26 januari 2017

Ping pong goed voor de hersenen

Uit onderzoek blijkt dat tafeltennis goed is voor de hersenen. Zo heeft Japans onderzoek uit de jaren 90 naar mogelijke preventie of vertraging van geestelijke achteruitgang onder tafeltennisspelers boven de 50, aangetoond dat de tafeltennissers in de testen beter scoorden in hersenfunctietesten.

In dit onderzoek werd aangetoond dat de geestelijke gesteldheid (taal, visuele informatie, geheugen, oriëntatie, reflexen, evenwicht, coördinatie, verbeterd slaappatroon, etc.) zelfs op hoge leeftijd (>80) beter blijft in vergelijking met niet spelers. 

Er wordt nu aangenomen dat tafeltennis, net als andere vormen van beweging, dementie kan voorkomen dan wel vertragen. Een groot voordeel van tafeltennis is dat het tot op zeer hoge leeftijd (>100) en met minder blessures kan worden beoefend, in tegenstelling tot andere sporten. 

Recentere studies (M. Kempton) laten zien dat een specifiek deel van het brein (o.a. de hippocampus) groter worden na training en dat het helpt om Alzheimer te voorkomen. Fit blijven is natuurlijk voor iedereen goed, maar wetenschappers hebben aangetoond dat oefening ook erg goed is bij voorkoming van dementie en kan helpen bij de symptomen van deze ziekte. 

De onderzoeksvraag van Kempton was: Helpt ping pong beter dan andere sporten? Verwacht werd dat ping pong goed is voor oudere mensen met dementie omdat het een fysieke activiteit is gecombineerd met de inzet van ruimtelijke vaardigheden, het geheugen en daarnaast het samenzijn bevorderd.

Kempton heeft onderzoek gedaan bij ouderen boven de 60. Gedurende 10 weken is ping pong vergeleken met wandelen.  De conclusie: tafeltennis laat het brein groeien en je welzijn wordt bevorderd.

Nieuwsgierig? Kijk How to stay young, BBC op YouTube (episode 2): Ways to keep our brains healthy as we age, and our sport played a key role (vanaf 7:21):