29 mei 2019

Vrijwilliger Joop de Jonge: ‘Het tafeltennis is een uitlaatklep voor me’

In deze rubriek zet de Nederlandse Tafeltennisbond een genomineerde vrijwilliger in de spotlights die zich veel inzet voor tafeltennis in Nederland. Ditmaal komt Joop de Jonge (59) aan het woord. Hij zit al meer dan 25 jaar in het bestuur van TTV Almeerspin en die club benoemde hem in februari tot Lid van verdienste van de club uit Almere. 

Joop de Jonge is als tafeltennisser naar eigen zeggen zeer veelzijdig. Hij speelt op vrijdagavond zijn competitiewedstrijdjes met zijn kameraden van TTV Almeerspin en kan ‘zowel verdedigen als aanvallen’ en met veel effectslagen heeft hij geen moeite. Ook op bestuurlijk gebied is De Jonge een echte allrounder. De Amsterdammer was bij de club in Almere onder meer jeugdtrainer, penningmeester, lid van allerlei commissies en momenteel is hij behalve speler ook secretaris. “Ik heb eigenlijk alle taken die je kunt bedenken als weleens op me genomen, behalve het voorzitterschap”, grinnikt De Jonge. “Die rol wil ik namelijk niet vervullen. Ik zet me liever op de achtergrond in voor mijn club”, zegt de bescheiden vrijwilliger.

Twee straten verderop
Op veel kantoren wordt er hedendaags fanatiek getafeltennist en in de vorige eeuw was dat niet anders, legt De Jonge uit. “Ik ben zo rond mijn 19e in aanraking gekomen met tafeltennis door het bedrijf waar ik werkte. We speelden daarmee competitie en ik vond dat erg leuk om te doen”, herinnert hij zich. In 1986 verhuisde hij naar Almere. “Eerst bleef ik in Amsterdam spelen, maar toen kwam ik erachter dat er twee straten achter mijn huis een tafeltennisclub zat: TTV Almeerspin! Mijn zoon wilde inmiddels ook gaan tafeltennissen en sindsdien raakte ik betrokken bij de club.”

In de genen
De Jonge werd in februari van dit jaar benoemd tot Lid van verdienste van TTV Almeerspin, omdat hij al meer dan 25 jaar in het bestuur zit. Dit is een geweldig lange periode en iedereen bij de vereniging in Almere, die ongeveer 50 leden telt, heeft enorm veel respect voor hun Joop. Zelf is hij heel nuchter ondanks het feit dat hij veel uren in de club steekt. “Het clubleven zit niet in je genen, maar het is iets dat je wel of niet meekrijgt vanuit je opvoeding. Bij mij werd het clubleven me met de paplepel ingegoten. Mijn vader was actief bij de voetbalclub en sinds mijn komst naar Almeerspin ben ik direct actief geworden binnen de club. Het tafeltennis is een uitlaatklep voor me. Ik ben daar bezig met mijn favoriete sport en zie mijn vrienden: dat is een leuke combinatie.”

Veel seniorenteams
TTV Almeerspin is opgericht in 1980 en speelde op verschillende plaatsen in de stad. Landelijke jeugdteams en seniorenteams speelden in het verleden op nationaal niveau en De Jonge koestert mooie herinneringen aan die tijden. “Al jaren hebben we een fantastische club mensen die veel over heeft voor onze mooie vereniging”, zegt hij. Helaas is ons ledenaantal de afgelopen drie jaar fors afgenomen, maar nu lopen er gelukkig weer nieuwe leden binnen. En we hebben het komende seizoen toch in totaal zo’n 13 of 14 seniorenteams in de competitie.”

Jubileum op komst
Alle teams van TTV Almeerspin spelen op vrijdagavond eens in de twee weken thuis en dat zorgt voor veel sfeer. “Iedereen ziet elkaar dan en dat zorgt voor reuring. Bovendien is het ook goedkoper qua zaalhuur om iedereen om één dag te laten spelen.” In 2020 bestaat TTV Almeerspin 40 jaar en ongetwijfeld gaat dit heugelijke feit gepaard met feestelijkheden. Moet er tot het zo ver is om de korte termijn veel veranderen bij de club? “Het gaat prima zo, maar we zouden graag wat meer vrouwen verwelkomen bij de club. We hebben ‘slechts’ twee vrouwelijke leden en het is gezellig als er meer dames bijkomen”, besluit De Jonge.

Een vrijwilliger nomineren voor deze rubriek, die kans maakt op de titel 'Vrijwilliger van het jaar 2019? Mail naar media@tafeltennis.nl