fbpx
Selecteer een pagina

De Nederlandse Tafeltennisbond is sinds kort officieel ‘Partner in Veelzijdig Bewegen’. Wij zijn in 2021 gestart met de ontwikkeling van ‘Kidspong’, een oefenprogramma waarin veelzijdig bewegen (voorheen bekend als ‘breed motorisch ontwikkelen’) centraal staat voor kinderen vanaf 4 jaar. Hiervoor krijgen wij binnenkort officieel het keurmerk uitgereikt door het landelijke Kenniscentrum Sport en Bewegen.

Tijdens de Covid-19 periode is er door ons onderzoek gedaan naar de bewegingsbehoeftes van kinderen vanaf 4 jaar. Hiermee is, met ondersteuning van het Kenniscentrum en NOC*NSF, een uniek bewegingsprogramma ontwikkeld, genaamd ‘Kidspong’. De ontwikkeling is daarnaast mogelijk gemaakt door een externe specialist met kennis en expertise op het gebied van veelzijdig bewegen. Het project werd destijds financieel ondersteund door het Innovatiefonds van NOC*NSF.

Met ‘Kidspong’ bewegen wij mee met de landelijke trend: het, vanaf jonge leeftijd, aanbieden van een doelgericht oefenprogramma waarmee we een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling tot een meer volledige en betere beweger. Bij de ontwikkeling, de pilot en evaluatie is er veelvuldig contact geweest met andere sportbonden die ook een veelzijdig bewegingsprogramma hebben ontwikkeld.

 

Het ‘Partner in veelzijdig bewegen’ certificaat

Om het keurmerk te ontvangen is ‘Kidspong’ getoetst. Dit is gebeurd in een onafhankelijke commissie met daarin een afvaardiging van andere bonden en het Kenniscentrum. Hier wordt getoetst op de volgende drie onderdelen: 11 algemene bewegingsvaardigheden, toegankelijkheid voor ieder kind en implementatie.

 

© Foto: Theo Bense

Hoe wordt Kidspong ingezet? 

Het Kidspong programma bestaat uit tien verschillende thema’s met een grote diversiteit aan bewegingsvaardigheden met een tafeltennistintje. Elk thema bestaat uit een kant en klare les met drie oefenvormen en een eindspel. Kidspong is bij uitstek geschikt voor het onderwijs en de materialen die te vinden zijn in een gymzaal. Met een beetje creativiteit van de tafeltennistrainer biedt het ook mogelijkheden om het programma in te zetten op de vereniging. Oefenstof kan verwerkt worden in de warming-up, trainingen of bijvoorbeeld het eindspel.

Daarnaast zijn er ook nog eens vier extra thema’s toegevoegd, waarin schuiftafeltennis centraal staat.

Schuiftafeltennis is voor jonge kinderen de ideale opstap naar het echte tafeltennis. Ook binnen deze thema’s is veelzijdig bewegen belangrijk waardoor jonge tafeltennissers hun beweegvaardigheden ontwikkelen.

 

Geïnteresseerden in het Kidspong programma kunnen klikken op de volgende link: Aanvragen leskaarten Schuiftafeltennis. Hier kun je het programma eenvoudig downloaden en gebruiken. Dat geldt ook voor de thema’s schuiftafeltennis. Neem ook eens een kijkje op de website van Schuiftafeltennis.

 

Vragen?

Neem dan contact op met Lars Wildenborg, medewerker Jeugdsport van de NTTB.