Thema avond Jeugd 24 april 2018

Met bijna 30 aanwezigen zat de kantine van Xerxes in Rotterdam behoorlijk vol voor de thema avond. Er waren zelfs verenigingen die nog geen jeugdleden hebben. Alles bijeen een mooie grote groep om te luisteren naar enkele presentaties en in gesprek te gaan met elkaar over het onderwerp jeugd.

Het uitgangspunt van de avond was dat we al jaren zien dat het ledenbestand van de verenigingen aan het vergrijzen is. We zijn natuurlijk blij dat we de oudere leden kunnen behouden, het betekent echter ook dat we een uitdaging hebben. We hebben immers nieuwe aanwas nodig om de sport levend en levendig te houden. De laatste jaren is het aantal jongeren dat is gaan tafeltennissen bij een vereniging behoorlijk afgenomen. We zien ook dat de oudere jeugd veel vaker zijn/haar vrije tijd anders gaat invullen. Daarnaast is het al helemaal moeilijk om jonge meiden in de sport geïnteresseerd te maken. Er is al enige tijd geen meisjescompetitie meer.

Frans Muijzers, voorzitter van de afdeling, opende de avond en vertelde over het waarom van de avond en het jeugdplan van de afdeling. Aansluitend vertelde Sven Groot, afdelingsondersteuner, over de vele mogelijkheden die er zijn voor de verenigingen om ondersteuning en subsidie te krijgen van de afdeling. Deze ondersteuning wordt verleend door de commissie CVO. De presentatie is hier te vinden . Het jeugdplan is hier te vinden. De informatie over subsidies is hier te vinden.

De twee volgende presentaties waren ‘best practices’ van verenigingen die succes hebben met hun aanpak van de jeugd.

Eline Rondaij vertelde over de wijze waarop Rijnsoever de jongste jeugd aan het werven is. Met een stappenplan dat begint met kennismakingsmomenten tot aan het lid worden én met en enthousiaste vrijwilligers is het Rijnsoever gelukt het aantal jeugdleden sinds 2015 te laten stijgen met bijna 100. Hiermee heeft Rijsnoever de afgelopen twee jaar ook de NTTB ledenwerfprijs  gewonnen. De presentatie van Rijnsoever is hier te vinden. 

De inspanningen van TOGB hebben zich meer gericht op de meisjes en oudere jeugd. Helaas was niemand van TOGB deze avond beschikbaar om de presentatie te geven. Omdat de presentatie heel bruikbaar is voor de verenigingen werd hij toch gegeven door Martijn Haalman, secretaris van de afdeling. Een belangrijk leermoment voor TOGB was dat meiden andere meiden aantrekken. Zo komt bijvoorbeeld de meeste instroom van meisjes bij clinics die door vrouwelijke vrijwilligers worden gegeven. Voor de oudere jeugd is belangrijk om ze te laten wennen aan de wijze waarop senioren spelen en dat wennen kost tijd. De presentatie met veel tips is hier te vinden.

Na de pauze vond er een discussie plaats waarin vooral door de deelnemers veel suggesties werden gedaan en hulp werd gevraagd aan de andere deelnemers over onderwerpen waar ze mee worstelden. De antwoorden werden dan ook voor een belangrijk deel gegeven door andere deelnemers. De suggesties, vragen en antwoorden zijn hier te vinden.

Alles bijeen was het een goede, levendige en leerzame avond met veel inbreng van de verenigingen onder elkaar.