat is geen sprookje. Ook jouw vereniging kan vrijwilligers vinden en behouden die plezier hebben in wat ze doen. De grote uitdaging is om te ontdekken hoe je hier als (totale) vereniging concreet invloed op hebt én om dat ook echt te verankeren binnen de vereniging. Tijdens deze inspiratiesessie word je praktisch op weg geholpen om met vrijwilligersmanagement in de e-learning-omgeving aan de slag te gaan en is er alle ruimte om op interactieve wijze met andere deelnemers kennis en ideeën uit te wisselen over vraagstukken die er spelen bij jouw club.

Tijdens de inspiratiesessie:

  • Leer je met een vernieuwde blik kijken naar hoe je omgaat met vrijwilligers binnen jouw club;
  • Leer je hoe je als vereniging aansluit bij de drijfveren van vrijwilligers;
  • Krijg je toegang tot de online module ‘vrijwilligersmanagement’;
  • Word je geïnspireerd met het thema aan de slag te gaan

(Let op: workshop 1 en workshop 12 hebben overlap)