12 juni 2017

Martijn Spithoven nieuwe toernooimanager NK Tafeltennis

In maart 2017 was het Landstede Sportcentrum in Zwolle voor de vijfde keer gastheer van het NK Tafeltennis. Een aantal jaar geleden was het Peter Hanning die het NK naar Zwolle haalde, vanaf 2018 geeft hij het stokje van toernooimanager over aan Martijn Spithoven. Wij spraken met beide heren over hun ambities voor dit evenement. “Ik geloof erin dat we het Theater van de Sport twee dagen kunnen uitverkopen.”

Na een aantal jaren Eindhoven was het tijd voor een nieuwe impuls voor het Nederlands Kampioenschap tafeltennis. Het was Peter Hanning die Zwolle voorstelde als de locatie waar het toernooi moest uitgroeien tot HET tafeltennisevenement van het jaar. “Met de keuze voor het Landstede Sportcentrum is lef en durf getoond om van het NK echt iets moois te maken. Ik ben enorm blij dat Frank Berteling (destijds directeur) en Robber Stolwijk mij hebben gesteund om hier het NK te houden.”

Wanneer we vragen naar het persoonlijke hoogtepunt van de afgelopen vier jaar in Zwolle roemt Peter vooral de ploeg die het hele NK mogelijk maakt. “Wat ik altijd indrukwekkend vind is dat na afloop van de finale er nog door een grote groep gebikkeld wordt om de fraai opgebouwde tafeltennisarena te ontmantelen. Ik heb daar enorm veel waardering voor. Als we dan nog even moe en enorm voldaan nazitten heb ik dat ook altijd benadrukt in mijn dankwoord richting dat geweldige team. Dat zijn de personen met het tafeltennishart op de juiste plaats.”

Het NK is in vier jaar tijd uitgegroeid tot een hoogtepunt op de nationale tafeltennisagenda. Martijn Spithoven neemt na het NK 2017 het stokje over van Peter Hanning. Een behoorlijke uitdaging voor de jonge tafeltennisondernemer. “Ik vind het erg interessant om naast mijn werk als tafeltennistrainer, ook actief te zijn op het gebied van evenementenorganisatie. Met het NK als nieuwe uitdaging kan ik andere competenties ontwikkelen. En het is natuurlijk super gaaf om een steentje bij te kunnen dragen aan het grootste nationale tafeltennisevenement.”

Een evenement als het NK is nooit af. Elke keer weer zijn er nieuwe ideeën en met nieuw bloed zullen dit er alleen maar meer worden. Beide heren hebben een vergelijkbare ambitie voor het evenement. Peter: “De afgelopen jaren zijn we er onvoldoende in geslaagd om het NK te promoten bij de clubs. Een gemiste kans. Daarnaast mag er meer entertainment komen, zoals herhalingen op het grote scherm en vermaak rondom de wedstrijden met bijvoorbeeld danseressen. Dit weekend moet gewoon twee dagen uitverkocht zijn!” In deze kreet kan Martijn zich zeker vinden: “Er staat op dit moment al een prachtig evenement, met een mooie locatie en de vele side events. En er komen ook al behoorlijk wat bezoekers, maar mijn doel is om dit aantal de komende jaren te vergroten. Daarnaast moeten we ook meer de niet-tafeltennisser gaan opzoeken en in gesprek met de spelers. Hoe kunnen we ook voor hen het evenement nog aantrekkelijker maken.”

Dit jaar heeft Martijn meegelopen met Peter om de fijne kneepjes uit het NK vak te leren. Welke punten neemt Martijn zeker mee? “Ik ken Peter nog niet zo lang, maar wat ik tot nu toe van hem weet is dat hij met super veel passie en enthousiasme de zaken regelt voor de tafeltennissport en het NK. Er is een hele mooie groep vrijwilligers actief bij het NK en het NK heeft een flinke slag gemaakt qua professionalisering. Dat wil ik graag vasthouden.”

Het NK gaat Peter missen in de rol van toernooimanager. Maar wat gaat Peter missen aan deze rol? “Ik hou er van om deel uit te maken van een geweldig team en daarin een voortrekkersrol te vervullen. Ik kreeg de titel ‘toernooimanager’ opgeplakt, maar dat zegt me niet zoveel. Je moet iets afdwingen. Met passie, drive en lef heb ik geprobeerd een sfeer te creëren waarin het team ging geloven dat het steeds een stapje, hoger, sneller en verder kon. Dat is volgens mij wel gelukt.”

Een laatste wijze les voordat het stokje definitief overgedragen wordt. “Bewaak de kwaliteit, doe het op je eigen manier, investeer in mensen en vergeet niet dat een spin niet zonder web kan. Op naar een uitverkochte volgende editie!”

Zonder vrijwilligers geen NK
Peter Hanning: “Het meest trots ben ik op het team dat het vertrouwen voor 100% heeft waargemaakt. Zonder Tafeltennis Zwolle, de studenten, de medewerkers van de Tafeltennisbond en een heleboel anderen hadden wij hier dit weekend niet gestaan. We maken het succes met elkaar. Niet voor niets is dit het NK van ons allemaal.”

Dit artikel verscheen eerder in de presentatiegids van het NK Tafeltennis 2017.

Partners & sponsors

Partners
Sponsors