07 november 2018

Tafeltennis Nijmegen gaat voor Rookvrije Generatie

Tafeltennis Nijmegen is één van de sportverenigingen, die heeft aangehaakt bij het project 'Rookvrije Generatie', wat een initiatief is van de Hartstichting, het KWF kankerfonds en het Longfonds. Natuurlijk was de speelhal van de club al rookvrij, maar de volgende stap is om ook buiten de omgeving rookvrij of in elk geval rookarm te maken. De club heeft zich ook aangesloten bij een ander project met betrekking tot een gezondere sportkantine, een initiatief van de overheid en het Voedingscentrum. 

Ingeborg van den Boorn is secretaris van de Nijmeegse club, die met iets meer dan 220 leden tot een van de grootste verenigingen van Nederland behoort en in elk geval de grootste van de afdeling Gelre is. “Ik moet wel eerlijk zijn. Op dit moment heeft voor ons de gezondere sportkantine een hogere prioriteit, omdat we op anti-rookgebied al zoveel doen”, zegt Ingeborg. “De volledige hal is natuurlijk al permanent rookvrij. De volgende stap is om dat ook buiten te realiseren. We onderzoeken nu hoe we dat kunnen doen.”

Ze beseffen in Nijmegen namelijk, dat het laatste niet zo makkelijk zal zijn. Ingeborg: “Onze hal ligt in een bosrijke omgeving. Hoe ga je de mensen duidelijk maken, dat het niet gewenst is, dat ze buiten roken, maar ook dat ze hun peuk niet zomaar weggooien wanneer ze het 'momentje roken' willen stoppen of bang zijn betrapt te worden? Je hebt in droge tijden snel een fikse bosbrand te pakken en dat willen we natuurlijk ook niet. Het is een uitdaging de rookvrije omgeving te realiseren, maar die gaan we niet uit de weg.”

Gezondere sportkantine

De oorsprong van de overgang naar een nog gezondere sportomgeving ligt in Nijmegen bij de gezondere sportkantine. Daar komt het antirook-beleid dan nog eens bij. De tafeltennisvereniging voelde zich aangesproken door een project voor een gezondere sportomgeving waar de gemeente Nijmegen zich bij heeft aangesloten. “Wij vonden dat we mee moesten doen. Je hebt als club namelijk een behoorlijke dosis verantwoordelijkheid voor de jonge leden.” Ingeborg en de andere bestuursleden ontdekten via de gemeente Nijmegen en het voedingscentrum dat de club bovendien in aanmerking kwam voor overheidssubsidie voor het project.

Waar gebruiken jullie die subsidie voor?
Ingeborg: “We kunnen daardoor de prijzen voor de gezondere producten in de kantine laag houden. Een stimulans om sneller voor een gezondere frisdrank of een stuk fruit te kiezen.
En we merken al, dat het aanslaat. Zo hebben we nu ook tosti's met bruin brood. Daar wordt opvallend veel voor gekozen.
Aan de bar staan de gezondere frisdranken nu vooraan en dat helpt wel. Er staan schalen met komkommer, paprika, tomaat en wortel. We hebben diverse soorten fruit. Daar wordt allemaal heel enthousiast op gereageerd.”

Daarentegen verdwijnt er niks van het oude assortiment. Ingeborg van den Boorn: “Als ik hier het initiatief zou nemen om gefrituurde snacks te verbieden, dan sta ik op straat en gaat de vereniging lekker verder. Met frietje en frikandel. Het klinkt heel tegenstrijdig, maar gefrituurde snacks horen nu eenmaal bij de sportbeleving in Nederland. Dat gaan we onze leden niet ontzeggen. Maar we gaan ze wel gezondere en ook hele lekkere alternatieven aanbieden. Alcohol? Een biertje blijft natuurlijk op de kaart staan, maar op zaterdag gaat de tap pas om 16.00 uur open.”