fbpx
Selecteer een pagina

In Zweden zullen na vandaag de Europese kampioenschappen Teams verder gaan zonder onze Nederlandse dames en heren. In de tweede groepswedstrijd was voor beide teams een overwinning nodig om door te gaan naar de laatste 16.

 

Barry Berben in actie

Heren
Voor de start van de wedstrijd was het team van België al groepswinnaar, door gisteren met 3-2 van Slowakije te winnen. Om tweede te worden in de poule was de taak voor onze mannen duidelijk: winnen! Een hele lastige opgave tegen het team van Slowakije met spelers als Wang (WR 61), Pistej (WR 63) en Zelinka (WR 208). Vol gas ging Kas van Oost van start tegen de geroutineerde Lubomir Pistej wat resulteerde in een 2-0 voorsprong. De kentering vond plaats toen de Slowaak het tempo eruit haalde en zijn plaatsing verbeterde waardoor Kas met 3-2 het nakijken had. Vervolgens stapte Gabrielius Camara het centre court in tegen de verdediger Yang Wang. De 1e game wist ‘Gabi’ met 12-10 te winnen, maar daarna was het de verdediger die de minste fouten maakte en 2-0 op het scorebord liet noteren. Het was aan Barry Berben om het tij te keren. Ondanks een paar spannende games (11-13, 4-11, 11-9 en 7-11) was het Slowakije die de winst pakte en zich plaatste voor de volgende ronde.

Coach Boris de Vries kijkt met positieve, maar gemengde gevoelens terug: “Er had ook deze wedstrijd absoluut weer meer ingezeten. Wij moeten, samen met de individuele coaches, deze wedstrijden terugkijken en analyseren. Het is belangrijk om te weten waar de winst geboekt moet worden om de definitieve stap naar de top te zetten. We zijn absoluut een ervaring rijker, maar de lessen moeten wel geleerd worden. In deze hele generatie jongens zit nog véél meer potentie.”

 

Emine Ernst

Dames
Om nog kans te maken op plaatsing voor de 1/8 finale moesten ook de dames deze tweede groepswedstrijd winnen, en dan ook nog het liefst met 3-0. Tegen de Tsjechische kopvrouw Hana Matelova (WR 53) zat Tanja Helle goed in de wedstrijd en trok de openingsgame naar zich toe. De klasse van Matelova kwam naar voren in de volgende games, al dwong Tanja nog bijna een vijfsetter af. De goede vorm van de dag ervoor tegen Slowakije kon Shuohan Men vandaag niet voortzetten. Met 3-0 was Zdena Blaskova te sterk. In de derde partij wist Emine Ernst 2-1 voor te komen tegen Tomanovska. Echter in de laatste twee games hield de Tsjechische goed overzicht en kwam langszij. Hierdoor werd Tsjechië winnaar van groep E.

 

“Vandaag hebben Tanja en Emine een goede wedstrijd gespeeld en dat gedaan wat ze moesten én konden doen. Helaas zat Shuohan er vandaag niet lekker in en speelde daardoor onder haar normale niveau. Er waren zeker kansen in de wedstrijden 1 en 3, maar details waren doorslaggevend tegen Tsjechië”, sprak coach Marcel Kraa na afloop. Tanja zelf zegt het volgende: “Ik ben best tevreden, al baal ik wel dat ik in beide gevallen net tekort kwam om tot winst te komen. Zeker in die eerste tegen Labosova van Slowakije stond ik echt op winnen, maar zij paste zich aan en daar heb ik achteraf denk ik niet slim genoeg op ingespeeld. Tegen Matelova heb ik bij vlagen erg goed gespeeld, maar ik was net wat minder constant. Over het algemeen vind ik het vooral heel positief dat we er zo dicht tegenaan zitten!”

 

TeamNL dames en heren

 

Teammanager Rick Pouwels vat deze EK ervaring als volgt samen: “Zowel de dames als heren hebben laten zien goed mee te kunnen op dit niveau. Er waren zeker kansen, maar op bepaalde momenten vergaten ze zichzelf te belonen. Als je op dit niveau af en toe de touwtjes laat vieren wordt dat direct afgestraft. Dat hebben ze nu ervaren en daar zullen ze van moeten leren.”