fbpx
Selecteer een pagina

Vrijwilligersbeleid

De NTTB is een vereniging van verenigingen en heeft daarom een verenigingsstructuur. Sinds 1 januari 2023 bestaat de organisatie van de NTTB uit:

  • De Bondsraad, inclusief een aantal daaronder ressorterende commissies   
  • Het Bondsbestuur  
  • De Werkorganisatie  

Het Bondsbestuur stelt aan de Bondsraad de beleidsplannen en de bijbehorende begroting voor, die door de Werkorganisatie zijn ontwikkeld en voorbereid. De Bondsraad neemt hierover het besluit en toetst de uitvoering hiervan. De Werkorganisatie ontwikkelt het beleid en voert het vastgestelde beleid uit. De Bondsraad, hetBondsbestuur en alle leden van de commissies en werkgroepen bestaan geheel uit vrijwilligers.

Sinds de start van de nieuwe organisatie begin 2023 is al veel ingericht. Een deel is echter nog steeds ‘work in progress’. De werkzaamheden binnen de organisatie worden zoveel mogelijk uitgevoerd conform de nieuwe organisatiestructuur.

De Bondsraad

De Bondsraadbestaat uit 24 personen en vertegenwoordigt de leden van de NTTB. De leden van de Bondsraad worden gekozen door de verenigingen die hiertoe in 24 kieskringen verdeeld zijn. De Bondsraadkomt minimaal 3 keer per jaar formeel bij elkaar om onder andere geïnformeerd te worden door het Bondsbestuur over het beleid en om het gevoerde beleid te toetsen. De Bondraad doet ditzonder last of ruggespraak richting de verenigingen.

Het Bondsbestuur 

HetBondsbestuurbestaat uit een oneven aantal van minimaal 5 natuurlijke personen. Alle leden van het Bondsbestuur worden door de Bondraad benoemd met uitzondering van de vertegenwoordiger van de atletencommissie. Op dit moment zijn er 5 Bondsbestuursleden. Zij komen ca 10x per jaar bij elkaar. Het Bondsbestuurheeft diverse bevoegdheden en neemt de hierin vastgelegde beslissingen. Het Bondsbestuur informeert de Bondsraad en legtverantwoording af aan de Bondsraad over het gevoerde beleid tijdens de formele vergadering van de Bondsraad.

Eén werkorganisatie 

Voor de werkorganisatie is het vergelijkbare verantwoordelijkheid, ook zij neemt binnen hun bevoegdheden de nodige beslissingen. De werkorganisatie houdt zich bezig met beleidsontwikkeling, beleidsvoorbereiding en beleidsuitvoering inclusief dienstverlening.  

De Algemeen Directeur (AD) is verantwoordelijk voor de werkorganisatie en is lid van het Bondsbestuur (zonder stemrecht). De AD presenteert aan het Bondsbestuur de uitwerkingen en legt verantwoording af aan het Bondsbestuur over de uitvoering en dienstverlening.  

De werkorganisatie bestaat uit een Algemeen Directeur, betaalde (bondsbureau) medewerkers, de accountmanagers, de technische staf en ca. 250 (vereniging overstijgende) vrijwilligers. De werkorganisatie omvat een aantal afdelingen:  

  • Marketing & Communicatie  
  • ABZ (Algemeen Bestuurlijke Zaken)
  • Bedrijfsvoering
  • Doelgroepen & Verenigingsontwikkeling
  • Opleidingen
  • Wedstrijdsport
  • Topsport & Talentherkenning

We zijn ontzettend blij en trots dat het er zoveel (vereniging overstijgende) vrijwilligers zijn. Veel van deze vrijwilligers komen uit de ‘oude’ organisatie en zijn nu weer met hun veelal jarenlange ervaring actief in de ‘nieuwe’ organisatie. Zij vertegenwoordigen een belangrijk onderdeel van de NTTB. Wekelijks zijn deze vrijwilligers aan het werk om alles in goede banen te leiden. Op dit moment werken we nog wel aan het verbeteren en vernieuwen van de (administratieve) processen. De transitie van de realisatie naar één werkorganisatie heeft veel impact en verdient de juiste zorg, aandacht en ondersteunende structuur. De inzet van al deze vrijwilligers is de basis voor het functioneren van de Tafeltennisbond. 

Ode aan onze vrijwilligers 

Het zal duidelijk zijn: de tafeltennissport kan niet zonder vrijwilligers. Binnen de werkorganisatie wordt veel werk verzet om tot een goede organisatie te komen met duidelijke taakomschrijvingen en doelstellingen. Dat vraagt in sommige gevallen een flexibele instelling. We hebben het voor elkaar gekregen om zoveel mogelijk NTTB-vrijwilligers te integreren in een gezamenlijke landelijke werkorganisatie die waar nodig ook regionaal activiteiten ontplooit. Ons streven is om met elkaar alle tafeltennissers te faciliteren om hun sport nog beter uit te kunnen oefenen. We vragen daarom onze vrijwilligers, gevraagd én ongevraagd, met ons mee te denken. We doen dit proces immers met elkaar!   

Heb je interesse om als (vereniging overstijgende) vrijwilliger deel uit te maken van onze werkorganisatie, dan kun je contact opnemen met Ineke de Graaf (graaf@tafeltennis.nl, 06 212 82 052). De NTTB, dat zijn en blijven we samen! 

NTTB Vrijwilligersbeleid en -organisatie 

Het NTTB vrijwilligersbeleid richt zich op alle vrijwilligers binnen de NTTB-organisatie. Het gaat hier dus om vrijwilligers die een vereniging overstijgende functie vervullen. De ambitie van dit vrijwilligersbeleid is als volgt: 

De NTTB organisatie bestaat naast professionals uit veel vrijwilligers. Om beleid en activiteiten uit te voeren zijn vrijwilligers van cruciaal belang. Naast de werving van vrijwilligers hebben we veel aandacht voor de vrijwilliger als persoon. Zo werken wij steeds aan een krachtige slagvaardige organisatie waarbij de continuïteit geborgd is. Onze vrijwilligers zijn trots om hun steentje bij te dragen! De NTTB zijn wij samen.

Bij de inrichting van de vrijwilligersorganisatie hebben we gekozen voor het opzetten van een structuur met Vrijwilligerscoördinatoren (VC’s). De rol van de VC richt zich met name op de ‘zachte’ en proceskant van het vrijwilligerswerk. Je kunt het zien als een variant op de afdeling personeelszaken die je bij veel bedrijven hebt. Elke VC heeft een aantal (ca 20 tot 40) vrijwilligers in haar of zijn ‘werkpakket’ en heeft bovendien een regionaal netwerk dat ingezet kan worden bij de werving van nieuwe vrijwilligers.

Voor de inhoudelijke werkzaamheden en aanhaking werkt de vrijwilliger samen binnen het betreffende organisatieonderdeel. Dat kan zijn als lid van het Bondsbestuur, de Bondsraad, een commissie of werkgroep, maar ook als ‘losse’ functionaris.   

In het NTTB Functieboek vind je per lid van de organisatie een functiebeschrijving. Het is de bedoeling dat er ook per commissie, werkgroep en/of functionaris een inhoudelijke werkbeschrijving komt. Hier wordt nog aan gewerkt. Kijk voor meer informatie per afdeling op de desbetreffende subpagina’s.

Vanuit de NTTB besteden we graag aandacht aan onze vrijwilligers en willen we hierin investeren. Vrijwilligers hebben recht op vergoedingen op basis van het declaratiebesluit. We betrekken ze actief bij ontwikkelingen binnen onze bond en onze sport. Bij speciale activiteiten en evenementen, zoals bijvoorbeeld het NK in Zwolle, ontvangen onze vrijwilligers een uitnodiging. Waar nodig kijken we ook naar het begeleiden, coachen en/of opleiden van onze vrijwilligers.  

Onze vrijwilligers vervullen belangrijke taken binnen onze bond en onze sport. Mocht je vragen of advies hebben? Graag! Laat het weten aan Ineke de Graaf: graaf@tafeltennis.nl, 06 212 82 052.

Vrijwilligersmanagement voor verenigingen 

In eerste instantie richt het NTTB vrijwilligersbeleid zich op de inrichting van de landelijke werkorganisatie. Voor al onze verenigingen is vrijwilligersmanagement ook heel belangrijk.  

Vanuit Doelgroepen en Verenigingsontwikkeling kunnen we onze verenigingen hierbij helpen.  

Het belang van vrijwilligerswerk  

Trinko Keen: “… mijn hele jeugd heb ik gesport bij SHOT (W) en daarvoor in Heteren. In beide clubs was er altijd begeleiding voor wedstrijden, waren er trainers, mensen die de zaal schoonmaakten, achter debar stonden, enz. Hetzelfde geluk wat ik had hebben mijn kinderen nu. Al die vrijwilligers die ervoor zorgen dat Nederland zo’n mooie verenigingscultuur heeft. Er is geen mooiere leerschool van kinderen, dansporten in verenigingen! ”  


Functieprofiel Bestuurslid Technische Zaken
Functieprofiel bestuursleden
Functieprofiel Bestuurslid Algemene Zaken
Functieprofiel voorzitter TTV Alexandria
Functieprofiel secretaris TTV Alexandria
Functieprofiel penningmeester TTV Alexandria