fbpx
Selecteer een pagina

De vier V’s voor veiligheid

 

Sport zou voor iedereen prettig, plezierig en veilig moeten zijn. Daarom werken we aan een sociaal veilige sport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. De 4 v’s helpen hierbij. Clubs die voldoen aan de 4 v’s voor veiligheid hebben een goed fundament voor een veilige sportomgeving. En dat is belangrijk, want hiermee bouwen we samen verder aan een veilige sport en een fijne sportplek voor iedereen.

De 4 V’s voor veiligheid zijn hetzelfde als de Basiseisen Sociale Veiligheid:

  • Verenigingsbrede gedragscode
  • Vertrouwenscontactpersoon op de club
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers
  • Vakkundig geschoolde trainer/coaches

NOC*NSF heeft de website Nederland sport veilig – NOCNSF gelanceerd. Hierop staat meer informatie over de 4 v’s, met informatie hoe clubs deze in kunnen voeren en met handige tips, tools en goede voorbeelden. Deze informatie kunnen clubs vrij overnemen.

Het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) heeft daarnaast ook voor verenigingen handreikingen gedaan om per doelgroep (o.a. voor sporters, trainer/coaches, scheidsrechters) gedragscodes op te stellen. De gedragscode is altijd gebaseerd op de gedragsregels van de sportbond Gedragsregels-functionarissen.pdf (nttb.nl). Deze kan je dan ook altijd raadplegen wanneer je aan de slag gaat met het opstellen van de verenigingsbrede gedragsregels. Aanvullend is het voor clubs verstandig dat zij gebruikmaken van aannamebeleid voor vrijwilligers. Twee tafeltennisverenigingen hebben hier een goed voorbeeld voor uit de praktijk: Tafeltennis Zwolle – Het Markiezaat.

Om te voldoen aan de Basiseisen Sociale Veiligheid kunnen verenigingen hierbij gebruik maken van een ondersteuningstraject door een expert. Deze expert staat verenigingen bij in het opzetten en implementeren van een actief en gedegen preventiebeleid. Mocht je ondersteuning willen hebben als vereniging, kun je deze gratis tot 15 uur aan begeleidingstijd aanvragen via vog@nocnsf.nl.

Daarnaast ondersteunen we, samen met het Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF, verenigingen bij het ontwikkelen van eigen preventiebeleid. Het Centrum Veilige Sport Nederland heeft een speciale tool ‘High 5!’ ontwikkeld voor sportbestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen. Met het High 5! Stappenplan krijg je als vereniging op een laagdrempelige en eenvoudige manier inzicht in wat een vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en een positieve sportcultuur te bevorderen. Doorloop de 5 stappen en optimaliseer het sportklimaat binnen jouw vereniging.

Voor bestuurders, officials, trainers, coaches, sporters en iedereen die meer wil weten over deze onderwerpen heeft het Centrum Veilige Sport Nederland e-learnings gemaakt over sport en integriteit. De modules maken je bewust van wat jij kunt doen en hoe je leert herkennen wat er in je eigen sportomgeving gebeurt.