29 maart 2019

Vrijwilliger aan het woord: Wouter Fokkens: ‘Organiseren van evenementen geeft me energie’

In deze nieuwe rubriek zet de Nederlandse Tafeltennisbond maandelijks een vrijwilliger in de spotlights die zich enorm veel inzet voor tafeltennis in Nederland en voor de bond in het bijzonder. Ditmaal aandacht voor Wouter Fokkens (37). Hij organiseert vele activiteiten in de afdeling Noord, zit daar ook in de competitiecommissie en is wedstrijdleider en is daarnaast lid van het livestream team van de NTTB.

Omdat hij vindt dat het ‘erbij hoort als je voor een club speelt’, bekleedde Wouter Fokkens jarenlang verschillende bestuursfuncties. Zo is hij voormalig secretaris en voorzitter bij Detac en wedstrijdsecretaris bij Tafeltennisvereniging Midstars, maar het hart van Fokkens klopt vooral voor de organisatie van evenementen. Na zijn studie in Groningen is de man uit Delfzijl in het noorden blijven wonen en sindsdien is hij erg actief voor de afdeling Noord. “Sinds 2013 heb ik met veel plezier daar de ene na de andere taak op me genomen”, zegt Fokkens. “Zo ben ik daar bestuurslid jeugdzaken geweest, coördinator van de jeugdcup, evenementcoördinator en bedenker en wedstrijdleider van de ‘Double Match’, de succesvolle competitie in de maanden mei en juni. Daarnaast beheer ik het Facebookaccount van onder andere de Afdeling Noord: het is belangrijk om je goed te uiten via sociale media.”

Evenementen
Beleid maken is niet echt zijn ding: Fokkens schikt zich beter in een uitvoerende functie. “Ik vind het schitterend om toernooien en evenementen te organiseren. Het is ontzettend gaaf om tijdens een toernooi iedereen te zien genieten: daar krijg ik energie van. Zo vond ik het tof om toernooimanager te zijn bij de Groninger Kampioenschappen Tafeltennis in 2018 en 2019: we hadden veel deelnemers, er was veel media-aandacht en alles liep op rolletjes.” Afgelopen NK A liep Fokkens in Zwolle mee met Hoofd Wedstrijdsport Robbert Stolwijk en in de toekomst gaat hij zich meer bemoeien met de organisatie van het grootste en belangrijkste NTTB-toernooi van het jaar. “Het lijkt me gaaf om op landelijk niveau actief te zijn als organisator”, zegt hij daarover.

3-games pilot
Fokkens begon op zijn 11de met tafeltennis bij tafeltennisvereniging Detac in Delfzijl. “Door mijn studie kapte ik tijdelijk, maar ik miste het prachtige spelletje al snel. Ik keerde terug bij Detac, speelde hierna bij Midstars en om praktische redenen speel ik nu bij TTV Vinkhuizen.” Daar speelt hij competitie in de 2e klasse volgens een speciaal 3-games pilot. Teams spelen een reguliere competitie maar elke wedstrijd duurt maar 3 games en elke game is een punt voor je team. “Ik vind dit een verademing omdat je maar maximaal 3 uur speelt”, zegt Fokkens. “Als je wilt, ben je op tijd thuis en dat vind ik zeer fijn vooral als je de volgende dag naar je werk moet. Voor mij hoeft het niet meer om wedstrijden van 5 á 6 uur te spelen. Momenteel  zijn we op de helft van de pilot en er zijn voor –en tegenstanders. Ik ben in ieder geval een groot voorstander. Sowieso heb ik het erg goed naar mijn zin bij Vinkhuizen, het is een leuke club en ik speel in een gezellig team. Dat vind ik veel belangrijker dan het niveau: we staan helaas op degraderen haha.”

Livestreamcrew
Fokkens is ook nog lid van de Livestreamcrew van de NTTB. Dat team zorgt ervoor dat grote evenementen, zoals het NK, de Final Four de Masters, live te zien zijn via het YouTube kanaal van de Tafeltennisbond. Het team zorgt voor de technische dingen, filmt en monteert wedstrijden en regelt de livescoring. “Het is gaaf om te doen en je zit eerste rang bij de wedstrijden”, zegt Fokkens. “We kunnen alleen nog wel versterking gebruiken, zijn nogal dun in onze bezetting.” Belangstellenden voor de Livestreamcrew kunnen contact opnemen met de NTTB. Heeft de supervrijwilliger ten slotte nog tips over zaken die beter kunnen bij de NTTB? “De competitie moet zowel  binnen de regio als landelijk naar mijn idee worden  aangepast, het groepje mensen die gestopt zijn omdat de wedstrijden veel te lang duren wordt steeds groter. Dus er moet echt iets aan de tijdsduur gedaan worden of je nou 3-games, het eredivisiemodel + dubbel of iets anders speelt maakt niet zoveel uit voor mij als de wedstrijden maar korter worden anders hebben we over 10 jaar een hele saaie competitie, ben ik bang.”

Ook een vrijwilliger nomineren? Mail media@tafeltennis.nl.