fbpx
Selecteer een pagina

Gezien de sterk oplopende besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames hebben de NTTB, de andere sportbonden en NOC*NSF begrip voor het opnieuw invoeren van maatregelen in de strijd tegen corona. Wij zijn blij dat voor de grootste groep Nederlanders sporten gewoon mogelijk blijft. Sport is immers een cruciaal onderdeel van de oplossing om samen fysiek en mentaal gezond uit deze crisis te komen. Voor een grote groep is sporten echter ineens niet meer zo vanzelfsprekend.

We maken ons daarom grote zorgen over de impact van de hernieuwde coronamaatregelen op de sportdeelname, competities en de financiële situatie van sportverenigingen en bonden. Daarom heeft de gezamenlijke sport een oproep gedaan aan de politiek.

Wij roepen het Kabinet op het Coronatoegangsbewijs (CTB) voor sportbeoefening binnen, zo snel mogelijk weer af te schaffen. Het CTB vergroot de drempel om te kunnen sporten in de binnensportaccommodaties.

Wij pleiten ervoor om zo snel als mogelijk weer publiek toe te laten bij sportwedstrijden. Voor de komende drie weken wordt rekening gehouden met grote financiële schade voor de totale sportsector , met name veroorzaakt door het uitsluiten van publiek, minder horeca-inkomsten en minder sportdeelname. Wij roepen het Kabinet op deze schade snel en passend te compenseren.

Coronadebat
Op dinsdag 16 november is in de Tweede Kamer gesproken over de maatregelen, waaronder die voor de sport. Publiek wordt vooralsnog niet toegelaten en het CTB blijft. Wel werd bekend dat voor de aanbieders van amateursport maximaal €5.000.000 beschikbaar is ter compensatie voor geleden schade in deze periode. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werkt deze regelingen in samenwerking met de sportsector uit.

Oproep aan de clubs
Om de contacten en reisbewegingen tussen mensen zoveel mogelijk te beperken geldt sinds 13 november drie weken lang dat publiek niet is toegestaan op de sportaccommodatie. Als je klaar bent met sporten, is het niet de bedoeling om daarna als publiek bij een wedstrijd of training aanwezig te zijn. Op vertoon van je CTB mag je na de wedstrijd wel in de kantine met je team én dat van de tegenstander iets nuttigen. Maar wees je bewust van de maatregelen, en nog meer van de intentie ervan. Laat het bezoek aan het clubhuis of het terras niet te lang duren. Verlaat daarna de sportaccommodatie. Zo dragen wij als sporters en verenigingen bij aan het terugdringen van de besmettingen. We hopen op die manier dat publiek bij wedstrijden en trainingen zo snel mogelijk weer kan en het gezellige clubleven weer terugkeert.