fbpx
Selecteer een pagina

 

Oudere jeugd

 

Jeugd boven 13, uitdaging voor bestuurders

Renske van Bruchem publiceerde in het najaar van 2015 het adviesrapport Jeugd boven 13, uitdaging voor bestuurders. Hierin staan veel bruikbare tips voor verenigingen. De adviezen zijn gebaseerd op onderzoek onder de doelgroep zowel bij tafeltennisverenigingen als ook sportbreed.

Een korte samenvatting:

Veel sportverenigingen hebben te maken met een daling van de ledenaantallen in de leeftijd van 12­ tot 18 jaar. Dit is een landelijk probleem niet alleen voor tafeltennis. In dit document word weergegeven welke kenmerken oudere jeugd heeft, wat de redenen zijn waarom ze tafeltennissen en waarom ze hiermee stoppen. Daarnaast worden ideeën voor ledenwerving, opvang en behoud weergegeven. Daarnaast is er een prezi beschikbaar waar de belangrijkste punten nog worden benadrukt.

TOGB heeft tijdens het verenigingscongres een workshop gegeven over het behoud van deze doelgroep.  Deze vereniging slaagt hier in, nadat hier bewust beleid op is gemaakt. De presentatie is onderaan deze pagina terug te vinden.

Kenmerken

Voor veel jongeren is de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar een lastige periode. Ze gaan naar een nieuwe school, beginnen te puberen of gaan studeren en uit huis wonen. Een aantal kenmerken die bij deze jeugd horen zijn:

  • De jeugd heeft weinig tijd. Dit heeft vaak te maken met het veranderen van school en een bijbaantje of op zichzelf gaan wonen.
  • De jeugd heeft weinig geld te besteden.
  • De jeugd vindt het het belangrijkste dat het gezellig is bij een vereniging
  • Prestatie komt op een tweede plek. Ze willen wel wat leren maar weten al beter waar hun grens ligt.
  • Belangrijk is dat er leeftijdsgenoten zijn op de vereniging waar ze mee kunnen optrekken.
  • De jeugd speelt het liefst op vrijdagavond competitie. Dit blijkt uit onderzoek van Stolk in 2012.   [1]
  • Jongere kinderen gaan vaak sporten doen die hun ouders ook beoefenen maar naarmate ze ouder worden zullen ze meer en meer hun eigen keuzes gaan maken en worden ze zelfstandiger.
  • Belangrijk is dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de behoeften van jongens en van meisjes. Meisjes hebben andere behoeften dan jongens.Zie presentatie meisjestafeltennis op deze site (link).

Waarom stoppen met tafeltennis?

Er zijn sport-interne factoren, zoals geen leuk team meer, en sport-externe factoren, zoals geen tijd meer door school.

De redenen waar je als vereniging wat aan kunt doen zijn de sportgerelateerde redenen om te stoppen. 

  • Vrienden/teamleden die stoppen met competitie spelen
  • Overgang jeugd naar senioren
  • Kan niet op mijn niveau spelen
  • Geen leuk team

Deze redenen samen zijn goed voor ongeveer een derde deel van de stoppende jeugdleden.

Waarom wel tafeltennissen

De belangrijkste reden om te tafeltennissen is voor jeugd tussen de 12 en 25 de gezelligheid. Het rapport geeft diverse handvatten om oudere jeugd te binden en te boeien. Belangrijk daarbij is om vooral de doelgroep zelf te betrekken en te bevragen. Ze houden niet van top-down benadering maar van inbreng van hun eigen interesses. Speel daar dus op in. Laat het ze zelf organiseren.


[1] Stolk (2012) Wensen, behoeften, normen & waarden van tafeltennis competitie spelers in Nederland

 


 

Relevante links