07 oktober 2017

Pistol Bat

De nieuwste innovatie in tafeltennisland heet het Pistol Bat. De speciale vorm en de speciale grip zorgen voor extra snelheid en stabiliteit in alle mogelijke slagen van het tafeltennis. In 2016 is het door de ITTF goedgekeurd en kun je er ook officiële wedstrijden mee spelen. In 2017 is het vanuit China op de Nederlandse en Europese markt gekomen en inmiddels zijn de bats online verkrijgbaar.

De voordelen zitten onder andere in de gehoekte vorm van het speelblad ten opzichte van het handvat. Daardoor kun je boven tafel de bal sneller bereiken en dus sneller retourneren. De bijzondere constructie van het frame zorgt daarnaast voor extra stugheid – en dus meer snelheid - omdat het speelblad en handvat op drie punten aan elkaar vast zitten. Bij de reguliere tafeltennisbatjes zitten handvat en speelblad maar op één gedeelte aan elkaar vast.

Het Pistol Bat is bovendien in negen verschillende snelheden beschikbaar. De langzaamste is volledig van hout gemaakt, in anderen zitten verschillende lagen carbon verweven. Het is een professioneel product wat door de professionele Chinese fabrikant Sanwei wordt gemaakt.

Importeur Johan Vogelzang: “Ik praat sinds eind 2016 met Sanwei en vanaf april dit jaar ben ik de officiële importeur voor Nederland en Europa geworden. Ik heb het Pistol Bat her en der al door tafeltennissers van verschillende niveau’s laten testen. De ervaringen zijn wisselend: sommigen zijn positief, anderen twijfelen. Het is net als eind vorige eeuw met de klapschaats bij het langebaanschaatsen: je moet wel durven overstappen en er tijd in durven steken voordat je er succes mee hebt. Als je dat doet is volgens mij wel succes verzekerd.”

De ontwikkelingen gaan met dit bat snel. Van het Pistol-rubber is inmiddels de derde versie verschenen, de snelste die tot dusver op de speciale vorm van het bat kan worden geplakt, met ITTF keurmerk. Het gaat letterlijk en figuurlijk hard. Johan: “Je moet wel echt een pure aanvaller zijn om er succes mee te hebben. Al kun je er ook uitstekend mee blokken boven tafel of vanuit tweede positie. Door de stugge constructie kun je de bal strak sturen.”

 

Omdat de techniek is net een tikkeltje anders dan met de batvorm die iedereen al een eeuw gewend is, twijfelen de meeste competitiespelers of ze zullen overstappen. “In zo’n snelle sport als tafeltennis waar reactievermogen erg belangrijk is, duurt het even voordat de nieuwe finesses in je systeem geslepen zijn. Je moet er dus echt de tijd voor uit durven trekken om dit goed onder de knie te krijgen.”

De succesjes zijn – nu nog – klein. Johan: “Een enkeling in Den Haag en een tweetal in Noord Nederland tafeltennist er nu al wedstrijden mee. Zij zien dat dit voor de aanvallers onder ons hét batje van de toekomst is. Ik ben daarvan overtuigd en ga volhardend en vol passie verder met het verkondigen van dit leuke nieuws. Ik heb de website niet voor niets Next Generation Tabletennis genoemd!”