fbpx
Selecteer een pagina

Verduurzamen is goed en de Groene Club (zie eerder artikel) kan daarbij helpen. Maar specifiek voor tafeltennis geldt: let op met LED-verlichting. Onderstaand artikel van circa vier jaar geleden is nog steeds relevant!

Tafeltennisverenigingen doen mee aan verduurzaming van hun sportaccommodatie. O.a. het aanbrengen van LED armaturen in plaats van TL buizen is een veel voorkomende maatregel. Ook in gehuurde zalen vervangt de gemeente bestaande verlichtingen. Peter van Mil wijst erop dit niet zonder deskundig advies te doen en legt uit waarom.

Peter van Mil is accommodatiedeskundige bij de NTTB. Al vele jaren voorziet hij tafeltennisverenigingen van deskundig bouw- en verbouwadvies. Vragen over vloeren, licht en nieuwbouw zijn aan hem goed besteed. Door de goede ontwikkeling om energie te willen besparen krijgt hij steeds meer vragen over het juist ophangen van LED verlichting.

Peter: “Vaak worden TL buizen zonder deskundig advies gewoon één op één vervangen door LED armaturen. Dit is appels met peren vergelijken. Met alle gevolgen van dien. Er bestaan wel degelijk eisen voor een goede verdeling van de verlichting. Zo ook voor de juiste kleur. Deze zijn te vinden in de normen en richtlijnen van de NTTB.”

De grootste fout die volgens van Mil wordt gemaakt bij het vervangen is de kleurkeuze. Dit moet 3000 Kelvin zijn. Ook de hoogte en plek van ophanging vormt een groot probleem waar nu nog geen goedgekeurde richtlijnen voor zijn. Van Mil constateert dat verkeerde ophanging vaak het gevolg is van de gekozen zuinige oplossing: minder armaturen leiden tot verblinding om toch tot het benodigde aantal LUX (lichtsterkte) te komen. Vooral in gemeentelijke zalen komt het probleem voor, soms ook uit onwetendheid omdat men niet weet wat de tafeltennissport aan verlichting vraagt. 

Peter: “Voor nationale wedstrijden tafeltennis moet het aantal LUX boven tafel minimaal 500 zijn met een gelijkmatigheid van minimaal 0.7. Dit gemeten op 80 cm boven de vloer. En hier zit het probleem. De LED armaturen welke nu op de markt zijn kunnen gemakkelijk aan deze eis voldoen. Nu ontstaat er door de grote intensiteit van veel LED armaturen vaak een verblinding welke absoluut niet acceptabel is voor onze tafeltennissport.  |

Hier zijn echter op nationaal niveau nog geen regels of voorschriften voor. Gezien de stormachtige ontwikkelingen en de diversiteit van de verschillende LED armaturen welke momenteel op de markt worden aangeboden zijn die regels hierop nog niet sluitend gemaakt. Diverse sporten zoals badminton en volleybal hebben er al wel enkele voorlopige eisen voor opgesteld. Deze betreffen nu nog voornamelijk de plaatsing van de armaturen. Echter dit loopt ons als tafeltennis net voor de voeten en kunnen, indien toegepast voor onze sport, als erg hinderlijk worden ondervonden.”