fbpx
Selecteer een pagina

Iedereen moet op zijn of haar club in een veilige omgeving kunnen sporten. Voor agressie, intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag is absoluut geen plaats.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in de sport. Denk aan de turnwereld. Hoe kunnen we dergelijke situaties voorkomen? Hoe is het bij ons op de club geregeld?

Uit de uitkomsten van de verenigingsmonitor blijkt dat bij niet alle tafeltennisclubs veilig sporten onderdeel is van een gedegen beleid:

 

 

Een VOG, ofwel Verklaring Omtrent Gedrag, is onderdeel van een veilig sportklimaat op de vereniging. Een VOG is een door de overheid erkend bewijs van goed gedrag. Er loopt momenteel een landelijke campagne met een handige toolkit om de VOG’s aan te vragen voor alle trainers en vrijwilligers van sportclubs.

Maar met alleen een VOG voor alle trainers ben je er niet. Je kunt niet elk incident voorkomen maar je kunt er wel alles aan doen om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Daarvoor kun je een aantal stappen zetten.

Wat kan je als club doen?

Je hoeft als club gelukkig niet alles zelf te bedenken. Met deze vier stappen zorg je dat jouw club een veilige(re) omgeving is. Veel clubs zullen sommige zaken al geregeld hebben en kunnen een stap overslaan:

Stap 1: Stel een Vertrouwenscontactpersoon aan bij je club
Hoe? https://centrumveiligesport.nl/voor-en-over-professionals/vertrouwenscontactpersoon-vereniging/vertrouwenscontactpersoon-aanstellen

Stap 2: Stel Gedragscodes op voor bestuurders, trainers, coaches en sporters
Hoe? https://centrumveiligesport.nl/preventie/gedragscodes

Stap 3: Stel een Aannamebeleid op voor vrijwilligers
Hoe? Maak gebruik van voorbeelden van andere clubs:
Tafeltennis Zwolle of Het Markiezaat of Hutaf

Stap 4: Regel gratis VOG’s (Verklaring Omtrent Gedrag) voor alle coaches, trainers, begeleiders en vrijwilligers
Hoe? https://centrumveiligesport.nl/preventie/doe-jij-al-mee/campagne-gratis-vog-regeling