fbpx
Selecteer een pagina

In deze Good Practice vragen we TTV Rijnsoever uit Katwijk naar hun kennismakingscursussen voor kinderen. Het organiseren van cursussen is voor hen dé manier om aan nieuwe leden te komen en levert hen jaarlijks zo’n 20 nieuwe leden op.

Hoe ziet de jeugdcursus eruit?
De cursus vindt twee keer per jaar plaats, in het voorjaar (eind januari) en in het najaar (eind september) op de zaterdagochtend van 9:00 – 10:00 uur en dat 6 weken achter elkaar. De cursus wordt gegeven door ten minste drie trainers en ook is er altijd iemand in de kantine aanwezig waardoor zowel de kinderen als ouders veel persoonlijk contact krijgen. Waar veel verenigingen ervoor kiezen om cursussen gratis aan te bieden, doet Rijnsoever dat niet. Deelnemers betalen €20,- aan inschrijfkosten; door inschrijfgeld te vragen kan de club meer kwaliteit bieden en bovendien krijg je dan allemaal deelnemers die echt geïnteresseerd zijn.

Hoe komt de vereniging aan deelnemers?
Voornamelijk door mond tot mond reclame en via de eigen communicatiekanalen. Zo stuurt de club bij iedere cursus een brief naar de eigen leden waarin ze niet alleen de activiteit promoten maar ook een leuk cadeautje geven aan een lid als iemand zich via hen aanmeld en lid wordt van de club. Andere promotieacties:

  • De cursus wordt ook via Social Media (betaalde promotie) gedeeld;
  • Advertentie in het wekelijkse huis- aan huis blad;
  • Promotie door de gemeente via het welzijnskwartier sport;
  • De zomermarkt voor deelnemers in september;
  • Het scholierentoernooi voor deelnemers in januari.

Scholierentoernooi & cadeaubon cursus
De club heeft een cadeaubon t.w.v. €20,- voor de cursus die uitgedeeld wordt op ledenwerfactiviteiten. Op het jaarlijkse scholierentoernooi is er altijd 1 kaderlid aanwezig dat zich voornamelijk bezig houdt het werven van kinderen voor de cursus, dat enkele weken later begint in januari. Door gericht in gesprek te gaan met kinderen & ouders en te vragen naar hun sportsituatie en de sportbehoefte kom je al snel te weten wat de kansen voor een lidmaatschap zijn. Wanneer het kind niet sport of sportzoekende is dan wordt de cadeaubon overhandigd.

Communicatie tijdens de cursus
Wanneer de cursus eenmaal gestart is wordt er volgens plan tussentijds contact onderhouden met de ouders. Door ze niet alleen fysiek in de kantine maar ook digitaal te betrekken creëert de club een goed gevoel bij ouders waardoor de kans groter wordt dat het kind lid wordt als diegene de sport echt leuk vindt.

Inhoud van de cursus
Doordat er relatief veel kaderleden aanwezig zijn krijgen de kinderen (en ouders) flink wat persoonlijke aandacht. Zo is meerballentraining standaard onderdeel van de les zodat de op hun eigen niveau tafeltennissen en naar behoefte worden uitgedaagd. Ook wordt er nog gebruik gemaakt van het oude Superstar programma (nu Table Stars Challenge) waarbij kinderen tijdens de cursus examen doen in niveau 1 en/of 2. Vervolgens worden ze getriggerd met de vraag om de overige niveaus in de training te behalen.

Vervolg na de cursus
Een belangrijke actie van de club is dat ze kort na afloop van de cursus altijd een ‘ledenbehoudsactiviteit’ organiseren op de club waar de kinderen (en ouders) van de kennismakingscursus ook aan mee mogen doen. Denk hierbij aan het ouder/kind toernooi of een interne competitie, zo leren ze gelijk de andere trainers, leden en ouders kennen en kan het bijdragen in de keuze voor een lidmaatschap. Verder heeft de club een jaarcontributie dus er wordt altijd een financiële actie gehanteerd bij lidmaatschap waarbij de ouders met korting een bedrag voor de rest van het jaar betalen.

Wij danken TTV Rijnsoever en de kaderleden voor het delen van deze Good Practice. We hopen dat andere verenigingen er iets moois mee kunnen doen voor de eigen vereniging.

Bekijk hier de Webinar waarin in Esther Janssen, trainster bij Rijnsoever, verteld over de cursus. Esther start haar verhaal vanaf 48.30 minuten.

Download hier de presentatie van de kennismakingscursus uit de Webinar waarin stap voor stap wordt aangegeven hoe TTV Rijnsoever het aanpakt.

Naast deze presentatie heeft TTV Rijnsoever nog meer documenten beschikbaar gesteld waaronder de communicatiebrieven, een brief naar eigen leden en enkele uitgewerkte lessen. Heb je interesse in deze documenten, stuur dan een e-mail naar media@tafeltennis.nl.