fbpx
Selecteer een pagina

Sinds we in 2016 zijn gestart met de ELO-ranglijsten hebben we geprobeerd zo min mogelijk te veranderen.

Van tijd tot tijd is het echter nodig om kleine aanpassingen aan te brengen. De afgelopen jaren is gebleken dat het voor beginnende spelers lang duurt voordat zij een rating krijgen. Dat geldt vooral voor jeugdcompetities. In veel afdelingen spelen in de laagste jeugdklassen of de aparte startersklassen nagenoeg alleenspelers zonder rating.  Momenteel moet een jeugdspeler om een rating te krijgen minimaal 3 keer winnen in ten minste 6 wedstrijden tegen een speler die zelf al een rating heeft. Bij de senioren is dat 5 winstpartijen uit 10 wedstrijden tegen een speler met een rating. In de seniorencompetities heeft echter bijna iedereen al een rating, waardoor een nieuweling meestal reeds in zijn eerste competitie zelf een rating krijgt. Bij jeugd kan dat soms twee tot drie competities duren.

Momenteel wordt een zogenaamde initiële rating toegekend, gebaseerd op het gemiddelde van de rating van de twee hoogst gerangschikte tegenstanders van wie die speler gewonnen heeft. In klassen waar bijna niemand een rating heeft, werkt dit algoritme echter niet.

Daarom is een extra criterium toegevoegd voor de toekenning van de initiële rating. Indien een speler zonder rating 3 van de 6 wedstrijden wint tegen spelers die ook geen rating hebben, krijgt hij een initiële rating van 100 punten. Als hij in dezelfde periode wint van andere spelers die al een rating hadden, wordt de rating van deze spelers ook gebruikt voor berekening van de initiële rating. Als de rating van deze spelers hoger was dan 100, wordt de initiële rating berekend zoals voorheen: het gemiddelde van de twee hoogste overwinningen. Als de rating van deze spelers lager was dan 100 heeft dit geen invloed op de initiële rating.

Deze wijziging wordt met terugwerkende kracht toegepast vanaf het begin van de najaarscompetitie 2021. Dit betekent dat het aantal jeugdspelers met een rating in de lagere jeugdklassen sterk zal toenemen.

Bekijk de ranglijsten hier.