fbpx
Selecteer een pagina

Verenigingsmonitor

 

De Verenigingsmonitor is een professionele monitor die we jaarlijks uitsturen in samenwerking met een 10-tal sportbonden. Voorjaar 2020 hebben ruim 100 NTTB-verenigingen deze monitor ingevuld. Medio mei 2021 stuurden we de nieuwe monitor naar de verenigingen. Alle NTTB-verenigingen konden hieraan meedoen. Verenigingen die de monitor in 2020 hebben ingevuld hoefden niet alle antwoorden opnieuw in te vullen. Ze konden de antwoorden wel actualiseren. In 2022 slaan we de Verenigingsmonitor mogelijk een jaar over.

Op basis van onze ervaringen met de monitor in 2020 zijn er diverse verbeteringen aangebracht op het gebied van gebruikersvriendelijkheid. Ook hebben we met dank aan ontvangen feedback de beschrijving van diverse vragen kunnen verbeteren.

Met de Verenigingsmonitor krijgen we een beter beeld van verenigingen op het gebied van onder andere sportparticipatie, beleid, technische zaken, doelgroepen, financiën en accommodatie. De gegevens van alle verenigingen worden verwerkt in een benchmark. Ook verenigingen van andere sportbonden doen hieraan mee. Verenigingen die de monitor invullen krijgen een toegang tot deze benchmark data. Zie hiervoor onderstaande video:

 

Voordelen voor je vereniging

 • Bij het invullen van de monitor krijg je meer inzicht in je eigen vereniging en doe je mogelijk ideeën op om toe te passen binnen je vereniging (denk bijvoorbeeld aan doelgroepenbeleid en aan het gebruik van NTTB-producten). In de toelichting van enkele vragen worden ook nog een paar tips gegeven waar jouw vereniging voordeel uit kan halen.
 • Als je vereniging de vragenlijst invult, dan krijg je toegang tot het Benchmark Dashboard. Zie bovenstaande video. Hiermee kun je je vereniging vergelijken met een groep andere verenigingen, binnen maar ook buiten onze tafeltennissport. Op welke terreinen gaat het goed? En waarin kun je nog verbeteringen doorvoeren? Zo kun je beleidsplannen herijken, nieuwe plannen ontwikkelen en/of gerichte ondersteuning krijgen van de NTTB. N.B.: De data in de benchmark zijn geanonimiseerd. Je kunt je vereniging niet één-op-één vergelijken met een specifieke andere vereniging. Wij hebben recente informatie van veel verenigingen. Deze informatie gebruiken we voor verdere ontwikkeling van de dienstverlening aan onze verenigingen. 
 • De informatie van 2020 hebben we ook gebruikt als uitgangspunt om in gesprek te gaan met 18 verenigingen in het kader van Verenigingsontwikkeling.

 

Praktische informatie

 • De vragenlijst gaat over het wel-en-wee van de totale vereniging. Alle aspecten van de vereniging komen aan bod. Het is een sportgenerieke vragenlijst die door alle deelnemende bonden wordt uitgezet. Het kan daarom zijn dat er vragen tussen zitten die niet (geheel) van toepassing zijn op je vereniging. Het kan ook zijn dat de formulering niet helemaal tafeltennis-specifiek is. De vragen over ”doelgroepen” en “gebruik productaanbod NTTB” zijn wel tafeltennis-specifiek.
 • Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 1,5 uur kosten.
 • Als je de monitor vorig jaar hebt ingevuld gaat het deze keer een stuk sneller, want dan zijn diverse antwoorden al ingevuld op basis van de vorige monitor. Je hoeft deze dan alleen nog goed te controleren. De vragenlijst kan niet door 1 persoon helemaal ingevuld worden, voor verschillende onderdelen is de kennis van verschillende kaderleden nodig (voorbeeld: vragen voor de voorzitter, penningmeester, (hoofd)trainer, etc.). De PDF versie met alle vragen kun je delen met de andere kaderleden van je vereniging zodat zij zich alvast kunnen voorbereiden op het invullen van de monitor.
 • Er zit een logica in de monitor verwerkt. Door bepaalde antwoorden die je geeft kan het zijn dat je enkele vragen niet te zien krijgt. Deze staan wel in het PDF bestand omdat dit een totaal-bestand is.
 • De vereniging ontvangt 1 inlog die door elke invuller gebruikt kan worden. Alle antwoorden worden opgeslagen tijdens het invullen. De vragenlijst kan dus verspreid over meerdere momenten ingevuld worden.

 

Het vervolg

 • De Verenigingsmonitor sluit op 20 juni.
 • Na ontvangst van de ingevulde monitor van je vereniging bekijken we deze. Mogelijk leidt dit nog tot vragen. In dat geval nemen we contact met je op.
 • We verwachten dat we medio september alle deelnemers aan de Verenigingsmonitor toegang tot het Benchmark Dashboard kunnen geven.
 • We gaan de analyse dan weer gebruiken voor verdere ontwikkeling van de dienstverlening aan onze verenigingen.

 

 

Veelgestelde vragen

Gebruik gegevens