14 mei 2018

TTV Salamanders organiseert geslaagde kennismakingscursus

Dat ledenwerving in tafeltennisland wat lastig kan zijn ervaren inmiddels heel wat clubs. Gelukkig zijn er ook heel wat clubs ontzettend leuke initiatieven aan het opzetten om hier iets aan te doen. Actief gaan zij op zoek naar oplossingen en naar wat het beste werkt en past bij hun club. TTV de Salamanders probeerde dit met een kennismakingscursus voor de jeugd. Wij kregen van hun dit leuke verslag over de cursus. Een mooi voorbeeld voor iedere club of trainer die ook graag actief leden wilt gaan werven. Heb je misschien een ander mooi voorbeeld over ledenwerving waar andere clubs of trainers iets aan kunnen hebben? Mail het dan naar verbinder@nttb-west.nl, op deze manier kunnen we van elkaar leren en hopelijk zoveel mogelijk nieuwe tafeltennissers begroeten in onze sport.  

Afgelopen zomer zijn we begonnen met de voorbereidingen voor een kennismakingscursus voor de jeugd. Al een aantal jaren merkten we dat het jeugdaantal wat terugliep en het was tijd voor actie! Na ongeveer een half jaar voorbereiden zijn we gestart met een leuke Open Dag die verzorgd werd door MJ tafeltennis. Op 28 december hebben zij in een paar uur tijd veel kinderen enthousiast weten te maken voor tafeltennis. Tijdens deze Open Dag hebben we flyers uitgedeeld dat er begin januari een leuke cursus zou starten voor de jeugd. 

In de week voorafgaand aan de cursus hadden we er een hard hoofd in, er waren nog weinig inschrijvingen, maar... de show must go on. We besloten om de cursus toch door te laten gaan. Op vrijdagavond kwamen er nog een aantal inschrijvingen binnen, waardoor we op zaterdag dachten te starten met 4 kinderen. Groot was onze verbazing toen er op zaterdag ineens 8 kinderen voor de deur stonden. Ontzettend leuk natuurlijk!

Tijdens de eerste les zijn we begonnen met het spelen van forehand contra en het uitleggen hoe je dat batje nou eigenlijk moet vasthouden. Omdat er kinderen waren van verschillende leeftijden, variërend van 7 tot 13 jaar, was dit niet voor iedereen even gemakkelijk. Aan het eind van de les konden alle kinderen in ieder geval 1 keer de bal op tafel slaan. Door de speelse manier van aanleren vonden alle kinderen het leuk. Dit was dan ook de reden dat iedereen tijdens de 2e les weer present was. We zijn deze les verder gegaan met het oefenen van de contra slag. Je kon zien dat de kinderen vooruit gingen en bij iedereen ging het goed. In de 3e les zijn we begonnen met backhand contra. Ook dit bleek voor sommigen gemakkelijker dan voor anderen, maar ook dit lukte iedereen aan het eind van de les. De kinderen waren allemaal erg nieuwsgierig naar de verschillende effecten die je kunt spelen tijdens tafeltennis, ze vonden het dan ook erg leuk dat tijdens les 4 de topspin slag behandeld werd. Door eerst zonder tafel te oefenen op de slag wist iedereen goed hoe de slag gedaan moest worden toen we eenmaal achter tafel terecht kwamen. Trots waren wij als trainers dat het iedereen lukte om de bal een of meerdere keren op tafel te spinnen! In les 5 kwam het serveren aan bod, dit bleek voor veel kinderen nog erg lastig, maar ze hebben zich er goed doorheen geslagen. Les 6 bestond uit het spelen van backspin. Veel kinderen hadden al snel door dat je na een backspin bal heel goed een topspin bal kan spelen. In les 7 hebben we ons voorbereid op het examen wat in week 8 gepland stond. Hiervoor hebben we alle onderdelen die aanbod zouden komen doorgelopen. Voetenwerk, Balanceren, Jongleren, Effect, Mikken en Overspelen. Veel kinderen werden toch al wel een beetje zenuwachtig voor de laatste les. Zou iedereen wel een diploma krijgen? Zou het allemaal wel goed gaan? Waren ze al goed genoeg? In les 8 bleek dat de kinderen zich zorgen hadden gemaakt om niks! De onderdelen die we geoefend hadden werden door iedereen ontzettend goed uitgevoerd en iedereen ging met een mooi diploma naar huis.

De kinderen hadden in de voorafgaande week al behoorlijk wat informatie over de vereniging ontvangen. Ze kregen informatie over de trainingstijden, leuke activiteiten die op het programma stonden, competitie mogelijkheden en eventuele kosten. Door ook de ouders bij de cursus te betrekken (iedereen bleef altijd kijken) zijn er uiteindelijk 5 kinderen lid geworden. Deze kinderen zijn ingestroomd in een van de bestaande trainingsgroepen en hebben het allemaal erg naar hun zin en gaan snel vooruit. TTV De Salamanders heeft de kennismakingscursus als een groot succes ervaren en daarom zijn we van plan om in het najaar een nieuwe cursus te starten.