fbpx
Selecteer een pagina

 

Per 1 november is het voor para-tafeltennissers mogelijk om een dispensatieaanvraag te doen bij de Para-Tafeltennis Dispensatiecommissie. Met een spelerskaart kunnen zij hun tegenstanders informeren over de uitzondering op de spelregels die voor hem of haar geldt. Deze spelerskaart is geldig voor de competitie en alle toernooien, valide en para.

Spelregels en uitzonderingen
Para-tafeltennis is tafeltennis voor mensen met een beperking, ook wel bekend als aangepast sporten. De beperking kan lichamelijk en/of verstandelijk zijn. Steeds meer para-tafeltennissers nemen deel aan de diverse competities van de NTTB en er zijn ongetwijfeld valide tafeltennissers die al gespeeld hebben tegen een para-tafeltennisser of dat binnenkort gaan doen. Hoewel bij para-tafeltennis grotendeels dezelfde spelregels worden gehanteerd als in het ‘reguliere’ tafeltennis zijn er in een paar gevallen toch andere spelregels. Bijvoorbeeld: bij het spelen tegen een opponent in een rolstoel moet bij de service de bal (indien deze uit zou rollen) via de achterlijn de tafel verlaten. Zo niet is dit een let. Tenzij de speler besluit om de bal te spelen, dan gaat de rally gewoon door. Als een van de spelers in een rolstoel zit hoeft er bij het dubbel niet om en om gespeeld te worden. En zo zijn er nog een paar aangepaste regels. Zie hiervoor ook de  video hier onder:

Dispensatie
Omdat er spelers zijn die vanwege hun beperking zich niet kunnen houden aan de officiële regels maar toch willen deelnemen aan de competitie /en/of toernooien, wordt er door de Dispensatiecommissie bekeken op welke manier zij dan wel de spelregels kunnen volgen, zij het met een aanpassing en/of dispensatie. Een speler kan een aanvraag indienen voor dispensatie op een of meerdere spelregels. De speler krijgt in zo’n geval na beoordeling door de commissie een spelerskaart, die getoond kan worden aan de tegenstander. Uitgangspunt is het hanteren van de officiële spelregels, waarbij een speler geen voordeel mag hebben van zijn of haar beperking, maar deze beperking ook geen belemmering is om te spelen.

Para-Tafeltennis Dispensatiecommissie
De commissie die de dispensatieaanvragen beoordeelt, bestaat uit Saskia Meijer, Frank Breg, Gerard Dijkland en Albert Rooijmans.

Meer informatie en bij behorende documenten zijn te vinden op https://tafeltennis.nl/paratafeltennis-dispensatie/