fbpx
Selecteer een pagina

De maatregelen door het coronavirus raken ook de sportwereld, maar TeamNL Paratafeltennis zit niet stil. Hoe blijven onze sporters fit met de Paralympische Spelen in aantocht? Bondscoach Lumen Dekker en speler Gerald van Grunsven geven uitleg.

Lumen Dekker (rechts)

Lumen Dekker is normaal gesproken de hele dag op Papendal te vinden, waar hij tweemaal per dag training geeft en plannen maakt met zijn sporters. De bondscoach paratafeltennis, die samen met Johan Lieftink de trainersstaf vormt, communiceert momenteel via digitale middelen met zijn team. Kelly van Zon en Jean Paul Montanus hebben zich al geplaatst voor de Paralympische Spelen en ook Bas Hergelink, Bart van der Zanden, Max van Amerongen, Gerald van Grunsven en Femke Cobben hopen zich nog te kwalificeren voor Tokio. Om zijn team fit te houden, heeft de staf razendsnel een alternatief trainingsschema samengesteld voor de fulltime CTO’ers, aangezien de faciliteiten op Papendal gesloten zijn.

Kwalificatietoernooi
De Paralympische Spelen staan gepland van 25 augustus tot en met 6 september. “Stel: na 6 april mogen we weer trainen, dan hebben we een maand om ons voor te bereiden op het paralympisch kwalificatietoernooi in Slovenië, dat op 9 mei vooralsnog doorgaat”, zegt Lumen Dekker. “De trainingshallen op Papendal zijn gesloten, maar tot die tijd zitten we niet stil. Tafeltennis is een individuele sport en gelukkig heb je niet veel ruimte nodig om te trainen. Met een beetje creativiteit kun je ver komen. Dat zie je ook al op social media, waar iedereen leuke filmpjes plaatst. Wie een ruime woonkamer heeft, kan daar een tafel uitklappen. Onze spelers kunnen bovendien thuis aan de gang met gewichtjes en buiten kan iedereen intervaltrainingen volgen. We snappen dat iedereen beperkt is door de omstandigheden, maar we willen iedereen helpen om thuis fit te blijven.”

Verschillen
Wat de coronacrisis voor gevolgen heeft in aanloop richting de Paralympics, weet bondscoach Dekker niet. Ingewikkeld wordt het wel, zo stelt de bondscoach. “In sommige landen kun je nog collectief trainen, in andere naties moet iedereen binnen blijven. Oneerlijke concurrentie is bijna niet te voorkomen, dus ik ben benieuwd hoe de ITTF hiermee omgaat. We zullen snel meer horen.”

Gerald van Grunsven
Rolstoeltafeltennisser Gerald van Grunsven is één van de paratafeltennissers van Team NL die noodgedwongen thuis traint door de maatregelen. De 55-jarige Brabander heeft zijn zinnen gezet op kwalificatie voor de Paralympische Spelen en hij blijft daarom hard doortrainen. “Ik moet het kwalificatietoernooi in Slovenië winnen om te kunnen plaatsen. Dat is een lastige opgave en daarom doe ik er alles aan om mijn droom te verwezenlijken. Gezonde voeding, veel slaap en de juiste training is essentieel. Het is jammer dat we niet op Papendal kunnen trainen, maar gelukkig kan ik door mijn persoonlijke situatie wel een balletje blijven slaan met mijn zoon.” Bekijk hieronder hoe Gerald blijft trainen.

De spelers van Paratafeltennis TeamNL hebben bovendien allemaal een persoonlijk trainingsschema en daar is Van Grunsven blij mee. “Rolstoelers hebben andere programma’s dan de staande spelers. Elke dag krijgen we doorgestuurd hoe we fit kunnen blijven en dat is fijn. Ik doe onder meer core stability oefeningen voor mijn romp en krachttraining.” Volgens Van Grunsven is het zaak om je als topsporter vooral niet al te druk te maken. “Je moet naar mijn mening niet te ver vooruit kijken. We hebben toch geen invloed op de coronacrisis en daarom moeten we ons niet te veel zorgen maken. Het enige wat wij kunnen doen is positief blijven en keihard doortrainen, weliswaar op een aangepaste manier. Complimenten aan het team: iedereen maakt er het beste van. Dat doe ik ook.”