fbpx
Selecteer een pagina

Samen voor een veilig sportklimaat

Het wordt sportverenigingen sterk aangeraden om de (beoogde) vrijwilligers die met kwetsbare mensen (gaan) werken te laten screenen op hun verleden. Als uit de screening blijkt dat bijvoorbeeld een begeleider in het verleden veroordeeld is voor seksueel misbruik, dan wordt de VOG niet aan hem of haar verstrekt vanwege het verhoogde risico op herhaling.

Door VOG’s te laten overleggen geeft de vereniging aan de leden, ouders van leden en vrijwilligers het signaal af sociale veiligheid belangrijk te vinden en hiervoor haar verantwoordelijkheid te nemen. Klik deze link aan voor meer informatie over de VOG.

Regeling Gratis VOG voor sportverenigingen

Een sportvereniging met sportaanbod voor kwetsbare doelgroepen (kinderen, sporters met een beperking, jonge topsporters, etc.) kan gebruik maken van de regeling gratis VOG. Via deze regeling is het voor een sportvereniging mogelijk om de VOG’s kosteloos voor haar beoogde vrijwilliger(s) klaar te zetten. Waar een aanvrager normaal gesproken 30 à 40 euro moet betalen, is deze sinds 2015 gratis voor de vrijwilligers in de sport. Indien een sportvereniging voor de regeling gratis VOG in aanmerking wil komen moet zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Op deze pagina vind je een aantal hulpmiddelen die van nut kunnen zijn bij het proces voor het aanvragen van (gratis) VOG’s.

Voor het aanmelden van uw vrijwilligersorganisatie voor de Regeling Gratis VOG kan je dit formulier invullen.

Er zijn verschillende screeningsprofielen. De belangrijkste voor de sport zijn:

84) Belast zijn met de zorg voor minderjarigen
85) Belast zijn met de zorg voor (hulpbehoevende) personen, zoals ouderen en gehandicapten

 

Maar voor een penningmeester of kantinebeheerder geldt eerder:
21) Met contante en/of girale gelden en/of (digitale) waardepapieren omgaan
22) Budgetbevoegdheid hebben

Om zo veel mogelijk vrijwilligers aan een VOG te helpen en daarmee een veilig sportklimaat te creëren, hebben we als bonden een toolkit voor jouw club ontwikkeld. Je vindt hier van alles, zoals een poster die je in de kantine kunt ophangen, een tekstje voor op je website en verschillende social media posts. We hebben ook een mail voor je geschreven die je naar je vrijwilligers kunt sturen en die ze oproept om een VOG aan te vragen.

 

NTTB 

Vanaf 2022 vraagt de NTTB van alle cursisten die meedoen aan opleidingen om een VOG. Zodoende zorgen we ervoor dat uiteindelijk alle trainers en vrijwilligers een VOG hebben en maken we de sport een stukje veiliger. Ook van alle vrijwilligers die voor de NTTB actief zijn vragen we een VOG.