fbpx
Selecteer een pagina

De veel gestelde vragen (FAQ) over het coronavirus en sport op de site van NOC*NSF zijn vernieuwd. Bij de FAQ was het in eerste instantie heel logisch dat de ze werden ingedeeld op doelgroepen (sporter, sportclub etc.). In de tussentijd is er een hoop veranderd. Voor alle doelgroepen is sporten weer mogelijk en daarom heeft NOC*NSF ervoor gekozen de FAQ opnieuw in te richten, namelijk op thema. Met name bij de thema’s “vervoer en publiek” en “eventuele besmetting” zijn een hoop nieuwe vragen toegevoegd.

Bijvoorbeeld:

  • Wat moet ik doen als iemand in mijn team positief getest heeft op het coronavirus?
  • Mogen teamgenoten van een speler waarbij het coronavirus is vastgesteld of een quarantaine is opgelegd, deelnemen aan wedstrijden?
  • Ik was scheidsrechter bij een wedstrijd en achteraf blijkt dat een van de spelers positief getest is op het coronavirus. Moet ik nu ook in quarantaine?
  • Teams reizen vaak met enkele auto’s naar wedstrijden. Is dat verstandig?

Klik hier voor een rechtstreekse link naar deze en andere veel gestelde vragen.

Zie ook
Protocol Verantwoord Sporten
Handreiking toeschouwers bij sportwedstrijden

Corona en Tafeltennis

Er komen veel vragen binnen van clubs over tafeltennis en de coronamaatregelen. Hieronder extra richtlijnen van de NTTB.

 Wedstrijden: het Hoofdbestuur heeft de spelregels tijdelijk aangepast en besloten dat:
– In wedstrijden waar een bondsscheidsrechter is aangesteld, er niet gewisseld wordt van kant.
– In wedstrijden waar geen bondsscheidsrechter is aangesteld de spelers zelf mogen bepalen of ze wisselen van kant.

 Vervoer
– In het Protocol Verantwoord Sporten is dit onderwerp beschreven. We volgen deze richtlijnen.

Kleedkamers en douchen
De protocollen laten het toe om de kleedkamers en douches te gebruiken, mits deze aan de afstands- en hygiënevoorwaarden voldoen. Een aanvullend advies: laat bij beperkingen alleen uitspelende teams douchen.

Publiek
– Publiek bij wedstrijden is toegestaan mits de richtlijnen hiervoor gehanteerd worden. Deze zijn uitgewerkt in de Handreiking toeschouwers bij sportwedstrijden.
Algemeen advies luidt: vermijd drukte, dus beperk het aantal toeschouwers.

 Gebruik van ballen
In het Protocol Verantwoord Sporten is aangegeven dat het gebruik van meerdere ballen is toegestaan. Advies daarbij is wel om vooraf en achteraf de handen goed te wassen en de ballen te reinigen.

Verschillen per vereniging
Besef dat de verschillen per locatie (omvang locatie, kantine, kleedkamers/douchen en het besluit van de gemeente) groot kunnen zijn. Houd daarom, naast de situatie bij je eigen vereniging, ook rekening met de situatie van verenigingen waar je op bezoek gaat! Informeer bij twijfel vooraf naar de situatie bij de andere club.

Voorbeelden
Verenigingen die al protocollen hebben uitgewerkt voor hun situatie, kunnen hun protocol toesturen aan Antoinette de Jong. Deze kunnen wij plaatsen in het Coronadossier op de website.

Rol van de gemeente
In alle gevallen kan een gemeente besluiten om af te wijken van de protocollen of zelfs besluiten om een accommodatie gesloten te houden. Laten we ons gezonde verstand gebruiken en drukte blijven vermijden. Gezelliger en leuker wordt het er misschien niet op, maar na het lange wachten en niet kunnen sporten is het voor ons allen van groot belang dat de competitie weer kan starten.