06 oktober 2016

Vernieuwing Table Stars pakket en oefeningen

Met de slogan de 'Fijnste motoriekmethode' gaat de NTTB Table Stars aanprijzen als leuke lesstof voor jonge kinderen. Table Stars oefeningen dragen altijd bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het pakket is vernieuwd en daagt scholen en verenigingen uit aan de slag te gaan met deze leerzame en leuke methode.

Lesmap
De vernieuwing bestaat uit meerdere onderdelen, licht Ingrid Koppelman, hoofd Sport- en Productontwikkeling, toe. Als eerste is er een lesmap ontwikkeld. Ingrid: “De lesmap is een handige plek om alle informatie te bundelen en om de leskaarten er ook uit te kunnen halen per zelf samengestelde les. De map bedoeld is voor scholen maar richt zich daarnaast ook op de tafeltennisvereniging. Table Stars Challenge bijvoorbeeld voegen we eind dit jaar toe zodat verenigingen ermee aan de slag kunnen nadat ze dit najaar op scholen Table  Stars@school gegeven.”

Table Stars Challenge
Het toevoegen van Challenge aan de Table Stars leerlijn is de tweede vernieuwing. De bond zag dat de instroom door Table Stars uitstekend is. Reden temeer om het behoud ook te stimuleren middels een kant-en-klare goed doordachte methodiek én starterscompetitie. Sven Groot, coördinator Table Stars: “Table Stars Challenge leert kinderen de basistechniek en wedstrijdvaardigheden die nodig zijn om uit te komen in de starterscompetitie. Veel afdelingen zijn met ons bereid om starterscompetities op te zetten en deze het Table Stars label te geven. Daarmee maken we Table Stars nog herkenbaarder als kwalitatief sterk product met bewezen meerwaarde. Als bond helpen we clubs de juiste overgang te maken van spel naar sport in kleine te nemen stappen.”

Pakket
Samen met NIJHA, specialist in sportmaterialen, stelde de NTTB een nieuw materialenpakket samen. Daarin staan een paar opvallende items die gericht zijn op de fijne motoriek zoals de crossball, een grappig ogend werpinstrument waarbij het vangen ervan de oog-hand coördinatie traint. Ook is er een mooi mikdoel toegevoegd. Dat is bijzonder leuk en leerzaam voor de allerjongste deelnemers aan Table Stars. Ingrid: “Vernieuwing is altijd nodig na verloop van tijd. Vernieuwing moet je ook stimuleren anders blijven mensen hetzelfde doen met als gevolg dat kinderen afhaken. De aandachtspanne van jonge kinderen is niet erg groot. Table Stars moet daarom leuk en dynamisch blijven. Voor scholen en ouders is het een meerwaarde dat onze sport ook bijdraagt aan de cognitieve ontwikkeling van de kinderen. Kinderen worden fijnmotorisch steeds slechter waardoor bijvoorbeeld hun concentratie ook achteruit gaat. Deze link is al wetenschappelijk aangetoond maar gaan we binnen Table Stars ook bewijzen.”

MJ Tafeltennis
MJ Tafeltennis gaat namens de NTTB op locatie demonstraties geven: ‘Hoe geef je tafeltennisles aan de jongste jeugd?’ Daarbij passen ze Table Stars oefeningen toe en laten zien hoe je oog-hand coördinatie, voetenwerk en reactiesnelheid verbetert dankzij ‘De fijnste motoriekmethode’. In samenspraak met de afdelingen worden locaties uitgekozen. De afdelingen Noord en Oost hebben ter ondersteuning van de Table Stars vernieuwing een promoteam in oprichting die de bewezen methode bij verenigingen en scholen onder de aandacht zal brengen.

Planning
De campagne ‘Table Stars, de fijnste motoriekmethode’ gaat van start vanaf 1 november. De lesmap Table Stars (map en tabbladen) wordt gratis verspreid onder alle tafeltennisverenigingen met jeugd (peildatum 1 nov). Verenigingen die de Table Stars monitor hebben ingevuld kunnen ook gratis mappen aanvragen voor hun scholen. De handleidingen en de leskaarten zijn vanaf 1 november te koop in de webshop. Verenigingen die meedoen aan het VSK programma krijgen de inhoud ook gratis van de NTTB. Immers, voor jeugd is een sociaal veilige sportomgeving heel belangrijk! Aansluiten bij het VSK programma kan nog tot 31-12-2016.
 

Meer informatie of interesse om deel te nemen aan Table Stars? Mail met Sven Groot: tablestars@tafeltennis.nl