fbpx
Selecteer een pagina

 

Spelregels Paratafeltennis

 

Inleiding 
Bij paratafeltennis worden grotendeels dezelfde spelregels gehanteerd als in het ‘reguliere’ tafeltennis. In een paar gevallen is het noodzakelijk om de spelregels aan te passen. We willen je hierbij informeren over de belangrijkste aanpassingen. Dit betreft spelregels die gelden voor alle wedstrijden waarbij een parasporter betrokken is. Deze regels komen voort uit de geldende spelregels binnen de NTTB. Deze aanpassingen gelden voor alle wedstrijden binnen Nederland. 

Aangepaste serviceregels voor rolstoelers (internationale regels) 
Er wordt een let gegeven als de ontvanger door een lichamelijke handicap in een rolstoel speelt en bij de service de bal, mits de service verder correct is,:
• na het raken van de tafelhelft van de ontvanger in de richting van het net gaat;
• tot stilstand komt op de tafelhelft van de ontvanger;
• bij enkelspelen de tafelhelft van de ontvanger verlaat na deze te hebben geraakt via één van de zijlijnen 

Dubbelspel (internationale regels) 
Als twee spelers, vanwege een lichamelijke handicap in rolstoelen spelend, samen een dubbel vormen, moet de serveerder eerst de bal in het spel brengen, vervolgens moet de ontvanger de bal terugslaan, maar daarna mag elke speler van het invalide paar de bal retourneren. Geen enkel deel van de rolstoel van een speler mag daarbij echter over het denkbeeldige verlengde van de middellijn van de tafel komen. Als dit wel het geval is, zal de scheidsrechter het punt toekennen aan het andere paar. Deze regel is ook van toepassing voor een dubbel bestaande uit een rolstoelspeler en een lopende speler. De lopende speler mag dan niet met een voet over de denkbeeldige verlenging van de middellijn komen. 

Regels voor rolstoelers binnen Nederland
In de reglementen van de ITTF mag een rolstoeler niet met een voet aan de grond spelen. Als dit wel gebeurt hoort de speler niet meer in een rolstoelklasse. Bij wedstrijden in Nederland die niet volgens de handicapclassificatie gespeeld worden is het wel toegestaan dat een rolstoeler met een voet aan de grond speelt. De speciale regels voor rolstoelers blijven in dit geval gehandhaafd. 

Overige 
Er zijn nog enkele overige aanpassingen die toegestaan zijn in Nederland. Deze betreffen bijvoorbeeld het opgooien van de bal bij de service en de te dragen kleding. Deze aanpassingen zijn zo handicapspecifiek dat we ze hier niet vermelden. Het uitgangspunt bij deze regels is dat ze nodig zijn om de speler deel te kunnen laten nemen aan wedstrijden. Deze aanpassingen voorkomen dat een speler verder beperkt wordt in zijn spel, maar zijn er ook op gericht dat een speler geen voordeel kan behalen uit zijn handicap. 
 
Meer info: teamparasport@tafeltennis.nl