05 september 2017

Gert-Jan de Lange prolongeert Avereester tafeltennistitel

Kampenionspeler Gert-Jan de Lange verdedigde zaterdag 2 september in sporthal De Citadel in Dedemsvaart met succes zijn titel op de Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest 2017. De ongeslagen tafeltennisser uit Kampen versloeg in de finale zijn clubgenoot en dubbelpartner Ivan Hollander in vier games: 6-11, 11-5, 11-7 en 11-8. Eerder was het tweetal ook al de beste in het dubbeltoernooi waarin ze Thomas Niemeijer / Wim Tillema (ook Kampenion) en Edwin van der Wal / Paul Kamstra (GTTC Groningen) in de finalepoule achter zich lieten. Het jeugdtoernooi kende wel een nieuwe kampioen: Frank Duijnisveld hield clubgenoot Merlijn Brands (De Treffers '70) op onderling resultaat nipt achter zich.

In categorie A verwachtte de organisatie niet echt verrassingen te noteren en op een enkel geval na klopte die verwachting. De heren van Kampenion behoorden tot de favorieten voor de titel en maakten dat waar. Toch was een andere finale voorzien. Julian Plette (Wezep) was hierin verwacht, maar die moest een nederlaag slikken in de poulefase van het hoofdtoernooi en stuitte daardoor in de halve finale al op Gert-Jan de Lange. Ivan Hollander elimineerde clubgenoot Thomas Niemeijer in de halve finale, maar verloor de finale van De Lange. Het troosttoernooi was een prooi voor Paul Kamstra (GTTC Groningen).

Categorie B had meer verrassingen in petto, voornamelijk omdat hooggeplaatste spelers afzegden of (op verzoek) verplaatst werden naar categorie A na afmeldingen aldaar. Enkele lager gerangschikten verrasten met plaatsing voor het hoofdtoernooi, waaronder Edwin Bouw (NTC Leogang), Chantal Knol (Dedemsvaart) en Gerard Palland (Kampenion). Het lot bepaalde dat zij in het hoofdtoernooi in dezelfde poule kwamen en aangezien de nummers 1 en 2 daarvan naar de halve finale zou gaan, zat een verrassing er wel in. Knol redde het niet, maar Bouw en Palland wel. Bouw was in de halve finale echter niet opgewassen tegen de sterk spelende Maurice Storteboom (Argus). Palland daarentegen gebruikte zijn ervaring tegen clubgenoot Danny Bruins en won heel nipt. De finale werd opnieuw beslist door ervaring: in drie games ging Storteboom ten onder tegen Palland. In het troosttoernooi was Robin Makkink (Kampenion) Wouter Emmens (Vries) de baas.

In categorie C waren de minste uitvallers en misschien wel de minste verrassingen. De grootste verrassing was wellicht dat Danique van den Berg (Dedemsvaart) ongeslagen de voorronde doorkwam. In het hoofdtoernooi werd ze op onderling resultaat echter nipt uitgeschakeld. Na kwartfinales en halve finale wisten Johan Bosman (Wezep) en Harry Schädlich (Ready) zich uiteindelijk te plaatsen voor de finale. Dat werd een spannend gevecht waarin Bosman de vijfde game en de winst naar zich toetrok: 11-13, 11-7, 9-11, 11-9 en 11-6. Ook de finale van het troosttoernooi werd een spannende. Remco de Boer (Delta Impuls) was in vijf games de betere van Youri Kobes (Midstars).

Categorie D kende de grootste deelname met oorspronkelijk 64 deelnemers. Vier plekken konden helaas na afmeldingen niet alsnog gevuld worden. Verder geen verrassingen in de 12 voorrondepoules. Hoewel, in het hoofdtoernooi was Justin van de Steeg (Reflex '65) een positieve verrassing. Als 1e jaars senior was zijn speelsterkte een van de laagste in het seniorentoernooi, maar hij wist zelfs de poulefase in het hoofdtoernooi te overleven. Opvallend was dat aan het einde van de dag Christine Peterson (Delta Impuls) en Wesley Kleine Staarman (recreant) elkaar in de finale voor de tweede keer deze dag troffen. Net als in de voorronde was Kleine Staarman te sterk voor Peterson. De finale van het troosttoernooi werd een onderonsje tussen clubgenoten: Jos van de Vendel was Tineke Smit (De Treffers '70) de baas.

In het jeugdtoernooi kende categorie E een weinig verrassend podium. Maar dat kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Winnaar Frank Duijnisveld (De Treffers '70) moest zowel in de voorronde als in de finalepoule een verliespartij incasseren. Beide uitglijders werden hem niet fataal, omdat in de finalepoule tegen clubgenoot Merlijn Brands de makkelijkste zege werd geboekt. Brands liep in de finalepoule constant achter de feiten aan, maar hield de druk er tegelijk ook op. Het leverde hem de tweede plaats op. Het door uitvallers gedecimeerde troosttoernooi werd snel gewonnen door Jerrie Hazeveld (Assen).

Lianne Puttenstein (Wezep) greep de winst in het hoofdtoernooi van categorie F. Zij hield Souvrain N'yudi (Vries) van het goud af en verloor geen enkele wedstrijd in het enkelspel. Ook N'yudi behield lang zijn ongeslagen status, maar voor hem was de dag twee wedstrijden te lang. Het troosttoernooi werd in een Staphorst's onderonsje gewonnen door Lucas Diepenbroek. Staphorst domineerde ook het hoofdtoernooi in categorie G. Hierin werd Jaron Huls winnaar voor Job Diepenbroek. Het troosttoernooi werd een prooi voor Lucas Pekel die nipt zijn clubgenoot Christian van Room (Reflex '65) voor bleef.

Dubbelspel

Het dubbelspel, dat als een soort intermezzo van het enkelspel geldt, kende een korter format en werd in een keer uitgespeeld. In categorie A en B waren drie poules die elk een winnaar voor de finalepoule leverde. Categorie A werd zodoende een prooi voor Gert-Jan de Lange / Ivan Hollander (Kampenion) voor Thomas Niemeijer / Wim Tillema (Kampenion). Categorie B kende met Michel Bols / Freek Dekker (recreant / Hasselt) een verrassende winnaar, terwijl het zilver hier voor Amanda van Dijk / Chantal Knol (recreant / Dedemsvaart) was.

Voor categorie C en D was er een afvalsysteem. De finale in categorie C ging over vijf games en werd gewonnen door Harry Schädlich / Bert Bruinsma (Ready). Sjoerd Schutten / Thomas Rass (Quick '20 / Vries) moesten genoegen nemen met het zilver. De finale in categorie D werd gewonnen door gelegenheidsdubbel Henny Boxman / Gebro Cicek (Kampenion / DTS). Leo Brands / Heleen Engels (De Treffers '70) waren in de finale niet meer bij machte goud te scoren.

De dubbels in het jeugdtoernooi waren bij categorie E en G direct finalepoules. Jery Wormmeester / Jomar Schilder (DTV '84 / Kampenion) wonnen categorie E voor Merlijn Brands / Niels Weekamp (De Treffers '70). Categorie F kende twee poules en daarna een finale waarin Lucas Diepenbroek / Janiek de Rijke (Staphorst) in vijf games te sterk waren voor Souvrain N'yudi / Anna Rass (Vries). Job Diepenbroek / Jennieke Krale (Staphorst) wonnen categorie G door Christian van Room / Bryan Minkes (Reflex '65 / Delta Impuls) met duidelijke cijfers te verslaan.

     (
(Kampioenen Frank Duinsveld en Gert-Jan de Lange)

Uitslagen

Dubbelspel

Categorie A

1e. Gert-Jan de Lange / Ivan Hollander (Kampenion)

2e. Thomas Niemeijer / Wim Tillema (Kampenion)

Categorie B

1e. Michel Bols / Freek Dekker (recreant / Hasselt)

2e. Amanda van Dijk / Chantal Knol (recreant / Dedemsvaart)

Categorie C

1e. Harry Schädlich / Bert Bruinsma (Ready)

2e. Sjoerd Schutten / Thomas Rass (Quick '20 / Vries)

Categorie D

1e. Henny Boxman / Gebro Cicek (Kampenion / DTS)

2e. Leo Brands / Heleen Engels (De Treffers '70)

Categorie E

1e. Jery Wormmeester / Jomar Schilder (DTV '84 / Kampenion)

2e. Merlijn Brands / Niels Weekamp (De Treffers '70)

Categorie F

1e. Lucas Diepenbroek / Janiek de Rijke (Staphorst)

2e. Souvrain N'yudi / Anna Rass (Vries)

Categorie G

1e. Job Diepenbroek / Jaron Huls (Staphorst)

2e. Christian ten Room / Bryan Minkes (Reflex '65 / Delta Impuls)

Enkelspel, hoofdtoernooi

Categorie A

1e. Gert-Jan de Lange (Kampenion) en tevens Kampioen van Avereest 2017

2e. Ivan Hollander (Kampenion)

Categorie B

1e. Gerard Palland (Kampenion)

2e. Maurice Storteboom (Argus)

Categorie C

1e. Johan Bosman (Wezep)

2e. Harry Schädlich (Ready)

Categorie D

1e. Wesley Kleine Staarman (recreant)

2e. Christine Peterson (Delta Impuls)

Categorie E

1e. Frank Duijnisveld (De Treffers '70) en tevens Kampioen van Avereest 2017

2e. Merlijn Brands (De Treffers '70)

Categorie F

1e. Lianne Puttenstein (Wezep)

2e. Souvrain N'yudi (Vries)

Categorie G

1e. Jaron Huls (Staphorst)

2e. Job Diepenbroek (Staphorst)

Enkelspel, troosttoernooi

Categorie A

1e. Paul Kamstra (GTTC Groningen)

Categorie B

1e. Robin Makkink (Kampenion)

Categorie C

1e. Remco de Boer (Delta Impuls)

Categorie D

1e. Jos van de Vendel (De Treffers '70)

Categorie E

1e. Jerrie Hazeveld (Assen)

Categorie F

1e. Lucas Diepenbroek (Staphorst)

Categorie G

1e. Lucas Pekel (Reflex '65)

50e editie in 2018
De organisatie kijkt met een tevreden gevoel terug op het toernooi. Prima verlopen dag, alles liep goed door met weinig klachten en veel complimenten. In 2018 keert de Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest dan ook terug met de 50e editie, vijftig jaar na de eerste editie in 1968. De datum volgend jaar is zeer waarschijnlijk zaterdag 1 september 2018.