fbpx
Selecteer een pagina

Achtergrond

De NTTB werkt samen met het Nationaal Ouderenfonds voor de doelgroep ‘ouderen’ in het programma OldStars tafeltennis. Uitgangspunt van OldStars is het leveren van een positieve bijdrage van het verenigingsleven aan de levenskwaliteit van ouderen. De spelvarianten geven senioren de mogelijkheid om op hun eigen niveau mee te (blijven) doen in en rondom de sportvereniging. Vanuit het ASM worden beweegvormen ingezet om ouderen fitter, gezonder te maken en te houden en beter te laten bewegen met de inzet van deze spelvormen als middel. Sociale activatie, cognitieve uitdaging en plezier worden gecombineerd middels aangepaste spelvormen. Het ASM dient als basis voor alle aangepaste spelvormen van OldStars. Beweegstrateeg René Wormhoudt en zijn team zullen begeleiders en/of trainers opleiden om het ASM toe te passen binnen OldStars Sport.

Welke bijdrage levert de trainerscursus?

Met behulp van deze trainerscursus ontwikkel je een beter inzicht in de doelgroep. Daarbij doe je kennis en vaardigheden op om beweeg- en spelvormen aan de OldStars-training toe te voegen. Je zult ermee bereiken dat iedereen met nog meer plezier en op een verantwoorde en laagdrempelige wijze meedoet aan de spelvormen en op zijn of haar eigen niveau kan participeren. De onderdelen worden tijdens deze dag besproken en gedemonstreerd. Via deze cursus word je opgeleid tot ASM-OldStars instructeur. Naast de contactmomenten van 12 uur is er ook 12 uur zelfstudie voor huiswerk en voorbereiding. Hiervoor wordt een werkboek met opdrachten uitgereikt.

Voorwaarden

Om deel te nemen aan de cursus heb je een vooropleiding nodig. Het ASM-OldStars instructeurschap is ontwikkeld voor iedereen die in het bezit is van een onderwijsbevoegdheid, diploma fysiotherapie en/of het diploma trainer/coach in een tak van sport dan wel bevoegd is in zijn of haar sport training te geven De opleiding is complementair aan reeds aanwezige kennis en kunde van de kandidaat in sport en bewegen. Wij adviseren dat de deelnemer minimaal 2 jaar trainerservaring heeft (methodisch en didactisch). Daarnaast is het noodzakelijk dat de deelnemer geschoold is, of zich op korte termijn laat scholen door het doen van een EHBO / AED cursus.

Programma/ voorwaarden om deel te nemen en locaties trainerscursus

De actuele cursussen zijn te vinden op www.oldstars.nl/agenda. Opgeven voor een cursus kan middels het digitale aanmeldformulier van de betreffende cursusdag. De cursussen worden op verschillende plaatsen in Nederland georganiseerd in samenwerking met de NTTB, KNVB, KNLTB, KNKV, NHV, KNHB en Rugby Nederland.

Om deel te kunnen nemen aan een cursus dient de begeleider, initiatiefnemer of trainer verbonden te zijn aan een club, initiatief of vereniging die een samenwerking heeft met het Ouderenfonds via een door het Ouderenfonds goedgekeurd plan of voorstel tot ondersteuning waarin deelname aan deze cursus onderdeel van is. Dit plan van aanpak of voorstel tot ondersteuning is voor dat de vereniging start vorm gegeven door beide organisaties en goed gekeurd door beide organisaties. Indien dit niet het geval is, zijn de kosten van de cursus voor rekening van de begeleider/ trainer. Er kan 1 begeleider/ trainer per club meedoen. Daarnaast kan een begeleider/ trainer niet kosteloos meedoen aan beide cursussen.

Voor meer informatie en/of vragen kun je contact zoeken met het OldStars projectteam, via info@oldstars.nl.

Inschrijven?

Kijk voor de actuele datums op de OldStars agenda en schrijf je in via de inschrijflink.

 

  •