fbpx
Selecteer een pagina


Je bent nooit te oud om te tafeltennissen, dat bewijst het verhaal van Jaap Boerop. De 87-jarige speler van TTV Amstelveen 10 legt uit hoe je de oudste competitiespeler van de NTTB wordt én hoe hij ook buiten de sportzaal aan zijn tafeltennis-skills blijft werken. Zo behaalde hij onlangs nog zijn digitale Spelregelbewijs via Tafeltennis Masterz. “Tafeltennis is nog altijd heilig voor me.”

(Tekst: Daan de Jong).

Op 19 december van dit jaar mag Jaap Boerop 88 kaarsjes uitblazen. Dat is sowieso al een feestje waard en kort daarna volgt er een nieuwe mijlpaal. Want op 1 januari 2021 is hij precies 65 jaar lid van de Nederlandse Tafeltennisbond. Bovendien is hij niet alleen de oudste competitiespeler binnen de hele bond, maar logischerwijs ook het langst spelende lid van zijn club TTV Amstelveen. “Ja ik ben wel trots op mijn records hoor, het zijn leuke statistieken”, aldus de tafeltennislegende. “Maar ik baal er wel enorm van dat onze huidige competitie is stilgelegd. Met TTV Amstelveen 10 waren we in de vijfde klasse namelijk als koploper hard op weg naar het kampioenschap.”

Aanvallend én verdedigend sterk
Deze quote typeert het fanatisme van de Amstelveense speler, die nog altijd zeker tachtig procent van alle competitieduels speelt met het 10e. En met succes. De in 1932 geboren Boerop bewijst naar eigen zeggen keer op keer zijn waarde voor het team. “Ik heb ooit in de tweede klasse gespeeld, dat was op het top van mijn kunnen. En nu ram ik ook nog vele jonkies van tafel. Jeugdspelers van de club dagen me weleens uit en zeggen dan achteraf balend: ‘Hoe krijgt die oude lul het voor elkaar om me van tafel te vegen?’. Daar geniet ik van. Ik kan prima verdedigen, maar zoek ook de aanval op zodra ik de kans krijg. De ballen vliegen mijn tegenstanders soms aardig om de oren.”

Vasthouden aan een ritme
Tafeltennis is een sport die tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat racketsporten als tafeltennis bijdragen aan een langer en gezonder levensperspectief, zo benadrukken we ook tijdens Oldstars Tafeltennis. Boerop is het wandelende bewijs van het gelijk van deze rapporten. Wat is zijn geheim? “Het is sowieso belangrijk om elke dag in beweging te zijn. Ik tafeltenniste voor corona driemaal in de week. Op maandag speelde ik competitie en op dinsdag en vrijdag trainde ik. Nu is dat teruggebracht tot tweemaal, maar beweging is essentieel. Ik ga elke dag een rondje lopen en zorg dat ik me niet verveel. Vasthouden aan een ritme dat bij je past is ook belangrijk. Ik slaap elke nacht minimaal 8 en maximaal 9 uur. Na 09.00 uur moet ik van mezelf het bed uit hoor, dan is het mooi gewest. Blijf niet thuis rondhangen maar ga op pad, dat zou ik iedereen willen aanbevelen die op late leeftijd fit wil blijven.”

Cor de Buy batje
Boerop maakte vanaf zijn start als speler in 1965 van alles mee. Zijn eigen cluppie veranderde een paar keer van naam. TTV Rembrand werd TTV Nederlandse Middenstands Bank, afgekort NMB en werd uiteindelijk TTV Amstelveen. En de sport waar hij zo gek op is, veranderde mee met de tijdsgeest. “De sport is steeds sneller geworden en ik heb het idee dat de spelers en speelsters ook steeds fanatieker zijn geworden.” Een ding is volgens de tafeltennislegende niet veranderd. “Iedereen blijft altijd lekker rommelen met het bat. Er is altijd wel wat gedoe met het materiaal, ook dat is tafeltennis. Vroeger speelde ik altijd fijn met een klassiek Cor du Buy batje.”

Tafeltennis Masterz
Je bent niet alleen nooit te oud om te tafeltennissen, maar ook nooit oud genoeg om te leren. Zo slaagde Boerop onlangs met vlag en wimpel voor zijn Spelregelbewijs examen, via ons digitale programma Tafeltennis Masterz. Via dat digitale programma kan ieder NTTB-lid zijn of haar Spelregelbewijs halen. “Ik moest een paar keer oefenen en was toen helemaal klaar voor de toets”, zegt Boerop. “De meeste antwoorden wist ik al, maar ik heb ook zeker wat nuttige dingen geleerd. Ik vond het best wel leuk om de toetst te maken.”

Tafeltennis is heilig
Sowieso is Boerop voor zijn leeftijd digitaal erg goed onderlegd. “Ik was bijna vergeten te vertellen dat ik nog altijd twintig uur per week werk, als buscoördinator bij de Nederlandse Spoorwegen. Ik rijd de hele provincie door om planningen te maken voor bussen als een treintraject er tijdelijk uit ligt en dit gaat me goed af. Ik ben nog altijd een druk mannetje en dat is maar goed ook. Ik vind het nu heel jammer dat onze kantine van TTV Amstelveen dicht is, want ik mis de gezelligheid met mijn kameraden. Want ik tafeltennis natuurlijk niet alleen om te bewegen, maar ook voor de gezelligheid. Ik doe echt van alles voor mijn vrouw, maar ze weet één ding: tafeltennis is nog altijd heilig voor me.”