07 mei 2019

Vrijwilliger Saskia Meijer: ‘Het voelt goed om parasporters te zien genieten van tafeltennis’

In deze rubriek zet de Nederlandse Tafeltennisbond maandelijks een vrijwilliger in de spotlights die zich veel inzet voor tafeltennis in Nederland en voor de bond. Ditmaal komt Saskia Meijer (56) aan het woord. Ze is bestuurslid en trainer/coach bij ttv Alexandria '66, trainer bij RTC Paratafeltennis Rotterdam en lid van Team Parasport. Daarnaast is ze medeorganisator van het NK Tafeltennis, dat op 1 juni plaatsvindt in Rotterdam.

Sinds Alexandria ’66 in 2014 besloot om fanatiek aan de slag te gaan met paratafeltennis, groeide de club in korte tijd uit tot een van de grootste paratafeltennis-verenigingen in ons land. De extreme stijging van 3 naar dik 25 leden met een beperking is voor een groot deel te danken aan Saskia Meijer, die al jarenlang bestuurslid is bij de Rotterdamse club. Door een groot regionaal netwerk op te bouwen met daarin maatschappelijke organisaties, de gemeente Rotterdam en mensen binnen de gehandicaptensport, vinden veel parasporters de weg naar de club. Meijer verzorgt daar wekelijks met veel plezier paratrainingen. “Alle sporters die ik train hebben een beperking , maar ik vind het juist mooi om te onderzoeken wat ze wél kunnen. Welke vorm van paratafeltennis kunnen ze spelen? Welke aanpassingen hebben ze nodig? Welke technieken kan ik ze aanleveren? Dat vind ik interessant. Het voelt goed om parasporters te zien genieten van tafeltennis. Sporters die zich aanmelden, komen bij mij op intakegesprek en dan slaan we samen een balletje. Ik wil ze veel leren, sommigen hebben aanleg om het spel goed te leren, maar het plezier staat voorop.”

Beeld van het NK Paratafeltennis 2018NK paratafeltennis
Doordat Meijer steeds meer contacten kreeg binnen de parasportwereld, leek het haar gaaf om het NK Paratafeltennis naar Rotterdam te halen. In 2017 vond de geslaagde eerste editie plaats in Topsportcentrum Rotterdam en zaterdag 1 juni 2019 wordt daar al de derde editie gespeeld. De website ziet er al gaaf uit, een hoop partners verbinden hun naam aan het NK en met de inschrijvingen komt het ook goed. “We zitten nog niet vol, maar de ervaring leert dat veel spelers zich laat inschrijven”, zegt Meijer. “In de regio promoten we het evenement overal en we merken dat we een goede naamsbekendheid hebben opgebouwd in de regio. We kunnen nog wel wat extra vrijwilligers gebruiken, met name ballenrapers en scheidsrechter. Maar het wordt sowieso een gave dag, ik ben trots op alles en iedereen die erbij betrokken is en geniet altijd volop van de dag.”

Meerdere doelgroepen
Mede door haar achtergrond als verpleegkundige had Meijer al op jonge leeftijd passie voor het helpen van mensen. Namens de NTTB geeft ze training bij RTC Paratafeltennis Rotterdam en bij Alexandria ’66 verzorgt de supervrijwilliger ook oefensessies aan meerdere doelgroepen. “Ik train mensen met een beperking uit onze plusgroep, maar ook senioren en jeugdspelers”, zegt Meijer. Zelf begon ze als veertienjarig meisje met tafeltennis en na een lange break pakte ze de sport op haar 28ste weer op. Door een nekblessure focust ze zich nu op haar trainerschap. “Daar heb ik het druk genoeg mee”, legt ze uit. “Bovendien coördineer en geef ik tafeltennisworkshops en clinics bij scholen en revalidatiecentra, namens de NTTB. Daarvoor was ik ook nog vrijwilliger bij West en zat ik in de commissie ondersteuning verenigingen (COV).”

Wachtlijst
Het gaat goed met Alexandria ’66 en de club is volgens Meijer een voorbeeld voor tafeltennisclubs. “Veel verenigingen focussen zich alleen op hun eigen leden, maar wil je een gezonde vereniging opbouwen, dan moet om je verder om je heen kijken, de verbinding zoeken met maatschappelijke organisaties uit de wijk en met de gemeente”. Wij krijgen bijvoorbeeld ook via revalidatiecentrum en SportMee Rijnmond  aanmeldingen binnen.” Alexandria ’66 heeft zelfs een wachtlijst voor jeugdspelers. “Met de juiste mensen moet je veel energie steken in ledenwerving, dan kun je een hoop bereiken”, aldus de actieve vrijwilliger. Tot slot zegt Meijer dat ze tevreden is met tafeltennisontwikkelingen. “Naast Paratafeltennis en tafeltennis voor ouderen vind ik de PingPongbaas app en Bedrijfstafeltennis goede concepten. We moeten met z’n allen tafeltennis bij zoveel mogelijk doelgroepen promoten, fijn dat er hard aan wordt gewerkt.” 


Saskia Meijer tijdens een van haar trainingen (foto's: Theo Bense)