fbpx
Selecteer een pagina

De Alphense Tafeltennis Club (ATTC) timmert flink aan de weg. De club is in samenwerking met de NTTB, PreT (Luc Janssen) en de gemeentelijke organisatie Alphen Vitaal eind 2021 en begin 2022 gestart met een drietal trajecten. Met het oog op de toekomst moet dat ertoe leiden dat ATTC in 2023 bij de jeugd structureel meedoet op landelijk niveau en bij de senioren op het niveau hoofdklasse.

TT2 opleiding

Eind 2021 is in Alphen aan den Rijn onder leiding van Luc Janssen (PreT) een trainersopleiding niveau 2 gestart. Deze opleiding is gericht op de jongste en/of beginnende jeugd. In totaal doen negen deelnemers mee, waaronder vier deelnemers van ATTC: Jacqueline van der Bas, Joost Janssen, Han de Knegt en Marco van der Laan. Allen geven al training bij de vereniging maar willen graag hun kennis vergroten om zo een goede basis te vormen en om de jeugd echt iets te kunnen bieden.

Bert Janssen (bestuurslid Technische Zaken) benadrukt de noodzaak hoe belangrijk het is om jeugd te werven en op te leiden: “Zonder jeugd heeft de vereniging uiteindelijk geen toekomst. Als we willen groeien heb je meer, goed opgeleide trainers nodig. We hopen dan ook dat een aantal trainers nog een TT3-opleiding wil gaan volgen en dat oudere jeugd geïnteresseerd is in een toekomstige TT2-opleiding”.

Technisch beleidsplan

Een logische keuze was het dan ook om, naast de TT2-opleiding, het traject te gaan volgen voor het opstellen en implementeren van een technisch beleidsplan. Een maand geleden is dit traject gestart. Eveneens onder leiding van Luc Janssen, die inmiddels ook met vier andere verenigingen dit traject is aangegaan. Bij dit traject zijn trainers, ouders en bestuur betrokken. Aangezien de trainers belangrijk zijn voor de uitvoering van het plan en om de beoogde doelstellingen te behalen, spelen zij een cruciale rol bij de opstelling van het beleidsplan.

Voorzitter René Honig geeft aan dat het heel fijn is dat er maatwerk geleverd wordt bij dit traject. Iedere club heeft namelijk weer andere doelstellingen en uitdagingen. Zowel het TT2-opleidingstraject als het traject ‘Technisch beleidsplan’ zijn NTTB-services die op de lijst van het Nationaal Sportakkoord staan. Het Sportakkoord heeft hiervoor subsidie toegekend en de NTTB voert deze services uit. ”PreT is door de NTTB ingehuurd voor de uitvoering. Ineke de Graaf en Marthijn van der Wal (NTTB) hebben ons hierin heel goed ondersteund, ook bij de aanvraag voor de subsidie”, voegt de voorzitter toe.

Clubkadercoach

En alsof het nog niet druk genoeg is voor de bestuurders van ATTC is er twee weken geleden ook een start gemaakt met het traject ‘Clubkadercoach’. De clubkadercoach speelt een sleutelrol in het realiseren van meer vitale sportverenigingen met een positieve sportcultuur. Plezier en ontwikkeling zijn de belangrijkste factoren om te gaan sporten en om te blijven sporten. René Honig geeft aan dat dit cruciaal is omdat je niet kan volstaan met trainerscursussen en een technisch beleidsplan. Dit traject wordt financieel ondersteund door Alphen Vitaal (organisatie van buurtsportcoaches in Alphen aan den Rijn).

Op de vraag waar ze als vereniging zullen staan over drie jaar geeft René aan dat ze dan hopelijk de vruchten kunnen plukken van de investering die ze nu doen. Bert vult aan dat hij hoopt dat er een mooie mix zal zijn tussen talentvolle jeugd (ook meisjes) en de betere senioren.

Ter afsluiting geeft Bert mee dat het belangrijkste is dat de jeugd veel plezier heeft en behoudt. “De sfeer en het sociale aspect binnen de vereniging en trainingen spelen daarbij een cruciale rol”.

Van links naar rechts, Marco van der Laan (TT2), Luc Janssen, Jacqueline van der Bas (TT2), René Honig, Joost Janssen (TT2), Bert Janssen (bestuurslid Tafeltenniszaken) en Han de Knegt (TT2).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verenigingsontwikkeling

Wil je met jouw clubs ook aan de slag met deze thema’s? Meld je aan voor de digitale Week van de Verenigingsontwikkeling. Workshops 1 en 4 gaan over bovengenoemde thema’s. En er zijn ook nog zes andere workshops.

Zelf meer lezen of direct aanmelden voor een service of advies? Kijk op de Sportakkoord-pagina.