fbpx
Selecteer een pagina


Voor de achtste keer is Michel Ebben (45) actief als scheidsrechter op het NK Tafeltennis. Hij geniet tijdens dit evenement altijd van de entourage en natuurlijk de mooie wedstrijden die hij en zijn ‘collega’s’ in goede banen moeten leiden. “Het NK heeft altijd iets bijzonders.”

Michel Ebben is gek van tafeltennis. Met veel plezier speelt hij competitiewedstrijden voor TTV Cevelum in Cuijk. “Ik heb ooit derde klasse gespeeld, maar ik pas beter in de vierde of vijfde klasse qua niveau”, zegt hij met een glimlach. Die competities staan totaal niet in verhouding met de competities waarin hij als scheidsrechter actief is, want Ebben leidt zelf regelmatig duels uit de Ere- en Eerste Divisie. “Ik ken uiteraard alle regels goed maar dat geldt, logischerwijs, niet voor al mijn tegenstanders. Heel soms levert dit wat discussies op, maar die worden altijd netjes afgehandeld. Sportiviteit en respect voor elkaar zijn belangrijk in het tafeltennis.”

Ambitieuze scheidsrechter
Hij kan het weten, want sinds 2013 is Ebben al scheidsrechter op het NK Tafeltennis. Als gediplomeerd ‘Scheidsrechter 4’ mag hij wedstrijden tijdens nationale evenementen leiden en dat geldt uiteraard ook voor competitiewedstrijden in de Eredivisie. Ebben is ook actief binnen de Scheidsrechterscommissie, de klankboordgroep van NTTB Scheidsrechters. “We komen regelmatig bijeen om te vergaderen over actuele zaken, focussen ons op bijscholing en adviseren indien nodig de NTTB”, zegt Ebben, een ambitieuze scheidsrechter. De Brabander hoopt in april zijn opleiding tot ‘Scheidsrechter 5’ te voltooien. Met dat papiertje op zak mag hij bijvoorbeeld de NK-finale leiden. Bovendien mag hij dan ook scheidsen op internationale toernooien zoals een EK of WK.

Beste plaats
Maar dat is iets voor later. Eerst richt Ebben zich op het NK Tafeltennis 2020 in Zwolle, een toernooi waar hij altijd graag komt. “De entourage is geweldig met dat mooie stadion, er zijn gave side-events en de sfeer is erg goed.” Maar het meest geniet Ebben van het tafeltennis dat recht voor zijn neus gespeeld wordt. “Je hebt als scheidsrechter de beste plaats om te genieten van de wedstrijden. Het tempo ligt daarin vaak zό hoog dat je erg goed moet opletten. De druk is voor ons tijdens het NK wat groter, omdat iedereen meekijkt. Maar dat maakt het ook juist leuk.”

Nieuwe kleding
De NTTB scheidsrechters waren altijd op het NK te herkennen aan hun donkere jasjes en oranje stropdassen. Vanaf dit jaar lopen de scheidsrechters er echter bij in blauwe polo’s. Ebben is daar content mee. “Onze nieuwe kleding is stijlvol en modern. Ik kijk ernaar uit om wedstrijden te leiden in onze nieuwe outfits.”