02 juni 2015

In Memoriam Johan Heller

In het jaar dat de tafeltennisvereniging Tornado’65 vijftig jaar bestaat, is op zondag 31 mei onze secretaris Johan Heller overleden.

Johan was sinds 1983 lid van Tornado’65 en hij zat vanaf 1989 onafgebroken in het bestuur. Eerst als lid en vanaf 1995 als secretaris. Hij was iemand die niet snel op de voorgrond zou treden maar op de achtergrond bergen werk verzette. Als secretaris was hij zeer accuraat en hij wist in zijn jaarverslagen altijd een leuke snaar te vinden. De lintjes uit Lloret de Mar, die tot voor kort jaarlijks als ingekomen stuk binnenkwamen, zorgden ook voor een vrolijke noot. Voor zover mij bekend heeft hij daar nooit een ‘echte’ beker gewonnen, maar de sportiviteitspijs werd wel regelmatig mee terug naar Erica genomen. Die hoort ook bij Johan, die leefde met de Olympische gedacht: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen!’.

We zullen zijn inbreng in de vereniging heel erg missen. Alleen al het feit dat hij er altijd was,  was belangrijk. In een kleine vereniging is het belangrijk dat mensen weten dat ze kunnen tafeltennissen en dan moeten er wel tegenstanders zijn. Johan was er altijd, of het nou koud, warm, nat of droog was. Hij was ook de drijvende kracht achter het Rukwinden toernooi. Onderhield de contacten met andere verenigingen en sponsorde zelfs de bekers. Tijdens het jubileumfeest is er door deelnemers aan het toernooi op aangedrongen dat dit toernooi niet verloren mag gaan. Het bestuur is het hier helemaal mee eens en heeft ook al een voorlopige datum staan, namelijk 10 oktober. Hoewel alle evenementen van de vereniging iets met wind te maken heeft gaan we waarschijnlijk voor de naam van dit toernooi een uitzondering maken, deze wordt het Johan Heller Memorial Tournament. En hoe kan het ook anders, de wisselbeker hiervoor is ook beschikbaar gesteld door Johan, al wist hij niet dat deze voor zijn eigen toernooi zou zijn.

Ik kan het nog hebben over de begeleiding van de jeugd die hij jarenlang heeft gedaan of de rommelmarkt die hij al 25 jaar min of meer organiseerde, maar dat verandert niets aan de trieste werkelijkheid.

Johan, we zullen je missen! Rust zacht!

Namens tafeltennisvereniging Tornado’65, Richard Veldman (voorzitter).