fbpx
Selecteer een pagina

In het weekend van 22 en 23 april zijn in de eredivisie de halve finales play-off gespeeld. De vier finalisten (dames en heren) voor de finaledag op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) in Hilversum zijn bekend. Ook wordt op deze dag de finale gespeeld van de kampioensgroep jeugd.

Tanja Helle (VTV, links) tegen Carla Nouwen (SKF)

Dames
De vier beste teams uit de competitie, VTV (N), Dozy Den Helder/Noordkop, Scylla en FysioScheepje/SKF, plaatsten zich voor de halve finales. In de strijd tussen VTV en SKF bleek VTV te beschikken over de langste adem. SKF ging voortvarend van start door de eerste twee wedstrijden te winnen, maar daarna voerde VTV de boventoon en vocht zich naar de finale met een 4-2 overwinning. De andere halve finale tussen Dozy Den Helder en Scylla kon helaas niet gespeeld worden. Het lukte Den Helder niet een compleet team op de been te brengen waardoor Scylla rechtstreeks in de finale staat. In de reguliere competitie verloor Scylla maar nipt (4-3) van de dames uit Nieuwegein. Mocht VTV deze wedstrijd om de voorjaarstitel winnen, dan mogen zij zich landskampioen 2022-2023 noemen. Indien Scylla als eerste 4 punten maakt, dan volgt een allesbeslissende finale op zaterdag 20 mei.

De nummers 5 en 6 van de competitie speelden op zaterdag 29 april de finale play-down voor behoud in de eredivisie. In deze wedstrijd was AnytimeFitness/Westa met 4-1 te sterk voor promovendus Disnierats. De dames van Westa zullen we volgend seizoen dus terugzien in de eredivisie. Wie de laatste plek in de eredivisie invult zal bepaald worden op 6 mei. Dan speelt Disnierats tegen Tanaka, dat kampioen werd in de 1e divisie.

Heren
De eerste finalist kwam uit het spannende duel tussen van Wijnen/Smash ’70 en WELYNQ/ttvMaashorst. Het leek er in eerste instantie op dat Maashorst op weg was naar een eenvoudige overwinning nadat ze op een 3-0 voorsprong stonden. Niets bleek minder waar! Smash, de landskampioen van 2019, knokte zichzelf terug in de wedstrijd tot 3-3 waarna het dubbelspel de beslissing moest brengen. Daarin verzaakte Smash ’70 in de 5e game drie matchpoints te verzilveren waardoor Maashorst uiteindelijk met 14-12 zegevierde. De andere halve finale tussen De Boer Taverzo 1 en Klimaatgroep Stars ging tot en met de vierde partij gelijk op (2-2). Daarna waren het Alex Naumi en Jakub Folwarski die de twee laatste benodigde punten voor Taverzo 1 binnenhaalden door zeges op respectievelijk Arthur Bilas en Colin Rengers. Net als vorig jaar in mei (2022) staan De Boer Taverzo 1 en WELYNQ/ttvMaashorst tegenover elkaar in de finale. Lukt het Maashorst deze keer om 6-voudig landskampioen Taverzo uit Zoetermeer te verslaan?

Taverzo 1 (v.l.n.r.): Jakub Folwarski, Alex Naumi, Dusan Bardak (supporter), Yannick Vostes en Marco van der Meijden (coach). Foto gemaakt door Elsbeth Parmentier.

In de strijd tegen degradatie wisten De Boer Taverzo 2 en VeerhuisWessem/Westa zich veilig te spelen. Taverzo 2 won met 4-0 van de heren van Scylla. Westa had een walk-over omdat Combilo TOGB geen volledig team beschikbaar had. Dit was tevens het geval bij de beslissingswedstrijd tegen Scylla waardoor we TOGB volgend seizoen niet meer terug zullen zien in de eredivisie. Daarentegen speelt Scylla nog een promotie/degradatie wedstrijd tegen Hilversum. Het team van Hilversum werd kampioen in de 1e divisie (poule B), maar verloor afgelopen zaterdag het promotieduel met 4-1 van AutoJ.deGooier/SKF, dat kampioen werd in poule A van de 1e divisie. SKF zal daarom volgend seizoen met zowel een dames- en herenteam uitkomen op het hoogste niveau. Het duel tussen Scylla en Hilversum zal op 6 mei gespeeld worden.

Shot (S) met v.l.n.r.: Jurre de Bree, Mats Waersegers, Jip Weijers, coach Flip Valero en Koen Houtgast

Jeugd
In de kampioensgroep bij de jeugd eindigden Tempo-Team, Alexandria ’66, Shot (S) en Swift (D) bij de bovenste vier. In twee play-off wedstrijden, waarin de nummer 1-4 en 2-3 een uit- en thuiswestrijd tegen elkaar speelden, moest bepaald worden wie op 18 mei mag gaan strijden om het landskampioenschap. Daarbij kwamen Tempo-Team en Shot (S) als winnaars uit de bus, want zij wisten tweemaal te winnen van respectievelijk Swift (D) en Alexandria ’66. De finale kampioensgroep wordt net als de eredivisiefinales gespeeld bij TTV Hilversum.

Programma 6 mei, locatie ttv Talani (Tiendweg 7, Nieuwpoort)
15.00 promotie/degradatie dames Disnierats 1 – Tanaka 1
15.00 promotie/degradatie heren Scylla 1 – Hilversum 1

Programma 18 mei, locatie TTV Hilversum (Vaartweg 52 in Hilversum)
12.00 finale kampioensgroep Tempo-Team 1 – Shot (S) 1 (zaal 2)
12.00 finale eredivisie dames VTV (N) – Scylla 1 (zaal 1)
15.00 finale eredivisie heren De Boer Taverzo 1 – WELYNQ/ttvMaashorst 1

De toegang is gratis. De finalewedstrijden zijn ook te volgen via tafeltennis.tv.