16 april 2019

Spelen volgens een nieuwe competitievorm

De afdeling Noord is deze voorjaarscompetitie gestart met een pilot waarbij per wedstrijd drie games worden gespeeld en elke gewonnen game een punt voor de stand oplevert. Ook vanuit andere afdelingen hebben wij verzoeken ontvangen om deze vorm van competitie te implementeren in NAS. 
 
Wij zijn verheugd te kunnen melden dat de afgelopen periode de benodigde wijzigingen voor dit nieuwe spelsysteem in NAS zijn doorgevoerd. Ook in TT-app en de ELO-rating zijn de nodige aanpassingen uitgevoerd, zodat de resultaten correct weergegeven worden. 
 
Wat houdt deze competitievorm in?
De pilot in de afdeling Noord is gebaseerd op de triocompetitie. Je speelt in deze opzet altijd drie games. In plaats van één punt per gewonnen wedstrijd krijg je nu één punt per gewonnen game. Per wedstrijd zijn er drie punten te verdelen (3-0, 2-1, 1-2 of 0-3). Na in totaal tien wedstrijden zijn er in totaal dus 30 punten verdeeld, volgens het standaardwedstrijdformulier voor trio competitie.
 
Deze vorm heeft als voordeel, dat de gemiddelde wedstrijdduur naar 2,5 uur verlaagd kan worden. In tegenstelling tot een wedstrijd in de duo competitie, die gemiddeld ook 2,5 uur duurt, blijf je tegen drie tegenstanders spelen in plaats van twee bij het duo systeem.
Uit de pilot is gebleken, dat het systeem als spannender wordt ervaren, elke game levert tenslotte een belangrijk punt op.
 
De competitieleiders die komende najaarscompetitie gebruik willen maken van deze vorm, dienen bij het definiëren van een nieuwe competitie te kiezen voor de spelsystemenset ‘Standaard, 30 games (extra dubbelspeler)’.
 
Indien er nog vragen zijn kunt u zich richten tot Mariska de Boer, boer@tafeltennis.nl