fbpx
Selecteer een pagina

Sinds het najaar 2021 hebben we samen met speelsters, coaches en verenigingen uit de landelijke damescompetitie enkele klankbordsessies georganiseerd om de ontwikkelingen rondom de damescompetitie met elkaar te bespreken.

Samen met alle betrokkenen is gekeken op welke wijze de damescompetitie op diverse onderdelen aangepast kan worden om de competitie aantrekkelijker te maken. De damescompetitie heeft, mede door het beperkte aantal teams/speelsters, te maken met een diverse uitdagingen die om een flexibele aanpak en maatwerk vragen.

Mede op basis van de gezamenlijke sessies zijn er reeds aan aantal wijzigingen doorgevoerd en volgen er per ingang van het najaarsseizoen 2022 nog een aantal wijzigingen.

 

Reeds aangepast in het voorjaar 2022

 • Aanpassing van de promotie/degradatie regelingen tussen de tweede en eerste divisie en tussen de eerste en eredivisie. Geen directe promotie of degradatie maar een beslissingswedstrijd.
 • Het uitgangspunt is het spelen in poules van zes teams om zo de programmering van de wedstrijden met de rest van de vereniging beter te kunnen afstemmen.
 • Een versterkte degradatieregeling voor de eredivisie zodat in het najaar 2022 ook de eredivisie uit zes teams bestaat

 

Aanpassingen najaar 2022 

Eredivisie

 • Van acht naar zes teams
 • Spelsysteem wordt aangepast:
  • Poulefase met een halve competitie = 5 wedstrijden per team
  • De 3 hoogst geplaatste teams spelen onderling een halve competitie (groep A), net als de onderste 3 teams (groep B). De punten uit de eerste 5 wedstrijden worden daarin meegenomen
  • de nummer 1 in de eindstand van groep A speelt de halve finale thuis tegen de nummer 1 van groep B. De nummers 2 en 3 van groep A spelen de andere halve finale. De winnaars van deze wedstrijden spelen de Eredivisiefinale
  • de nummer 2 in de eindstand van groep B speelt de beslissingswedstrijd thuis tegen de nummer 3. De winnaar handhaaft zich in de Eredivisie. De verliezer speelt een Promotie/Degradatiewedstrijd tegen de promotie kandidaat uit de eerste divisie

Dames Disnierats dwong promotiewedstrijd eredivisie af dit voorjaar.

Eerste divisie

 • Van 7-sets systeem terug naar 10-sets systeem
 • Besluit om met Scheidsrechters te gaan werken wordt teruggedraaid

Tweede divisie

 • Geen aanpassingen

 

Toekomst
Het proces waarin we samen met de betrokken speelsters, coaches en verenigingen de opzet van de competitie bespreken wordt als positief ervaren. Dit krijgt dan ook zeker een vervolg. Extra aandacht zal dan uitgaan naar de toekomst van de damescompetitie. Hoe houden we deze enerzijds aantrekkelijk voor de huidige speelster en anderzijds: wat is er nodig om ervoor te zorgen dat de competitie in zijn omvang kan gaan groeien?

 

Hoe zit het dan met de landelijke herencompetitie?
Ook de landelijke herencompetitie is aan verandering onderhevig. Zo speelt de eerste divisie heren nu twee seizoenen met het 7-sets systeem. De visie hierachter is het verkorten van de totale wedstrijdduur. Om te onderzoeken hoe de spelers dit hebben ervaren is er medio mei een enquête uitgezet onder de spelers en aanvullend onder de verenigingsbesturen. De uitkomsten hiervan worden deze maand verwerkt. Berichtgeving hierover volgt.