Rondje om de tafel

Rondje om de tafel is het bekendste tafeltennisspel in de wereld. Kinderen spelen de bal en als die raak is mogen ze aansluiten in de rij aan de overkant. Het doel is om de bal in het spel te houden en doordat je steeds sneller moet lopen de moeilijkheid van het terugspelen te vergroten. LEUK!

De meest voorkomende variant is ''rondje om de tafel'' met levens'. Een speler is uit het spel is als hij of zij de bal niet heeft geraakt of als de bal naast of over de tafel wordt geslagen. Nadat een speler eruit is, wordt de bal opnieuw met een service in het spel gebracht door de eerst volgende speler of begeleider. Dit herhaal je totdat er nog maar 2 spelers over zijn, zij spelen een mini-finale ‘’wie het eerst drie punten heeft’’. Nadat er een winnaar is gekomen mag iedereen weer deelnemen en begint het spel opnieuw. De winnaar van de mini-finale ontvangt dan 1 ''leven'', zodra hij of zij een fout maakt dan mag dit leven ingezet worden waardoor de speler in het spel blijft.

Dit spel heeft talloze varianten en is geschikt voor groep 3 t/m 

                                            

Groep 3 & 4

Variatie 1, ‘’zonder net’’
Voor groep 3 en 4 is het overspelen vaak nog te moeilijk, vandaar dat er een variant is bedacht waarbij je het tafeltennisnetje weghaalt. De kinderen leggen de bal op tafel en zetten hun batje loodrecht op tafel. Ze schuiven als het waren de bal naar de overkant, de bal mag de zijlijn niet passeren en moet dus richting de achterlijn gaan.

Variatie 2, ‘’met aangever’’
Voor groep 3 en 4 is het raadzaam om met een vaardige aangever te spelen. De aangever blijft aan 1 kant van de tafel staan en speelt de bal met een service over het net, de kinderen staan aan de overkant en slaan om beurten, rennen om de tafel, sluiten achter aan. De aangever vangt na elke slag de bal weer op. Op deze manier kan de aangever goed in het batje van het kind mikken en is de kans op succesbeleving groter.

Groep 5 & 6

Variatie 1, ‘’met aangever’’
Voor groep 5 en 6 is het raadzaam om met een vaardige aangever te spelen. De aangever blijft aan 1 kant van de tafel staan en speelt de bal met een service over het net, de kinderen staan aan de overkant en slaan om beurten, rennen om de tafel, sluiten achter aan. De aangever speelt daarna de bal terug in het batje van de volgende speler. Op deze manier kan de aangever goed in het batje van het kind mikken en is de kans op succesbeleving groter.

Variatie 2, ‘’batje op tafel’’
Deze variant is erg leuk om te doen en ook voor de oudere groepen geschikt. Iedereen krijgt 1 leven, als je de bal mis slaat of de bal niet terug op tafel speelt dan ben je verplicht om je tafeltennisbatje op de tafelhelft te leggen waar je af bent gegaan. Deze mag gedurende het gehele spel niet meer verplaatst worden, de speler die zijn batje heeft neergelegd krijgt 1 extra leven maar moet wel verder met de hand spelen. Het is de bedoeling dat spelers op het tafeltennisbatje mikken om het zo moeilijk te maken voor de overkant. De laatste 2 spelers mogen hun eigen batje gebruiken voor de finale en spelen ‘’wie het eerst bij de 3 punten is’’. Nadat er iemand heeft gewonnen pakt iedereen zijn of haar eigen batje en start het spel opnieuw.

Groep 7 & 8

Variant 1 ‘’team tegen team’’
Bij deze variant worden er 2 teams gemaakt, de spelers mogen zelf een teamnaam verzinnen. In plaats van dat de speler na het slaan van de bal naar de overkant rent, sluit de speler nu aan in zijn of haar eigen rijtje. Op deze manier behoudt je de 2 teams en kan de strijdt beginnen. Welk team blijft het langste staan?

Variant 2 ‘’batje doorgeven’’
Deze variant vraagt om samenwerking en is een leuke uitdaging om aan te gaan! Je speelt het spel in 2 teams net als hierboven beschreven staat. Echter, heeft elk team 3 tafeltennisbatjes. Speler 1 t/m 3 in het rijtje krijgen een batje, het is de bedoeling dat zodra de eerste speler de bal heeft geslagen, hij of zij het batje doorgeeft aan de eerstvolgende in het rijtje die geen batje in handen heeft. Dit moet uiteraard snel gebeuren want de rally gaat door. Je kunt het spel spelen met 1 of meerdere levens. Indien het lukt kun je zelfs het aantal batjes terugdringen naar 2.