30 augustus 2015

Kruizenga en Plette kampioenen van Avereest

Zaterdag werden de 47e Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest 2015 gespeeld in sporthal De Citadel in Dedemsvaart. 193 deelnemers uit voornamelijk Noord- en Oost-Nederland namen deel aan het jaarlijkse toernooi dat al sinds 1968 door de TTV Dedemsvaart wordt georganiseerd. Na een lange en warme dag zweten wist recreant Jaap Kruizenga de seniorentitel van vorig jaar met succes te verdedigen en bij de jeugd werd Julian Plette van Kampenion na liefst 11 enkelspelwedstrijden Kampioen van Avereest bij de jeugd.

Het toernooi geldt als voorbereiding op de naderende najaarscompetitie die over een week van start gaat. Het werd een lange dag en de vochtige weersomstandigheden maakte het spelen pittig. Met deelnemersleeftijden van 7 t/m 74 jaar zullen veel deelnemers diep in de middag de spreekwoordelijke man met de hamer zijn tegengekomen. Mede als gevolg van zeer onverwacht uitlopen van enkele dubbelspelen, duurde het toernooi iets langer dan voorzien en werd besloten enkele wedstrijden gedurende de middag in te korten naar best-of-3-games (in plaats van best-of-5-games). Opvallend was dat er geen enkele afmelding op de toernooidag was, alleen een klein aantal meldde zich in de weken voor het toernooi af. Wel versliep één deelnemer zich, maar daar kon tijdig contact mee worden opgenomen.

Lubertus Talen van toernooisponsor Bos Bedden uit Nieuwleusen opende om 9.00 uur het toernooi door de eerste bal te slaan. Daarna gingen de voorrondes enkelspel van de zeven categoriën van start. Liefst 49 tafels, de maximale capaciteit, werden voor het toernooi in gebruik genomen. Dit jaar was er bij de senioren een andere indeling opgezet om de verschillen in speelsterkte kleiner te maken. Daarmee werd het toernooi met één categorie uitgebreid. De sterkste senioren, doorgaans met een Heren D-licentie of Dames B-licentie, spelen veelal in de hoogste afdelingniveau's, sommigen spelen zelfs landelijk. In drie stappen konden deelnemers zich ook voor lagere categoriën inschrijven.

Voor een filmimpressie klik hier

Kleinere verschillen maakte het mogelijk dat hooggeplaatste spelers zich niet plaatsten voor de hoofdronde van hun categorie. Titelverdediger Jaap Kruizenga wist maar nipt door de voorrondes te komen. Ondanks twee nederlagen hier wist hij toch minimaal tweede te worden. In de hoofdronde leek het doek dan toch te vallen, want opnieuw begon hij met een nederlaag tegen poulewinnaar Patrick Roordink. De vechtlust niet verleerd begon Kruizenga aan een nieuwe wederopstanding en werd hij tweede in de poule. De veel jongere Gert-Jan de Lange kwam ook niet ongeschonden tot de halve finale. Wel werd hij eerste in zijn voorrondepoule. In de hoofdronde delfte hij in het onderlinge treffen met clubgenoot Ton Ringenier het onderspit waardoor hij net als Kruizenga tweede in de poule werd.

Opvallend was dat in de halve finales de beide poulewinnaars verloren. Kruizenga won na vier games van Ringenier en De Lange versloeg met evenveel energie Roordink. In de finale was het tweetal gelijkwaardig aan elkaar. De Lange begon met 11-8 winst in de eerste game, maar storte in de tweede game helemaal in met liefst 11-1. Hierna maakten de finalisten er een mooi schouwspel van; de verschillen waren dan ook klein. Kruizenga won de derde game met 12-10. In de vierde game leek een beslissende vijfde game in de maak. De Lange nam een flinke voorsprong, 9-6, maar kon de trekker maar niet overhalen. Kruizenga evenmin. Toch kon Kruizenga uiteindelijk de vierde game opeisen, pas bij 16-14. Hiermee heeft de recreant uit Groningen de titel Kampioen van Avereest met succes verdedigd. De troostronde was een prooi voor Gert Storteboom van Argus uit Harkstede. Hij liet Ivan Hollander in 4 games achter zich.

Op de lagere seniorenniveau's werd ook flink gestreden om de prijzen. Er viel een flink aantal beslissende games te noteren. In alle categoriën van het enkelspel waren er prijzen voor nummers 1 en 2 van de hoofdronde en voor de winnaar van de troostronde. Dat was ook voor het jeugdtoernooi het geval.

Julian Plette van Kampenion won het hoogste niveau van de jeugd. Dat was maar heel nipt. In zijn poule van de hoofdronde werd op onderling resultaat beslist wie 1, 2 en 3 werd. Plette werd tweede achter Jim Berenschot van Actief en trof in de halve finale de winnaar van de andere hoofdrondepoule. Dat was Merlijn Brands van De Treffers '70, die clubgenoot Huub Exel in de poule achter zich liet. In de halve finales strandde Berenschot na 3-2 verlies tegen Exel en Plette was met 3-0 een maat te groot voor Brands. In de finale waren Plette en Exel goed aan elkaar gewaagd. De eerste drie games werden telkens met de minimale twee punten beslist. In de vierde game was Plette heer en meester. Met 12-10, 9-11, 11-9 en 6-11 werd hij daardoor Kampioen van Avereest bij de jeugd. De finale van de troostronde werd na een spannende finale gewonnen door Robin Hoogeveen (Emmen), hij versloeg Damian Veenstra van De Treffers '70, pas in de vijfde game.

Alle prijswinnaars

Rond 18.30 uur was de prijsuitreiking in de kantine van Sporthal De Citadel. Aan de volgende spelers werden de prijzen uitgedeeld:

Dubbelspel:

A-categorie:
1e. Gert Storteboom / Norbert Schuur (Argus)
2e. Gert-Jan de Lange / Ivan Hollander (Kampenion)

B-categorie:
1e. Robert Visscher / Jerry de Lange (Dedemsvaart)
2e. Wout Bisschop / Harry Sellies (Smash '70)

C-categorie:
1e. Julian Plette / Jan Ringenier (Kampenion)
2e. Freek Dekker / Shakeeb Zahir (Wezep / Buitenpost)

D-categorie:
1e. Annet Sieljes / Yvon Pazie (Dedemsvaart)
2e. Frank Vonk / Tonny Kleiman (Zwolle / Dedemsvaart)

E-categorie:
1e. Niels Mooibroek / Robin Hoogeveen (Emmen)
2e. Ivo Wildschut / Maurice Storteboom (Actief / Argus)

F-categorie:
1e. Jannick Jansen / Arnout Hulst (Staphorst)
2e. Benjamin Latona / Basten Moorman (Delta Impuls / Staphorst)

G-categorie:
1e. Annelien Greydanus / Robin Schuur (Argus)
2e. Kaj Ronde / Brent Ronde (De Treffers '70)

Enkelspel, hoofdtoernooi:
A-categorie:
1e. Jaap Kruizenga (recreant)
2e. Gert-Jan de Lange (Kampenion)

B-categorie:
1e. Harry Sellies (Smash '70)
2e. Misja Rust (HOU-Tafel '77)

C-categorie:
1e. Harry Schädlich (Ready)
2e. Harm Rekers (Zwolle)

D-categorie:
1e. Andy Beshara (Aktief)
2e. Frank Vonk (Zwolle)

E-categorie:
1e. Julian Plette (Kampenion)
2e. Huub Exel (De Treffers '70)

F-categorie:
1e. Jannick Jansen (Staphorst)
2e. Arnout Huls (Staphorst)

G-categorie:
1e. Thomas Goutbeek (DTV '84)
2e. Annelien Greydanus (Argus)

Enkelspel, troosttoernooi:

A-categorie:
1e. Gert Storteboom (Argus)

B-categorie:
1e. Cedric Oliva (Argus)

C-categorie:
1e. Sjonny Lubbers (Dedemsvaart)

D-categorie:
1e. Johan de Hek (Midstars)

E-categorie:
1e. Robin Hoogeveen (Emmen)

F-categorie:
1e. David Schuur (Smash '70)

G-categorie:
1e. William Slager (Staphorst)

2016
De toernooiorganisatie wil alle vrijwilligers die op welke wijze dan ook hun steentje aan het toernooi hebben bijgedragen van harte bedanken. Uiteraard vergeten wij ook niet de deelnemers, die met hun deelname bewijzen dat tafeltennis nog steeds goede evenementen kan neerzetten. Ook dankbaar is de organisatie voor alle complimenten dat het heeft mogen ontvangen. Tot slot danken wij alle sponsors, groot en klein en op welke wijze dan ook, voor hun bijdrage aan het toernooi. Zonder hen was er geen toernooi mogelijk.

Voor foto's klik hier

Wij hopen de Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest in 2016 te kunnen plannen op zaterdag 4 september 2016.