fbpx
Selecteer een pagina

Clubs krijgen hulp met verduurzamen van de Groene Club (zie artikel eerder deze maand). Maar veel clubs hebben niet de middelen om de investeringen te doen. Er zijn veel regelingen en mogelijkheden waarvan gebruik gemaakt kan worden:

  1. Subsidie BOSA
  2. Financiering door het Landelijk Steunfonds
  3. Financiering door BNG Duurzaamheidsfonds
  4. Ledenobligaties
  5. Crowdfunding
1. Subsidie

De regeling stimulering Bouw en Onderhoud van SportAccommodaties (BOSA) subsidieert 20% van de kosten van bouw, het onderhoud en het beheer van sportaccommodaties, én de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen. Als het gaat om energiebesparende maatregelen, activiteiten om de toegankelijkheid van de accommodatie te verbeteren en circulaire maatregelen komt daar nog 10% bij, in totaal dus 30%. Het gaat om een subsidie van minimaal €5.000 en maximaal €25.000. De minimale investering is derhalve minimaal €16.667.

 

2. Financiering door Landelijk Steunfonds

De NTTB kent sinds 1991 een Landelijk Steunfonds waar (onder voorwaarden) maximaal €10.000 geleend kan worden. De rente bedraagt momenteel slechts 1%.

3. Financiering door het Duurzaamheidsfonds van Bank Nederlandse Gemeenten

Volstaat deze lening niet voor de totale financiering, dan is er nog het BNG Duurzaamheidsfonds dat bedragen van €10.000 tot €500.000 leent. Eén van de voorwaarden is een borgstelling door SWS, de Stichting Waarborgfonds Sport. De rente bedraagt (momenteel) 1,95%.

4. Ledenobligaties

Naast lenen van officiële instanties is het ook mogelijk om bij clubleden te lenen in de vorm van ledenobligaties. In combinatie met giften en fiscale regelingen zijn daarbij zelfs nog interessante voordelen te behalen voor zowel clubs als de leden. Op de website van Obligatieplan.nl is daarover meer informatie te vinden.

5. Crowdfunding

Een beroep doen op de leden voor giften is misschien lastig, maar er zijn verschillende manieren om iets terug te doen. Laten meeparticiperen in de opbrengst, of een andere, niet-financiële tegenprestatie. Op deze site vind je meer informatie