fbpx
Selecteer een pagina

Van 25 september tot en met 3 oktober is het de Week van de Scheidsrechter. Deze week zetten we de ‘Scheids’ in het zonnetje en blikken we als eerste terug op de loopbaan van Ben Ros (eerder gepubliceerd).

 

Hij is een bekende naam binnen de top van het (inter)nationale tafeltennis en bij verenigingen en toernooien is Ben Ros een graag geziene gast. Maar na een lange loopbaan als speler, toptrainer en internationaal scheidsrechter houdt de 79-jarige Bredanaar het voor gezien. De oudste scheidsrechter van de Nederlandse Tafeltennisbond vindt het welletjes nu zijn 80ste verjaardag nadert.

Overal gingen ze jarenlang heen: scheidsrechter Ben Ros en zijn vrouw Riky. Ze reisden Europa door voor Champions League wedstrijden, EJK’s en grote internationale jeugdtoernooien. En ook tijdens belangrijke wedstrijden in de Eredivisie en op NK’s nam Ben jarenlang plaats op de scheidsrechterstoel. Altijd met een grote grijns op zijn gezicht. “Ze noemden me vaak ‘de glimlachende scheids’, omdat ik tijdens duels altijd zo geniet van de sport”, legt hij uit. “Van Timo Boll en Bernadette Szőcs tot Kelly van Zon: ze kennen me allemaal en groeten me hartelijk als ik ze zie. Kelly heb ik trouwens nog training gegeven.”

Kampioen in 1956
Ben loopt al een flinke tijd mee in de tafeltenniswereld. In 1956 werd hij kampioen van Zuid-Nederland. “In de vierde klasse weliswaar, maar ik was wel mooi de beste”, grinnikt hij. Tot zijn 75ste speelde hij voor zijn Bredase club TTV Belcrum en in 1979 startte hij een succesvolle trainerscarrière. “Ik was bondstrainer van Brabant, begeleidde vele talenten en was een tijd trainer bij TTV Irene in Tilburg toen die club vrij succesvol was in Nederland.”

25 jaar scheidsrechter
In 1995 behaalde Ben zijn scheidsrechtersexamen, waarna hij de afgelopen 25 jaar uitgroeide tot een fenomeen in de Nederlandse tafeltenniswereld. “Ik heb heel veel materiaalkennis en kijk altijd alle batjes keurig na. In het verleden gaf ik ook bijscholingen over materiaal aan trainers. Op internationale toernooien zeiden ze vaak: ‘vraag even aan Ben hoe het zit met die regels’. Dat was mooi. Daarnaast wist ik door mijn ervaring als speler en trainer vaak precies wat er ging gebeuren, ik kan de wedstrijden goed lezen. Op basis van het materiaal kon ik zo zien wie de grootste kans maakte op winst.”

Het geheim van een topscheids
Wat is het geheim van een goede scheidsrechter? “Je moet streng zijn, maar rechtvaardig”, stelt Ben. “Daar hebben spelers respect voor, ook als je ze een gele kaart geeft. Maar het allerbelangrijkste: je moet plezier hebben in wat je doet. Scheidsen is gewoon heel leuk! Daarom heb ik veel mooie avonturen meegemaakt door heel Nederland en in Europa. En mijn vrouw Riky ging altijd overal mee naar toe. Ze is mijn steun en toeverlaat, we zijn altijd met zijn tweeën.”

Altijd genoten
Op het laatste NK van 2020 in Zwolle was Ben er nog bij als oudste scheidsrechter van de NTTB. Maar daarna kwam de tafeltenniswereld en de loopbaan van Ben tot stilstand door corona. De sportwereld komt weer tot leven, maar Ben keer niet terug als scheids. “Ik word in december 80 en vind het nu wel mooi geweest”, zegt hij.

“Ik heb in mijn loopbaan mooie vriendschappen opgebouwd, prachtige plekken bezocht en altijd genoten van het scheidsen en tafeltennis. Het is nu tijd voor de jeugd. Hopelijk breken er snel meer jonge, talentvolle scheidsrechters door in Nederland. Mijn loopbaan is voorbij, maar de liefde voor tafeltennis gaat nooit over.”