fbpx
Selecteer een pagina

Met de introductie van de plastic tafeltennisbal op 1 juli 2014 hebben we in fases afscheid genomen van de celluloid ballen. In de jaren daaropvolgend is de kwaliteit van de plastic ballen steeds beter geworden en met de komst van een 2e generatie ballen, waarbij gebruik werd gemaakt van het materiaal ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene), is er een belangrijke stap gezet in die kwaliteitsverbetering.

Op www.nttb.nl/materiaal/ staat omschreven met welke ballen er in de landelijke competitie mag worden gespeeld. Daarnaast is er een aanvullende lijst met ballen die weliswaar geen 3-ster ballen zijn, maar wel door de NTTB zijn goedgekeurd voor gebruik in de afdelingscompetities. Een update van deze lijst volgt per 1 juli 2022.

Tegenwoordig zijn er modellen met en zonder naad op de markt en net als bij de celluloid ballen blijkt dat de kwaliteit van ballen met naad hoger en consistenter is. In de Eredivisie is daarom besloten om vanaf de najaarscompetitie 2021 uitsluitend nog met een plastic bal met naad te gaan spelen. Het Hoofdbestuur van de tafeltennisbond heeft dit besluit nu per 1 augustus 2022 doorgetrokken naar alle overige landelijke divisies, zowel jeugd als senioren.

In de praktijk verandert er niet veel. Net als nu zijn voor de landelijke competities alleen ballen van de ITTF lijst toegestaan. Op die lijst staat per bal aangegeven of de bal met naad (with seam) of zonder naad (seamless) is. Vanaf 1 augustus 2022 zijn alleen nog de ballen met naad toegestaan. Filteren van de lijst is eenvoudig door in de kolom ‘Type’ ‘with seam’ te selecteren.

Eén van de momenteel 64 goedgekeurde ballen met naad