Selecteer een pagina

 

Eredivisie algemeen

 

In de Eredivisie dames en heren wordt gestreden om de algehele landstitel. Informatie over deelnemende teams, programma en standen is te vinden op www.tafeltennis.nl/eredivisie.

De competitie wordt over een heel jaar gespeeld. Dit betekent dat er in het najaar (september t/m november) een halve competitie wordt gespeeld en in het voorjaar (januari t/m maart) weer een halve competitie. De eredivisie bestaat tijdens beide halve competities uit acht teams. Na afloop van de algehele competitie wordt er via play-offs gespeeld om de algehele landstitel en wordt er in de play-downs gestreden tegen degradatie naar de eerste divisie. 

Een afwijkend speelsysteem is van kracht in de Eredivisie. Beide teams bestaan uit drie spelers, maar een Eredivisieduel bestaat in totaal uit zes wedstrijden, zes enkelpartijen. 

De sterktevolgorde in de eredivisie is vrij gesteld, dit betekent dat iedere speler op iedere plaats (1, 2 of 3) geplaatst mag worden.

Hoofdbestuursbesluit opzet en speelwijze Eredivisie

D1. Opzet en speelwijze

1. Zowel de eredivisie dames als heren bestaat uit 8 teams.
2. Een competitiewedstrijd in deze klassen bestaat uit zes enkelspelen. Iedere speler speelt twee enkelspelen. In alle wedstrijden, met uitzondering van de play/offs, worden de sets gespeeld in de volgorde: A-Y, B-X, C-Z, A-X, C-Y, B-Z. Na het derde enkelspel wordt een pauze van 15 minuten gehouden. In de play-offs en in de play-downs woren de sets gespeeld in de volgorde: A-Y, B-X, C-Z, A-X, B-Y. In de play-offs en in de play-downs wordt na het tweede enkelspel een pauze van 15 minuten gehouden. Een competitiewedstrijd in de play-offs of de play-downs is beslist zodra één van beide teams 3 enkelspelen heeft gewonnen.
3. Een team bestaat uit ten minste drie spelers.
4. In de periode van 15 augustus tot en met 15 maart wordt een hele competitie gespeeld. In deze hele competitie worden in alle wedstrijden alle zes enkelspelen gespeeld. Na deze hele competitie wordt er een stand opgemaakt. De hoogst geëindigde vier teams spelen in de periode van 15 maart tot en met 15 juni de play-offs om het landskampioenschap. In de ene halve finale speelt de nummer 1 uit de hele competitie tegen de nummer 4 uit de hele competitie. In de andere halve finale speelt de nummer 2 uit de hele competitie tegen de nummer 3 uit de hele competitie. In de halve finale spelen de teams zowel een thuis- als een uitwedstrijd. Indien beide teams één wedstrijd winnen wordt een derde wedstrijd gespeeld. Het team dat in de hele competitie het hoogst is geëindigd speelt de 2e en de eventuele 3e wedstrijd thuis. De winnaars van de halve finales spelen één competitiewedstrijd op neutraal terrein tegen elkaar om het landskampioenschap.
De laagst geëindigde vier teams spelen in de periode van 15 maart tot en met 15 juni de play-downs om degradatie naar de eerste divisie. In de ene halve finale speelt de nummer 5 uit de hele competitie tegen de nummer 8 uit de hele competitie. In de andere halve finale speelt de nummer 6 uit de hele competitie tegen de nummer 7 uit de hele competitie. In de halve finale spelen de teams zowel een thuis- als een uitwedstrijd. Indien beide teams één wedstrijd winnen wordt een derde wedstrijd gespeeld. Het team dat in de hele competitie het hoogst is geëindigd speelt de 2e en de eventuele 3e wedstrijd thuis. De verliezers van de halve finales spelen één competitiewedstrijd op neutraal terrein tegen elkaar om directe degradatie naar de eerste divisie. De verliezer van deze competitiewedstrijd degradeert direct naar de eerste divisie. De winnaar speelt tegen de nummer 2 van de eerste divisie om één plaats in de eredivisie. 
5. In de play offs en de play-downs mogen alleen die spelers worden opgesteld die in de hele competitie tussen 15 augustus en 15 maart ten minste 6 wedstrijden hebben gespeeld. Voor het opstellen van een speler die niet aan deze norm voldoet dient de betrokken lid-vereniging toestemming te vragen aan de betrokken competitieleider.
6. De teams die in de stand na een halve competitie (7 wedstrijden) de nummers 1 t/m 4 zijn spelen in het najaar om de Eredivisiecup. 

Artikel 43 Landskampioenschap

1.  De winnaar van de play-offs tijdens de voorjaarscompetitie krijgt het recht om de titel “Verenigingskampioen van Nederland” te voeren.
2.  De Verenigingskampioenen van Nederland van respectievelijk de dames- en herencompetitie verwerven het recht deel te nemen aan door de ETTU (Europese Tafeltennis Unie) uitgeschreven competitiewedstrijden tussen kampioenen van bij de ETTU aangesloten bonden.