fbpx
Selecteer een pagina

Matchfixing

 

Wij vinden matchfixing in strijd met een open, eerlijke en transparante sport voor iedereen. Het is belangrijk om onze (top)sporters en hun begeleiders te beschermen tegen fixers en het vertrouwen in de sport te beschermen.

NOC*NSF geeft in dit filmpje verdere uitleg over matchfixing:

 

Er is sprake van matchfixing als het verloop of de uitslag van een sportwedstrijd door bijvoorbeeld een sporter, coach, scheidsrechter of clubeigenaar op een oneigenlijke manier wordt beïnvloed om daar voordeel uit te halen voor iemand zelf of voor anderen. Dit kan door gokgerelateerde matchfixing (door middel van een fixer) en sportgerelateerde matchfixing (denk bijvoorbeeld aan het beïnvloeden van een uitslag van een wedstrijd, bijvoorbeeld door contact met een ander team). Dit kan leiden tot een aantasting van het vertrouwen in de sport.

Matchfixing, ofwel wedstrijdvervalsing, is een grote bedreiging voor de sport. Matchfixing kan bijvoorbeeld gaan over het wedden op de eigen wedstrijd waardoor je de uitslag kunt beïnvloeden, of door geld aan te nemen om een fout te maken. Ook een afspraak maken met de tegenstanders of inzage in medische gegevens en blessures wordt gezien als matchfixing. Vaak gaat het om gokgerelateerde matchfixing. Let zelf op met het sluiten van weddenschappen op je regionale wedstrijduitslagen.

Sinds 2021 kan er in Nederland online legaal gegokt worden op wedstrijden. De verwachting is daarom dat het aantal weddenschappen op sportwedstrijden in de toekomst zal stijgen.

 

 

Het Reglement Matchfixing van de NTTB is van toepassing. In artikel 3 van dit reglement is matchfixing als volgt gedefinieerd:
Matchfixing betreft de manipulatie van sportwedstrijden. Het gaat bij matchfixing om opzettelijke regelingen, handelingen of het nalaten te handelen gericht op het wijzigen van de uitslagen of het verloop van sportwedstrijden, teneinde het onvoorspelbare karakter van deze sportwedstrijden geheel of gedeeltelijk teniet te doen met het oog op het verkrijgen van een niet-gerechtvaardigd voordeel voor zichzelf of derden.

Als er sprake is van een overtreding zoals beschreven in het Reglement Matchfixing van de NTTB, zijn leden, bestuurders en begeleiders conform Artikel 6 van dit reglement verplicht aangifte te doen bij de Tuchtcommissie.