fbpx
Selecteer een pagina

Screenshot van de online opleiding Tafeltennis trainer 3

Digitale studies zijn door de coronamaatregelen hét alternatief voor de tafeltenniszaal. Veertien fanatiekelingen volgden de afgelopen weken met veel plezier het theoriegedeelte van de opleiding Tafeltennis Trainer 3 online. Deelneemster Sanne de Hoop deelt haar ervaringen over de online lessen van de NTTB.

Via intensieve zoomsessies deden de kandidaten de afgelopen weken veel nieuwe kennis op over het tafeltennistrainerschap. De onderwerpen techniek, tactiek, fysiek, mentale aspecten en organisatie passeerden allemaal de revue in de digitale klaslokalen van opleiders Marcel Kraa, Ralf Kosters en Titus Damsma. “Het waren vier leuke, leerzame en afwisselende lesdagen”, zo blikt deelneemster Sanne de Hoop terug op de sessies. “We hebben ontzettend veel nieuwe kennis opgedaan én zijn flink aan het werk gezet met aansprekende opdrachten.”

Leerzame theorielessen
De opleiding Tafeltennis Trainer 3 is geschikt voor kandidaten met serieuze trainersambities. De Hoop vond het prettig om vanuit huis te studeren en les te krijgen. “De deelnemers wonen verspreid door het hele land, dus deze lesmethode scheelt iedereen veel reistijd. Het was gaaf om diep in te zoomen op het opleiden van jeugd, de mentale aspecten van het trainerschap en het analyseren van tafeltennisbeelden. Het opstellen van een jaarplanning was nieuw voor me en dit heeft me veel nieuwe inzichten gegeven.”

Sanne de Hoop tijdens het NK Tafeltennis

Praktijkopdrachten
Tafeltennis loopt als een rode draad door het leven van Sanne de Hoop. Ze speelt eredivisie bij VTV (N) én Tempo Team in Amsterdam en is trainster bij twee tafeltennisclubs en tafeltennisschool TT4You. “Zowel als trainster en als speelster heb ik veel extra dingen geleerd tijdens de online sessies. Hopelijk kunnen we snel weer de zaal in, want we hebben de opleiding nog niet kunnen afronden. Logischerwijs volgen er ook nog praktijkopdrachten, want we kunnen als tafeltennissers natuurlijk niet álles digitaal doen. Tot die tijd geef ik ook zelf online trainingen, maar ik kan niet wachten in de zaal weer een balletje te slaan!”

En…hoe heeft de cursusleider het ervaren?
Coördinator Opleidingen en cursusleider Marcel Kraa: “De pandemie heeft ons ‘gedwongen’ op een andere manier te gaan kijken naar het aanbieden van de diverse opleidingen. Na ook al een TT1 succesvol te hebben aangeboden, was dit de tweede TT3 online groep nadat we in mei/juni ook al een kleine pilot hadden gedraaid met een zestal deelnemers. Dat is toen eigenlijk heel goed bevallen.”

“Naar aanleiding van de evaluaties hebben we wat, met name didactische, aanpassingen gedaan. Ondanks dat het online is, zijn we er denk ik in geslaagd de deelnemers nog meer aan het werk te zetten door meer interactie te stimuleren middels de zogenaamde ‘breakout rooms’. De huidige groep bestaat uit 14 deelnemers en is zeer divers. Vanuit de groep hebben we positieve reacties gekregen over de inhoud en het aanbieden van de lesstof. De wisselwerking tussen Ralf, Titus en mijzelf is erg goed wat het voor de cursisten ook afwisselend houdt en voor ons behapbaar. Het waren twee mooie maar intensieve weekenden. Na de ‘lockdown’ zal er nog een praktijkweekend georganiseerd worden. Ik kan me daar nu al op verheugen!”