08 januari 2018

‘Tilburg moet weer een tafeltennisstad worden’

Door een samenwerking tussen meerdere partijen wordt er in Tilburg hard gewerkt aan de promotie van tafeltennis in de stad. Tijdens een sportmarathon ter ere van het 75-jarig jubileum van TTV Irene legde Ineke de Graaf zaterdag uit hoe men in de stad nieuwe aanwas enthousiasmeert voor de sport.

Terwijl twee jonge fanatiekelingen in de hal een potje spelen, genieten ouderen in de kantine van een drankje en maken de voorzitters van TTV Irene en TTV Luto gemoedelijk een praatje. Het is deze zaterdagavond gezellig druk in de sporthal aan de Insulindestraat en dat stemt Ineke de Graaf tevreden. ,,Mensen van meerdere generaties zijn hier aanwezig die verbonden zijn door de gemeenschappelijk interesse: tafeltennis. Precies hoe we het graag zien in de stad.”

50 tafels
De Graaf zet zich namens de NTTB op landelijk gebied al lang in voor de de promotie van tafeltennis en in haar eigen stad Tilburg wil ze de sport op de kaart zetten door het organiseren van vele activiteiten. Zo vond er in november de vijfde editie plaats van het Jeugdranglijstweekend in sporthal T-kwadraat, waar honderden kinderen in actie kwamen. ,,Dat was een enorm succes. Op meer dan 50 tafels werd er fanatiek gespeeld. Naast de officiële NTTB-toernooien was  er ook een programma voor jongeren uit de wijken. Er deden veel jongeren mee die voor het eerst in aanraking kwamen met tafeltennis en de reacties waren zeer positief.”

Zoeken naar verbinding
Het promoten van de sport kun je niet alleen en daarom zoekt De Graaf de samenwerking met vele partijen, wat volgens haar de ideale manier is om in een stad dingen te bereiken. ,,Samen met de gemeente Tilburg, Buurtsport Tilburg en de clubs TTV Luto en TTV Irene krijgen we als groep veel voor elkaar. Maar ook andere clubs in Tilburg zullen hierbij betrokken worden. We organiseren toernooien en clinics en zorgen dat we aanwezig zijn in de stad. Buurtsport Tilburg heeft onlangs nog zes tafels gekocht, omdat kinderen erg graag spelen. En een training aan buurtsportjongeren was ook erg succesvol. Vroeger was Tilburg een echte tafeltennisstad, clubs telden toen veel meer leden dan nu. Maar Tilburg kan opnieuw een tafeltennisstad worden. We weten namelijk dat er in Tilburg veel getafeltennist wordt en gaan op zoek naar de verbinding met deze ongebonden sporters. Dat doen we op een laagdrempelige manier, maar het doel is uiteindelijk om meer tafeltennissers hier aan clubs te binden.”

Nieuwe hal in Tilburg
Het jubilerende TTV Irene telt zo’n 140 leden en stadsgenoot TTV Luto telt een ledenbestand van ongeveer 80 sporters. Irene moet binnenkort verhuizen en het in het centrum gelegen Luto kampt met parkeerproblemen. ,,Samen met Luto zijn we bezig met een nieuwe tafeltennishal", zegt Irene-voorzitter Jan Hendriks. ,,We willen de hal delen en wellicht kunnen we in de toekomst wel één grote vereniging worden. De lijntjes zijn kort en het onderlinge contact is goed.” Voorzitter Eardly van der Geld van Luto knikt instemmend. ,,Als we één club vormen, zijn we sterker en kunnen we samen werken aan ons gemeenschappelijke doel: zorgen dat Tilburg meer gaat tafeltennissen.”


Bij TTV Irene startte men het jubileumjaar met een sport- en spelmarathon. 


Er werd fanatiek gespeeld door de jeugd.