fbpx
Selecteer een pagina

 

Classificatie

 

Op de paratafeltennistoernooien in Nederland wordt gespeeld op speelsterkte, niet op basis van classificatie.
Er wordt niet gekeken naar de invloed van de lichamelijke beperking op het spelniveau. Bij sommige toernooien, bijvoorbeeld de NK Paratafeltennis, wordt in sommige klassen wel onderscheid gemaakt tussen rolstoelers en lopers. Kortom, voor wedstrijden in Nederland is géén classificatie verplicht. Voor internationale wedstrijden is classificatie wel verplicht.

Bij classificatie wordt gekeken wat de invloed is van de handicap op het spelniveau. Internationaal zijn er 11 classificatieniveaus waarbij 1 tot en met 5 voor rolstoelers zijn, 6 tot en met 10 voor lopers en 11 voor sporters met een verstandelijke beperking. NOC*NSF heeft een handleiding geschreven waarin meer informatie te vinden is over classificatie. Deze staat onderaan op deze pagina bij de relevante links.

 

De NTTB wil, zoals ook bij andere sporten gebeurt, in kaart brengen wat het handicapniveau, de classificatie, van de parasporters is. Vervolgens kan er gekeken worden of het wedstrijdaanbod hierop beter aangesloten kan worden. Classificatie leidt bovendien tot een eerlijkere strijd. Momenteel kunnen parasporters hun prestatie alleen vergelijken ten opzichte van alle parasporters die meedoen aan toernooien. Met classificatie kunnen er bijvoorbeeld ook ranglijsten worden opgemaakt per classificatieniveau.

 

Het uitgangspunt van de toernooien die binnen de NTTB worden georganiseerd is en blijft dat de meeste toernooien worden gespeeld op speelsterkte, de huidige sterkteklassen vanaf de Topklasse t/m de 6e klasse. Voor het invoeren van classificatie is een stappenplan en een communicatieplan ontwikkeld. Classificatie vindt plaats op verzoek van een speler. 

 

De classificatie in Nederland bestaat uit een gesprek en een test waarin de mogelijkheden van de sporter beoordeeld worden. Er wordt functioneel gekeken wat iemand kan. Het is geen medische keuring. Eventueel kan de sporter ook een brief van een medisch specialist meebrengen. Hier komt een classificatie uit voort. De kosten per persoon om nationaal geclassificeerd te worden zijn € 95,-*.

De Nederlandse Tafeltennisbond heeft twee classifiërs die sporters classificeren: Ingrid van Veldhoven-Hegge en Gerard Dijkland.

 

Aanvraag

Wil je een classificatie aanvraag doen? Ga dan naar https://nocnsf.nl/topsport/topsportbeleid-teamnl/classificatie-paralympisch 

Bekijk het filmpje hieronder voor een korte toelichting over classificatie.

 

* Sommige gemeenten bieden een tegemoetkoming in de kosten voor classificatie. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden.

 


 

Relevante links