fbpx
Selecteer een pagina

Tweede Kamer gevoelig voor bezwaren tegen coronatoegangsbewijs vanuit de sport

Vorige week kondigde het kabinet verschillende verruimingen, maar ook nieuwe maatregelen aan. Sporten blijft mogelijk, ook zonder coronatoegangsbewijs. Daarmee wordt het belang van sporten voor een vitale samenleving onderkend en dat is een groot goed en daar zijn we zeer verheugd over. Tijdens de persconferentie van 14 september werd ook duidelijk dat vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs (CTB) noodzakelijk zou zijn voor een bezoek aan de horeca. Daaronder zouden ook de terrassen en kantines op sportparken vallen.

Op donderdag 16 september vond het Kamerdebat over deze maatregelen plaats. De tussentijd is door NOC*NSF en de bonden benut om Kamerleden te informeren over de impact van deze maatregelen voor de sport. Het zou voor de vrijwilligers die meestal de kantines beheren ondoenlijk zijn deze maatregel te handhaven, ook door de fysieke inrichting van sportaccommodaties. Hoe moeten vrijwilligers bijvoorbeeld omgaan om met de sporter zonder coronapas die door de kantine van het clubgebouw moet lopen om bij de kleedkamer te komen? Of een sporter die voor een blessurebehandeling een icepack uit de vriezer in de keuken moet halen? Wat nu, als een niet gevaccineerde sporter na een wedstijd in de open toegangs- en horecaruimte van de accommodatie aan een tafeltje op de rest van zijn team gaat zitten wachten?

Deze voorbeelden zijn bij de politiek aangereikt in een positon paper. In het position paper en het statement is ook aandacht voor de positie van sporten die vaak in horeca-accommodaties plaatsvinden, zoals darts, biljarten, bowlen, dammen, schaken, bridge en Go. Er mogen geen extra drempels worden opgeworpen om te gaan sporten, dus ook geen CTB als voorwaarde om toegelaten te worden tot de accommodaties.

Vanuit de Tweede Kamer werd er positief gereageerd op de inbreng en bij het debat over de maatregelen heeft de Kamer twee moties aangenomen waarin aan onze zorgen tegemoet wordt gekomen. Voor terrassen in de buitenlucht zal geen CTB worden ingevoerd en deze uitzondering geldt ook voor de afhaalfunctie in sportkantines. Deze week moet duidelijk worden hoe deze moties exact vertaald zullen worden naar de praktijk. Dit zal dan worden vertaald in het protocol op de website van NOC*NSF.