fbpx
Selecteer een pagina

 

Buma/Stemra, Sena en Videma

Verenigingen met een eigen accommodatie of kantine in eigen beheer, die muziek ten gehore brengen of televisieprogramma’s en/of films vertonen, hebben te maken een aantal wet- en regelgevingen. Bij wet worden namelijk de rechten van artiesten en producenten beschermd. Dat betekent dat voor het ten gehore brengen van muziek en het vertonen van televisieprogramma’s en films een afdracht betaald moet worden.

Draai je als vereniging bijvoorbeeld muziek in de kantine of speelzaal, dan ben je een afdracht verschuldigd aan de auteurs van muziek (Buma/Stemra) en aan de artiesten en producenten van muziek (Sena).

Worden er bij de vereniging tv-programma’s uitgezonden of films (DVD etc.) vertoond, dan is de vereniging een afdracht verschuldigd aan Videma. Deze partij behartigt, op grond van de Auteurswet, de belangen van rechthebbenden van tv-programma’s.

Ben je niet aangesloten bij bovengenoemde organisaties, maar draai je als vereniging wel muziek of vertoon je tv-beelden, dan loop je het risico op een boete bij controle.

De NTTB heeft een collectieve regeling met zowel Buma/Stemra, Sena als Videma waarmee een korting kan worden verkregen op de jaarlijks te betalen afdracht.

Wil je jouw vereniging aanmelden of wens je meer informatie over bovenstaande, neem dan contact op met Mariska de Boer, boer@tafeltennis.nl