05 september 2016

Gert-Jan de Lange en Janine Grootjans Kampioenen van Avereest 2016

Op zaterdag 3 september 2016 werd de 48e editie van de Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest gespeeld. In sporthal De Citadel in Dedemsvaart namen 195 deelnemers uit voornamelijk Noord- en Oost-Nederland deel aan het jaarlijkse toernooi dat al sinds 1968 door tafeltennisvereniging Dedemsvaart wordt georganiseerd.

Het toernooi, voorheen gespeeld na de voorjaarscompetitie, geldt sinds een jaar of 15 als voorbereiding op de naderende najaarscompetitie die over een week van start gaat. Het werd een lange dag en de vochtige weersomstandigheden alsmede een niet-bedienbare ventilatie maakten het spelen moeilijk, vooral in de loop van de middag. Met deelnemersleeftijden van 8 t/m 77 jaar zullen veel deelnemers in de middag de spreekwoordelijke man met de hamer zijn tegengekomen. Slechts één deelnemer liet 's ochtends verstek gaan, waardoor een andere deelnemer die op de pof kwam na enig verplaatswerk met andere deelnemers alsnog kon deelnemen.

Na een lange en warme dag revangeerde Gert-Jan de Lange van Kampenion zich voor de verloren finale van vorig jaar door Pim van Schaik van Emmen in vier games in de finale te verslaan. Ook de jeugdtitel kreeg met Janine Grootjans van Emmen een nieuwe winnaar.

Opening
Lubertus Talen van toernooisponsor Bos Bedden uit Nieuwleusen opende om 8.59 uur het toernooi door de eerste bal te slaan. Tevens kreeg hij de fotolijst met daarop een foto die gemaakt was met leden van TTV Dedemsvaart voor het gebouw van de beddenspecialist in Nieuwleusen. Spoedig hierna gingen de voorrondes enkelspel van de zeven categoriën van start. Liefst 49 tafels, de maximale capaciteit, werden voor het toernooi in gebruik genomen.


 

De sterkste senioren (categorie A) met doorgaans Heren D-licentie of Dames B-licenties spelen veelal in de hoogste afdelingniveau's, sommigen spelen zelfs landelijk. In drie stappen konden deelnemers zich ook voor lagere categoriën inschrijven waarmee de vereniging zich mede richt op de breedtesport. De belangstelling vooraf was dan ook enorm, want liefst 225 deelnemers schreven zich in, een record. Helaas liet de zaalruimte niet toe iedereen tot het toernooi toe te laten. Anders zou er risico zijn op grote uitloop waar niemand op zit te wachten.

Kleine verschillen maakten het mogelijk dat hooggeplaatste spelers zich niet plaatsten voor de hoofdronde van hun categorie. De finalisten van vorig jaar in categorie A, titelverdediger Jaap Kruizenga (Argus), en Gert-Jan de Lange kwamen de voorrondes wel als poulewinnaars door. Ook de latere finalist Pim van Schaik kwam probleemloos door de voorronde. In de hoofdronde viel dan toch het doek voor de titelverdediger uit Groningen. Het lot wilde dat Kruizenga en De Lange elkaar al in de poulefase troffen. De Lange won die poule, terwijl ook Van Schaik ongeschonden door de andere poule kwam.

Terwijl De Lange een bye had voor de kwartfinale, moest Van Schaik in de kwartfinale afrekenen met Ivan Hollander, ook van Kampenion. Dat lukte in vier games waarna Bob Eldering (Assen) wachtte in de halve finale. Dat werd een flink gevecht, want nadat Van Schaik snel op 2-0 kwam knokte Eldering zich terug in het duel. In de beslissende vijfde game herpakte de jonge speler van Emmen zich alsnog. De Lange rekende ondertussen in vier games af met clubgenoot Ton Ringenier. De finale ging over vier games. De Lange nam een 2-0 voorsprong waarna Van Schaik nog eenmaal een verwoede poging deed het tij te keren. In de derde game lukte dat nog, maar de vierde game ging toch heel nipt naar de speler uit Kampen. Gert-Jan de Lange zegevierde uiteindelijk met 11-8, 11-9, 7-11 en 14-12 en is daarmee Kampioen van Avereest 2016 bij de senioren.

Gert Storteboom behaalde net als vorig jaar de finale van de troostrondes. Vorig jaar leverde dat winst op, maar in 2016 was Jan-Jaap Schipper van DTV '84 de speler van Argus de baas. Met 10-12, 11-9, 11-9 en nogmaals 11-9 was de speler uit Dalfsen nipt de sterkste. De troostronde is voor veel deelnemers een aantrekkelijk element voor het toernooi. Bij veel toernooien is het gebeurd na de voorronde, terwijl op de Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest iedereen doorstroomt in het toernooi, hetzij in de hoofdronde hetzij in de troostronde. Het wordt toegepast op elk niveau.

Op de lagere seniorenniveau's werd ook flink gestreden om de prijzen. In alle categoriën van het enkelspel waren er prijzen voor de nummers 1 en 2 van de hoofdronde en voor de winnaar van de troostronde. Dat was ook voor het jeugdtoernooi het geval. Janine Grootjans (Emmen) won de strijd op het hoogste niveau bij de jeugd. In de finalepoule van zes deelnemers verloor zij weliswaar een partij, maar dat deed niet terzake omdat zij in de eerste ronde al achtervolger Jomar Schilder (Kampenion) in een zeldzame driegamer versloeg. De hoogstgeplaatste jeugdspeler, Maurice Storteboom van Argus, kwam niet door de voorronde, maar eiste wel de prijs op in de troostronde.

TTV Dedemsvaart
Door de organiserende vereniging werden er dit jaar weinig prijzen opgehaald. Alleen in het dubbelspel, een klein onderdeel van het toernooi dat tussen de voorronde en vervolgronde van het enkelspel wordt gespeeld, was er dit jaar Dedemsvaarts succes. Amanda van Dijk en Chantal Knol, doorgaans een goed dubbel, behaalden de gouden 'plak' in categorie B. Over het algemeen werden de prijzen verdeeld over veel verenigingen en dat is leuk om te constateren.

Alle prijswinnaars
Met slechts 24 minuten vertraging was de prijsuitreiking in de kantine van de sporthal, direct na afloop van de laatste finale. Aan de volgende deelnemers werden de prijzen uitgedeeld:

Dubbelspel:

A-categorie:
1e. Gert-Jan de Lange / Ivan Hollander (Kampenion)
2e. Jan-Jaap Schipper / Yoran Tonnema (DTV '84)

B-categorie:
1e. Amanda van Dijk / Chantal Knol (Dedemsvaart)
2e. Emile Mensink / Hermen van de Schootbrugge (Wezep)

C-categorie:
1e. Harry Schädlich / Bert Bruinsma (Ready)
2e. Johan Bosma / Harry Antonissen (Buitenpost)

D-categorie:
1e. Ab Kooijman / Saskia de Jong (Emmeloord / DTTC '78)
2e. Mirjam de Boer / Jenny Rotman (GTTC Groningen / Wezep)

E-categorie:
1e. Jomar Schilder / Jerrie Hazeveld (Kampenion / Assen)
2e. Mark Hankel / Benjamin Latona (Delta Impuls)

F-categorie:
1e. Benthe Brandwacht / Robbin Kroes (DTV '84)
2e. David Schuur / Douwe Kruizenga (Smash '70 / Argus)

G-categorie:
1e. Justin van der Laan / Robin Schuur (Argus)
2e. Lianne Puttenstein / Annerieke Plette (Wezep)

Enkelspel, hoofdtoernooi:

A-categorie:

1e. Gert-Jan de Lange (Kampenion)
2e. Pim van Schaik (Emmen)

B-categorie:
1e. Hermen van de Schootbrugge (Wezep)
2e. Kevin Langerak (GTTC Groningen)

C-categorie:
1e. Harry Schädlich (Ready)
2e. Erik Richèl (Midstars)

D-categorie:
1e. Ararad Ohanesian (Reflex '65)
2e. Ab Kooijman (Emmeloord)

E-categorie:
1e. Janine Grootjans (Emmen)
2e. Jomar Schilder (Kampenion)

F-categorie:
1e. Benthe Brandwacht (DTV '84)
2e. Wilbert de Groot (Smash '70)

G-categorie:
1e. Lianne Puttenstein (Wezep)
2e. Justin van der Laan (Argus)

Enkelspel, troosttoernooi:

A-categorie:
1e. Jan-Jaap Schipper (DTV '84)

B-categorie:
1e. Rolf van Essen (Buitenpost)

C-categorie:
1e. Wilbert Elderhorst (ODI)

D-categorie:
1e. Christine Peterson (Delta Impuls)

E-categorie:
1e. Maurice Storteboom (Argus)

F-categorie:
1e. Klaas Jan Vos (Staphorst)

G-categorie:
1e. Robin Schuur (Argus)

2017
TTV Dedemsvaart kan met trots terugkijken op een goed verlopen toernooi. De meeste deelnemers hebben een dag lang kunnen voorbereiden op de najaarscompetitie en er zijn nagenoeg geen incidenten geweest. De toernooiorganisatie wil alle vrijwilligers die op welke wijze dan ook hun steentje aan het toernooi hebben bijgedragen van harte bedanken. Uiteraard vergeten wij ook niet de deelnemers, die met hun deelname bewijzen dat tafeltennis nog steeds goede evenementen kan neerzetten. Ook dankbaar is de organisatie voor alle complimenten dat het heeft mogen ontvangen. Tot slot danken wij alle sponsors, groot en klein en op welke wijze dan ook, voor hun bijdrage aan het toernooi. Zonder hen was er geen toernooi mogelijk.

Wij hopen de Bos Bedden Open Kampioenschappen van Avereest in 2017 te kunnen plannen op zaterdag 2 september 2017.