fbpx
Selecteer een pagina

Matchfixing, ofwel wedstrijdvervalsing wordt een steeds belangrijker onderwerp in de sportwereld. Er is sprake van matchfixing als een speler, trainer of scheidsrechter de uitslag van een wedstrijd beïnvloedt om daar voordeel uit te halen voor zichzelf of anderen. Dat voordeel kan geld zijn, maar ook dat je iemand anders of een ander team wil helpen.

Matchfixing is schadelijk voor de hele sport. Als er één wedstrijd wordt gefixt, heeft dat direct negatieve gevolgen voor de hele competitie. Deze kan niet meer eerlijk worden gevoerd. Eén wedstrijd met een valse uitkomst zorgt al voor een verkeerde puntenverdeling. En dat terwijl sport eerlijk en integer hoort te zijn.

Matchfixing wordt vaak direct gekoppeld aan de gokmarkt en het witwassen van crimineel geld. Gokgerelateerde matchfixing. Matchfixing gebeurt echter ook om sportieve redenen. Sportgerelateerd dus.

Gokgerelateerde matchfixing
Bij gokgerelateerde matchfixing gokt een speler op zijn eigen wedstrijd die hij dan beïnvloedt of wordt een speler, trainer of scheidsrechter benaderd om tegen betaling een wedstrijd te vervalsen. Door hieraan mee te werken krijgen gokkers voorkennis die hen helpt om de juiste keuze te maken voor bijvoorbeeld de wedstrijduitslag of het aantal kaarten dat wordt gegeven. Hiermee verdienen zij vaak veel geld. Gokgerelateerde matchfixing gaat dus over financieel gewin.

Sportgerelateerde matchfixing
Sportgerelateerde matchfixing gaat over het beïnvloeden van de wedstrijd om sportieve redenen. Oftewel, sportief gewin. De wedstrijd wordt gemanipuleerd zodat een speler, spelers, een team of teams er sportief beter van worden. Bijvoorbeeld als beide spelers of teams afspreken om gelijk te spelen zodat zij beide(n) promoveren. Of juist om een ander team of speler tegen te werken.
Natuurlijk kan een wedstrijd ook op beide manieren worden vervalst. Een wedstrijd die wordt gefixt om sportief voordeel te behalen kan natuurlijk ook worden aangegrepen om op te gokken.

Criminele circuit
Matchfixing wordt vaak in verband gebracht met het criminele circuit. In het geval van gokgerelateerde matchfixing is dat vaak ook zo. Fixers willen invloed uitoefenen op de wedstrijduitslag om snel veel geld te verdienen. Bij sportgerelateerde matchfixing lijkt de wedstrijdvervalsing vaak op een vriendendienst en voelt daardoor onschuldig. Toch wordt ook bij deze vorm de wedstrijduitslag gemanipuleerd waardoor de sport niet meer eerlijk is en dat is daarmee eveneens (tuchtrechtelijk) strafbaar.

Sancties, schorsing, boete
Als matchfixing aan het licht komt dan kan de sporter hiervoor een sanctie krijgen. Die sancties kunnen een boete zijn (die zeer hoog kunnen zijn) of zelfs een schorsing of een verbod om ooit nog actief te zijn binnen die sport, ook als coach! Als matchfixing samengaat met het plegen van een misdrijf dan kan je bovendien ook strafrechtelijk worden vervolgd. Dit terwijl degene die jou benaderd heeft om te fixen vaak moeilijk te pakken is bij gokgerelateerde matchfixing. Daarmee loop jij als sporter een groot risico en die ander een veel kleiner risico (terwijl de ander er veel meer aan verdiend).

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat je nooit in de wereld van matchfixing terechtkomt. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je nooit omkoopbaar bent. En wees je ervan bewust dat fixers kunnen doen alsof ze jouw vriend zijn, maar dit zeker niet zijn.

Kijk voor informatie over matchfixing en de regels voor tafeltennis op onze speciale webpagina Matchfixing.

Bekijk deze video van de NOS waarin de veranderingen per 1 oktober dit jaar worden toegelicht. En als je een gokje doet op een andere sport. doe het dan bij Toto. Win je niet, dan wint de sport, want de winst van Toto stroomt (gedeeltelijk) naar de Nederlandse sport.